Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a “Máquinas y Hombres, Guía histórica”, una obra espectacular
Makinak eta Gizakia, Gida Historikoa

"Màquines i Homes, Guia històrica", una obra espectacular

Ferran Puig Vilar15/02/2002
Màquines i Homes. Guia Històrica - Makinak eta Gizakia, Gida Historikoa Editat per la Fundació Museu Màquina-Eina, 2000 Autor: Patxi Aldabaldetrecu

El coneixement de la història, moltes vegades oblidat o fins i tot menyspreat des d'una òptica reduccionista contemporani-centrista que ignora, o fins i tot renega, del passat - més com més llunyà - resulta fonamental per accedir al coneixement de les dinàmiques evolutives. I això en tots els ordres: social, polític, empresarial, tècnic... fins i tot personal.

El llibre de Patxi Aldabaldetrecu que ens ocupa cobreix aquesta necessitat en el camp de la màquina-eina, al llarg de gairebé 500 pàgines, en dos àmbits complementaris.

El primer, respecte a l'evolució tecnològica pròpiament dita, des dels orígens dels materials i les eines fins als nostres dies passant, és clar, per Leonardo da Vinci. El segon, respecte a la història del disseny i fabricació de la màquina-eina de fabricació espanyola.

I ho fa d'una forma espectacular, no només - que també - per la seva luxosa presentació, sinó especialment considerant la completesa, exhaustivitat, rigor i amenitat del contingut.

Patxi Aldabaldetrecu, nascut el desembre de 1930, ha dedicat gairebé tota la seva vida a la màquina-eina basca, amb especial aportació a les empreses del grup MCC. Després d'exercir el càrrec de director tècnic i de producció d'Orbea, va ser un dels fundadors de Acme Deba, posteriorment integrada en DANOBAT, Soc Coop. Va ser gerent de Soraluce fins a 1980, i fundador i director general de Debako. També president de l'Associació Espanyola de Fabricants de Màquina-Eina (AFM) durant dos períodes alterns. Actualment presideix la Fundació Museu Màquina-Eina.

I aquesta obra, bilingüe castellà-euskara, és la culminació d'una vida rica i erudita, que plasma en paper en un treball destinat a ser punt de referència de moltes generacions d'estudiosos d'aquesta àrea de la tècnica i del desenvolupament industrial. La seva elaboració ha estat possible gràcies a la seva afició per la història, la seva edició gràcies a la col·laboració de AFM, la Kutxa, la BBK i el grup DANOBAT, els seus patrocinadors. Pere Ortuondo, coimpulsor del Museu Màquina-Eina i actual director, ha col·laborat també intensament en l'obra.

Prologat per Alberto Ortueta, actual director general d'AFM, company durant molts anys en la tasca de fer avançar la màquina-eina i amic de l'autor, el llibre comença plantejant classificacions de les màquines-eina, des de l'adoptada per la "classificació decimal universal "fins l'establerta pel mateix autor d'acord amb la definició de màquina-eina adoptada per Cecimo el 1958. Aldabaldetrecu divideix les màquines-eina en 2 +1 (2) +1 grans àrees: arrencada de ferritja (per eina metàl·lica i per abrasió o fenòmens elèctrics) i deformació (per pressió i xoc) i tall (per pressió).

L'eix central de l'obra està format per un extens i molt documentat viatge per l'evolució de la tecnologia, màquina a màquina, amb profusió d'il · lustracions i gravats. Des de les eines de l'edat de pedra fins a l'actualitat. Sense oblidar les eines de tall i els sistemes de mesura, i acabant per una relació de personatges pioners a nivell internacional.

Per ser completada amb una documentada història de l'evolució de la màquina-eina espanyola, començant per la tradició siderometalúrgica, l'arribada i desenvolupament del maquinisme i la primera màquina, fabricada per La Maquinista Terrestre i Marítima. Després, Patxi descriu, empresa a empresa, la seva història des de la seva constitució fins a un temps prou actual.

L'entorn també ha estat considerat: associacions, centres de formació... el paper clau de AFM en l'evolució; galeria de persones, exhaustius dades econòmiques, impressionant llista de referències bibliogràfiques i índex onomàstic completen aquest esforç documentalista i vital de Patxi Aldabaldetrecu, que pot considerar-se un llegat d'amor cap a la seva professió i la seva terra.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Máquinas-herramienta, Accesorios, Componentes y Herramientas, AFM
Danobat, S.Coop.
Fundación Museo de Máquina-Herramienta
Soraluce, S.Coop.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    16/05/2024

  • Newsletter Metal

    14/05/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis