Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Dos siglos de fresadoras

Dos segles de fresadores

Albert Esteves15/03/2003
És impossible fixar amb exactitud el naixement de la fresadora o de la tècnica del fresat. Hi ha indicis que en el segle XVIII es van fabricar a França les primeres eines de fresar, les quals, acoblades a torns de pedal, facilitaven el tallat d'engranatges. Hi ha, però, un cert consens historiogràfic a assenyalar a l'americà Eli Whitney (1765-1825) com l'inventor de la fresadora moderna. Pel que sembla, el govern nord-americà va contractar amb Whitney el 1798 la fabricació de 10.000 rifles. Fins llavors els rifles es fabricaven manualment, de manera que les peces d'un no podien ser acoblades en un altre. Whitney va concebre un sistema que, un cop fixat el model o patró de cada peça, feia possible la seva fabricació estandarditzada. Per a això va idear una màquina, perfeccionada en 1818, que utilitzava una roda giratòria, dentada i esmolada, per tallar el metall seguint el contorn d'una plantilla. Havia nascut la primera Milling machine, la primera fresadora . El model de Whitney va servir de base a màquines més evolucionades, com les de Nasmyth, Gay & Silver, Howe o Lincoln. (Patxi Aldabaldetrecu Màquines i Homes).
Imagen
Una fita en la història de la fresadora és el model de Brown & Sharpe de 1861 (fotografia adjunta), primera fresadora universal, la concepció ha mantingut la seva vigència pràcticament fins al'actualitat. Equipada de divisor, eix principal fix, consola per al desplaçament vertical i cursos longitudinal i transversal de la taula automàtics, permetia fresats helicoïdals i d'engranatges.

En aquest capítol de fa 100 anys descrivim alguns models de fresadora desenvolupats al voltant del canvi de segle.

Fresadora universal Cincinnati de 1884

La fresadora universal Cincinnati model CE va ser dissenyada per Fred Holz, de l'empresa Cincinnati Screw and Tap, i tal va ser el seu èxit que l'empresa va abandonar la producció de cargols i valvuleria per a centrar-se exclusivament en la fabricació de fresadores i canviant la seva denominació social a The Cincinnati Milling Machine Company.

La gran innovació d'aquest model és la incorporació, per primera vegada, d'un moltó cilíndric, desplaçable axialment. Aquest tipus de fresadora es va comercialitzar, pràcticament sense variacions, durant diverses dècades.

El 1912, la fàbrica d'automòbils Berliet, de Lió, va realitzar un assaig entre les principals marques de fresadora existents llavors. Es van triar les cinc marques més competitives del mercat i l'empresa va adquirir un model de cadascuna d'elles amb el sol fi de realitzar la prova. Cada marca va enviar un operari especialitzat i, per espai de vuit mesos, les cinc màquines van treballar en les mateixes condicions de producció. Després d'aquest períod'es va comprovar escrupolosament la producció efectiva obtinguda i es va demostrar que la fresadora Cincinnati havia superat a les seves competidores en un deu al quinze per cent, experimentant a més un menor desgast dels seus components. A la vista dels resultats, Berliet va cursar una comanda de 52 fresadores Cincinnati de diverses mesures.

En el seu catàleg el fabricant destaca la comoditat i facilitat de maniobra i l'estabilitat del bastidor, assegurada en virtut de tirants interiors de reforç

Un exhaustiu assaig de més de vuit mesos desenvolupat per la fàbrica d'automòbils Berliet el 1912 va consagrar la Cincinnati com la millor fresadora del moment
Imagen

Fresadora automàtica vertical Becker-Brainard

Les fresadores verticals Becker-Brainard, desenvolupades a principis de segle, eren especialment aptes per a l'obtenció ràpida de superfícies llises especialment crítiques pel que fa a exactitud i acabat. Els models menors es destinaven a la fabricació de punxons i matrius o bé per a operacions de gravat, mentre que els grans, especialment reforçats, es destinaven a treballs que exigien un potent fresat, utilitzant maduixes d'acer ràpid.

L'impuls s'efectuava des de la contra-marxa a la politja esglaonada, disposada a la part posterior del bastidor; des d'allí es derivava el moviment, tant per l'impuls de l'eix com per a la disposició de l'avanç.

El cargol, molt fortament seva estada, aquest trobava lliure de la tensió de la corretja, ja que el maniguet de la roda d'impuls girava en un coixinet especial ajustable. Els tipus més grans disposaven de contra-moviment d'engranatge, sistema planetari, disposat a l'interior de la politja d'impuls, podent aconseguir fins a 12 velocitats de cargol. Els eixos estaven roscats en el seu extrem per allotjar maduixes frontals. La seva velocitat de gir variava entre 200 i 10.000 rpm en els models petits i entre 50 i 1500 rpm en la gent gran.

L'ajust vertical de l'eix es realitzava mitjançant palanca o pedal, en els models petits, i mitjançant roda a mà en combinació amb cremallera en els models més grans, que incorporaven a més avanç automàtic i diversos canvis de velocitat.

El moviment longitudinal era automàtic a banda i banda, excepte en el model més petit, així com el tret. En canvi, el moviment giratori de la taula rodona s'efectuava a mà o opcionalment de forma automàtica. L'avanç de la taula de treball es produïa mitjançant politja esglaonada, caixa de rodes de canvi i eix articulat.

Imagen

Fresadores especials Warner & Swasey

Especialitzades en el fresat de quadrats i hexagonals. El model amb dues clavegueres s'utilitzava per al fresat quadrat i hexagonal, peces de bronze i llautó tals com a caixes de vàlvules i d'aixetes, premsa-estopas, claus d'aixeta, rosques, etc., elaborant en tals peces simultàniament les dues superfícies oposades entre si. La màquina amb quatre clavegueres tenia la seva aplicació en el mecanitzat simultani de les quatre superfícies (dos superiors i dos inferiors) en les caixes de vàlvules.

En tots dos models, els porta-clavegueres són ajustables, mitjançant eix roscat, independentment entre si. En el model de quatre clavegueres, els dos superiors són ajustables verticalment, mentre que els inferiors ho són horitzontalment, per a la seva adaptació a les dimensions de la peça de treball. La taula és moguda transversalment per roda a mà i eix roscat. Les clavegueres giren a 875 rpm (720 rpm en el model de quatre clavegueres).

Warner&Swasey, un dels grans fabricants de màquina eina americans del segle XX, va ser adquirida per Bendix cap a 1980.

foto

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    28/05/2024

  • Newsletter Metal

    27/05/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis