Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Teoría del punzonado

Teoria del punxonament

Carlos Molinero, Director Tècnic de Mecos Ibèrica15/02/2004
Mecos Ibèrica sobre el lector fins a la teoria del punxonament analitzant les pautes i els requisits necessaris per obtenir una major productivitat en el desenvolupament d'aquest tipus de procés industrial. L'article repassa aspectes fonamentals com són el cicle de punxonat, la tolerància de tall de la matriu, la problemàtica de la pujada de retalls, els problemes d'extracció, d'adhesió de material al punxó, de tonatge, dels afilats i la vida del utillatge i analitza les principals aplicacions de punxonat i les emboticions. A més, ofereix una sèrie de consells i recomanacions que permetran al lector optimitzar l'ús del seu punxonadora d'una manera més rendible i efectiu.

Punxonat amb punxonadores CNC

Actualment en el mercat podríem classificar les punxonadores CNC en dos tipus en funció del tipus utillatge que utilitzin: les punxonadores de torreta i les monopunzón. Les primeres tenen un doble tambor (torreta superior i inferior) on van allotjats els utillatges de punxonat. L'utillatge es compon d'un contenidor (portapunzón) que va muntat en la torreta superior i que consta d'una guia, un moll, el punxó i el trepitjador. A la torreta inferior es muntarà la matriu. Aquesta torreta girarà en funció del programa per anar seleccionant els utillatges necessaris per realitzar la peça.

El segon tipus de punxonadora tenen un magatzem d'utillatge. La punxonadora anirà agafant i deixant els utillatges d'aquest magatzem. Cadascuna de les posicions del magatzem disposa d'un cassette on estan muntats el punxó, el separador, la matriu i un anell d'orientació.

Els elements bàsics per realitzar un forat en una xapa són el punxó, el trepitjador o separador i la matriu. A aquests tres elements se'ls denomina joc.

Abans d'entrar a valorar els diferents aspectes que influeixen en aquests elements analitzarem la geometria d'un forat realitzat en la xapa per aquests elements.

Cicle de punxonat

Per poder realitzar el forat d'una forma i unes dimensions determinades, el joc (punxó, matriu i Pisador) ha de tenir la mateixa forma. El cicle de punxonat en ambdós tipus de punxonadora és molt similar i la xapa ha d'estar sempre entre el punxó i la matriu.

En una punxonadora de torreta, la punxonadora farà girar la torreta i situarà l'utillatge just sota el martell de la màquina. A partir d'aquest moment el martell baixarà empenyent al portapunzón.

El Pisador contactarà amb la xapa pressionant i subjectant la xapa mantenint plana contra la matriu. El martell seguirà baixant, comprimint els molls del portapunzón i fent descendir al punxó. Aquest iniciarà la penetració en la xapa produint una petita curvatura en la xapa al voltant del tall tallant del punxó i de la matriu.

Seguidament s'iniciarà una fase de tall que posteriorment es convertirà en unes fractures a la xapa tant a la part superior com inferior a causa del arrencada del material. Quan coincideixin les fractures anteriors, el retall corresponent al forat quedarà solt de la xapa. El martell seguirà baixant fins al seu límit inferior per facilitar la caiguda del retall. A continuació el martell pujarà i els molls del contenidor s'extrauran el punxó de la xapa mentre el Pisador manté la xapa completament plana.

En l'altre tipus, la punxonadora haurà de deixar el punxó situat sota el martell en el seu lloc del magatzem i anar a buscar l'utillatge desitjat. La diferència principal en el cicle de punxonat és que el separador no pressiona la xapa mentre el punxó està foradant la xapa però es manté a molt poca distància de la superfície superior de la xapa. Una altra diferència és que el propi martell és el que estira el punxó per treure'l de la xapa. El separador actua retenint la xapa quan aquesta tendeix a pujar juntament amb el punxó.

Imagen

Geometria d'un forat

Un cop punxonat un forat podem distingir les diferents fases comentades anteriorment si observem el retall o el forat en la xapa. Si analitzem un forat punxonat en una xapa (figura 2) podrem distingir la curvatura (A) que es crea quan el punxó comença a penetrar en la xapa. A continuació es pot observar una zona brillant (B) que es deu al tall del material ocasionat pel fil tallant del punxó. Després apareix una zona mat, rugosa (C) que és la zona de material arrencada i finalment apareix la rebava del tall (D). El mateix es pot observar en el retall de xapa però en posició inversa ja que el tall tallant és el de la matriu.

Aquestes quatre zones són les que determinaran la qualitat d'un forat punxonat. La qualitat del forat vindrà condicionada per les característiques i condicions del punxó, de la matriu i del trepitjador.

Imagen

Tolerància de tall de la matriu

Per a realitzar un forat d'una dimensió concreta en una xapa d'un gruix determinat, el punxó ha de tenir la mateixa dimensió que el forat desitjat i la matriu ha de tenir una dimensió una mica més gran. Aquesta diferència de dimensions és coneguda com tolerància de tall de la matriu. És molt important que la tolerància de tall de la matriu aquest uniformement repartida al voltant de la mesura del punyir, fins i tot en les cantonades. Per exemple, si un punxó és de diàmetre 10 mm i la matriu és de 10,2 mm la tolerància total de 0,2 mm ha de quedar uniformement repartida de manera que entre paret de punxó i paret de matriu es mantingui una tolerància de 0, 1 mm en tot el perímetre.

La tolerància de tall adequada (figura 3) és la que fa coincidir les fractures de tall generades pel punxó i per la matriu. Això passarà quan les fractures es troben a 1 / 3 o 1 / 2 del gruix de la xapa.

Si utilitzem una matriu amb tolerància massa ajustada es crearan dues fractures que no es trobaran. Això és fàcilment apreciable ja que la zona brillant del forat i del retall és més gran. D'altra banda, en ser la tolerància menor implicarà que sigui necessària una major força per tallar de manera que l'utillatge pot patir un major desgast. Una tolerància massa petita podria arribar a crear més rebaves per laminació.

Imagen
Un altre inconvenient és que a menor tolerància és necessària una major força d'extracció. Si utilitzem una tolerància massa gran (Figura 4) es generarà una curvatura major al voltant del forat i les rebaves seran més grans. En el forat i en el retall s'observarà que la zona de tall (zona brillant) és més petita mentre que la zona d'arrencada de material és més gran.

La tolerància de tall adequada d'una matriu varia segons el gruix i el tipus de material de la xapa. Normalment s'obté d'un percentatge en relació al gruix de la xapa.

Imagen
Com a regla general es pot establir que, a major esforç de cort del material i a major espessor de xapa, la tolerància de tall ha de ser major. Per exemple, per a xapes d'un mateix espessor es necessitarà una tolerància de cort major per a l'inoxidable que per una d'acer o d'alumini. D'altra banda una xapa de 6 mm d'espessor necessitarà més tolerància que una xapa d'1 mm.

Els valors de la tolerància poden variar des d'un 15% a un 25% de l'espessor de material en funció de l'espessor i tipus de material. Com a regla general es podria aplicar com a tolerància de cort un 15% per a l'alumini, un 20% per a l'acer i un 20-25% per a l'inoxidable.

A continuació vam mostrar una taula en la qual se suggereixen unes toleràncies de cort orientatives pel punzonado de diferents materials.

Espessor (mm) Alum. (20-25 kg/mm2) Fe (37-45 kg/mm2) Inox (60-70)
0,6-1,0 0,1-0,15 0,12-0,20 0,12-0,20
1,2-1,5 0,20-0,25 0,25-0,30 0,25-0,35
2,0-2,5 0,30-0,40 0,40-0,50 0,45-0,60
3,0 0,45-0,50 0,60-0,70 0,70-0,80
4,0 0,70-0,80 0,80-1,0 0,90-1,2
5,0 0,9-1,0 1,0-1,2 1,2-1,4
6,0 1,1-1,2 1,2-1,5 1,5-1,8
Queda clar que utilitzar una tolerància de tall adequada és molt important. Resumint, podríem concloure citant els beneficis d'utilitzar una tolerància de tall adequada:
  • Menor rebava i curvatura en els forats.
  • Forats més uniformes i talls més nets.
  • Peces punzonades més planes, amb menys deformacions.
  • Major precisió entre forats.
  • Més vida de l'utillatge (punxó i matriu).
  • Millor extracció del punxó.
  • Menor adhesió del material punxonat a les parets del punxó.

Problemes de pujada de retalls

La tecnologia de les noves punxonadores permet que aquestes puguin donar molts cops per minut. Aquestes altes velocitats de punxonat poden provocar que el retall del forat punxonat tendeixi a pujar cap amunt. Això pot provocar diversos problemes en una punxonadora CNC. Depenent de la posició del retall pot ocasionar que la xapa en desplaçar-es travi amb el mateix retall movent-se o sortint-se de les mordasses que la subjecten. Això pot ocasionar des d'un mal posicionament dels forats posteriors al fet que la xapa xoqui amb algun element de la màquina, ocasionant danys. També es donen situacions en què el retall surt completament de la matriu. En aquest cas el risc és que el retall quedi situat a l'aresta de tall de la matriu ocasionant danys en l'utillatge durant el següent punxonat ja que en una zona de tall tindríem el doble del gruix de xapa. Això ocasionarà danys al utillatge tenint, en el millor dels casos, de rectificar punxó i matriu.

Al mercat existeixen matrius amb un mecanitzat especial en el seu interior per evitar que els retalls puguin pujar, són les anomenades matrius és Slug Free. Aquestes matrius (veure figura 2) estan mecanitzades interiorment amb una doble conicitat. Quan el retall és separat de la xapa el punxó segueix baixant. Com el mecanitzat interior de la matriu es va reduint (centèsimes) obliga el retall a comprimir. Una vegada que el retall passa el punt de màxima compressió la conicitat de la matriu canvia i el retall, per elasticitat, tendeix a recuperar la seva dimensió original. En aquest moment serà molt difícil que el retall pugui pujar cap amunt i facilitant la caiguda lliure del retall. Existeixen també altres motius que poden provocar la pujada de retalls punxonats. Per evitar aquests problemes citem algunes mesures preventives:

    Problemes d'extracció

    Com ja s'ha explicat, en el cicle de punxonat l'última operació és l'extracció del punxó de xapa. Cal tenir en compte quan es realitza un punxonat i causa de l'elasticitat del material la xapa tendeix a comprimir contra les parets del punxó. Per aquest motiu és necessari que algun element exerceixi una força ascendent suficient perquè ajudi al punxó a sortir de la xapa. Depenent del tipus de punxonadora aquesta força prové de 2 fonts diferents.

    En les punxonadores de torreta dels punxons van muntats en un porta-punxons. Aquests contenen unes molles que són els que exerciran la força d'extracció. Com la xapa tendeix a comprimir cap a les parets del punxó també cal evitar que la xapa pugi juntament amb el punxó. Per solucionar aquest problema a la part inferior del portapunzones va instal lat el Pisador. La seva funció és mantenir la xapa plana contra la matriu durant tot el cicle de punxonat. Per tant, durant la fase d'extracció l'Pisador subjecta la xapa per evitar que aquesta pugi juntament amb el punxó. És important que la situació física del punxó al portapunzón estigui sempre per sobre del Pisador, és a dir, que no sobresurti. D'aquesta manera assegurem que la xapa es separi del punxó.

    En les punxonadores monopunzón l'extracció la realitza la pròpia màquina estirant al punxó. Si la xapa puja juntament amb el punxó el separador, situat a poca distància de la superfície de la xapa, aquest actuarà com a límit evitant que la xapa pugi. En aquest tipus de punxonadora el punxó ha d'estar situat físicament per sobre del separador. Per reduir problemes d'extracció cal facilitar l'extracció del punxó de la xapa. Una de les solucions més habituals i que sol ser estàndard és que els punxons estiguin mecanitzats amb una conicitat negativa en la metxa. Aquesta conicitat (veure figura 5) sol ser una fracció de grau de manera que la mesura del punxó no varia substancialment. Però d'altra banda, aquesta conicitat redueix la superfície de contacte i per tant la pressió que la xapa exerceix sobre les parets del punxó. D'aquesta manera reduïm la força necessària per realitzar l'extracció.

    Imagen
    Per punxonar cert tipus de materials especialment problemàtics amb l'extracció com el inoxidable i / o grans gruixos de xapa, aquesta conicitat es pot augmentar (veure figura 6) per facilitar el màxim possible l'extracció.
    Imagen

    Altres mesures per solucionar la problemàtica de l'extracció del punxó són:

    • Incrementar la tolerància de la matriu. Queda clar que un forat punxonat serà cònic ja que, per la part superior té la mesura del punxó i per la part inferior la mesura de la matriu, que és més gran a causa de la seva tolerància. Si augmentem la tolerància de la matriu el forat tindrà més conicitat i per tant reduirem la superfície de contacte entre punxó i xapa.
    • Verificar la fatiga dels molls d'extracció. Com tot element mecànic, els molls estan subjectes a una fatiga. Això pot reduir la força d'extracció. Si fos necessari s'ha de substituir els molls.
    • Mantenir ben esmolat el punxó i la matriu. D'aquesta manera aconseguirem una millor qualitat de tall i evitarem fregaments innecessaris.
    • Utilitzar lubricació d'utillatge (ABS) i / o de xapa. Queda clar que lubricant la xapa i els punxons el coeficient de fricció (fregament) es reduirà.
    • Utilitzar una estació superior. En canviar a una estació superior, els molls seran majors i per tant tindran més força d'extracció.
    • Verificar que el punxó no té adherit material. Si a les parets del punxó s'ha adherit material, el fregament serà més gran i serà necessari més força per extreure el punxó de la xapa.
    • Utilitzar afilats especials. D'aquesta manera la força d'extracció necessària serà més prolongada però no tan intensa.

    Problemes d'adhesió de material en el punxó

    Aquest tipus de problema es produeix a causa de diversos factors. Quan es realitzen diversos punxonats, la temperatura de punxó augmenta. Tenint en compte que quan es realitza un forat hi ha part del material que és arrencat, és normal que certes partícules de xapa quedin soltes. Si a més, hi ha una compressió del material contra les parets del punxó és fàcil que aquestes partícules es quedin adherides. Aquest tipus de problemes dependrà del molt del tipus de material que s'estigui punxonat. Si es prem alumini o inoxidable les probabilitats seran més grans que si es prem acer.

    Per reduir aquesta problemàtica el més senzill és reduir la pressió que exerceix la xapa sobre les parets del punxó ja que sobre els altres factors és més difícil. Les accions per reduir aquest problema són semblants a les aplicades per reduir els problemes d'extracció: incrementar la tolerància de la matriu, mantenir ben esmolat punxó i matriu, utilitzar lubricació d'utillatge (ABS) i / o de xapa.

    Altres solucions seran reduir la velocitat de punxonat i / o canviar la seqüència de punxonament de manera que no es realitzin molts punxonats seguits, d'aquesta manera la temperatura no augmentarà tan ràpid.

    Una altra solució és aplicar certs tractaments (nitrurado) o recobriments (de titani) als punxons. Aquest tipus d'acció fa que el coeficient de fricció del mateix punxó es redueixi. D'aquesta manera, serà més difícil que les partícules de material es puguin adherir a les parets laterals del punxó. El nitrurado és un tractament tèrmic en una atmosfera de nitrogen i els recobriments és una adhesió d'unes poques micres d'un nitrur de titani (màxima).

    Problemes de tonatge

    És important saber què tonatge va a ser necessari quan realitzem un forat per no sobrepassar el tonatge màxim de la punzonadora. En cas contrari podríem ocasionar danys a l'utillatge o a la màquina. El tonatge necessari depèn del perímetre de cort del punxó, de l'espessor de la xapa i de l'esforç de cort del material a punzonar. Per calcular el tonatge s'ha d'aplicar la següent fórmula:

    Perímetre x Espessor x Esforço de tall = Tones
                            1.000

    Per a l'esforç de cort se solen aplicar els següents valors:
    • Alumini 20 – 25 kg/mm2
    • Acer 37 – 45 kg/mm2
    • Inoxidable 60 – 70 kg/mm2

    Cada material té el seu esforç de tall però seria convenient utilitzar els valors màxims per poder tenir un marge de seguretat. Per al càlcul dels perímetres adjuntem una taula on apareixen algunes fórmules per calcular-ho en funció de la forma geomètrica de l'utillatge.
    Vegem un exemple. Quin tonatge necessitem per realitzar un forat quadrat de 35mm en xapa de 4 d'acer?
    • Perímetre = 4 x 35 = 140 mm.
    • Espessor = 4 mm
    • Esforç de tall per a acer = 45 kg/mm2

    Tonatge necessari : 140 x 4 x 45=25,2 Tones
                                        1.000

    Càlcul de perímetres

    Si tinguéssim una punzonadora que anés de vint tones no podríem realitzar aquest forat d'un només cop. Per poder fer el forat hauríem de realitzar-ho amb un punxó de menors dimensions i en diversos cops. Quan el forat que volem realitzar sobrepassa el tonatge o les dimensions màximes de l'utillatge de la nostra punzonadora, existeixen múltiples solucions per poder realitzar aquest forat mitjançant la combinació de punzonados amb formes estándard o especials.

    Una altra possibilitat de reduir el tonatge podria ser donar un afilat especial al punxó. D'aquesta forma la força necessària serà progressiva i no necessitarem tanta força de punzonado.

    Imagen
    Hi ha diferents tipus d'esmolat de punxó (veure figura 7). A més de poder-se utilitzar per reduir el tonatge dels afilats també es poden utilitzar per altres aplicacions:

    • Reduir el soroll de punxonat.
    • Per evitar la pujada dels retalls.
    • Per evitar problemes d'extracció.
    • Per reduir l'impacte sobre l'utillatge i sobre la punxonadora.
    Imagen

    Problemes d'afilat i vida de l'utillatge

    Quants cops puc donar abans de rectificar un punxó o matriu? Aquesta és la típica pregunta la resposta és molt difícil de donar. El motiu és que hi ha moltes variables per poder donar una resposta concreta.

    Un d'aquests factors és el gruix i el tipus de xapa que s'estigui punxonat. És clar que la força necessària per punxonar alumini d'1 mm no és la mateixa que per punxonar 4 mm d'inoxidable. Com més força sigui necessària més es desgastarà l'utillatge.

    Un altre factor és l'ús correcte de les toleràncies, del qual ja hem parlat anteriorment. Si les toleràncies no són correctes i les fractures no es troben, l'utillatge ha de fer més esforços per fer un forat.

    S'ha comentat també que la tolerància ha d'estar uniformement repartida i, partint que l'utillatge està bé mecanitzat (centrat i orientat), el problema pot ser de la màquina. Pot existir un problema d'alineació entre punxó i matriu imputable a la punxonadora.

    Com a problemes d'alineació es pot donar el cas que els centres del punxó i de la matriu no coincideixin i / o que la posició angular d'aquests no sigui correcta. Es podria donar el cas que el problema sigui de les xavetes / chaveteros de la màquina, portapunzones o cassettes, un mal muntatge per part de l'operari o que el mecanisme d'índex, que permet girar els utillatges, estigui desfasat entre punxó i matriu. També és important per a la vida de l'utillatge lubricar els punxons, les guies i la xapa.

    Està demostrat, i de fet en algunes punxonadores és estàndard i en altres opcional, que la lubricació de l'utillatge (ABS) augmenta la vida de l'utillatge. També en moltes punxonadores es pot instal lar un sistema de lubricació de la xapa. Mecanitzar ràdios de construcció en les cantonades dels utillatges pot augmentar la seva vida útil. Per exemple, en certes cantonades d'alguns triangles o en cantonades de quadrats o rectangulars quan s'està punxonat xapa de cert gruix.

    Per a certes aplicacions és possible augmentar la vida de l'utillatge aplicant afilats especials als punxons. També se'ls pugui nitrur o aplicar-li un recobriment que augmenti la seva duresa i redueixi el coeficient de fricció. Però el més important, en condicions de funcionament adequades de màquina, per millorés la vida dels utillatges és mantenir-los en les millors condicions de tall possibles. Per això és necessari rectificar freqüent i adequadament. La recomanació habitual a l'hora de rectificar un utillatge és haver de rectificar uns 0,25 mm. Això vol dir que tant en el punxó com a la matriu el tall de tall s'ha convertit en un radi de 0,25 mm. (Veure figura 8)

    Imagen
    Cal tenir en compte que cada vegada que es dóna un punzonado es crea un microradio a causa del desgast. És clar que en realitzar el següent punzonado les condicions de cort són alguna cosa pitjors que en el punzonado anterior. Això obligarà a exercir una mica més de força per poder realitzar el forat, per tant, el punxó es desgastarà una miqueta més que en el punzonado anterior. Quedi clar que aquest desgast entre un punzonado i el següent és inapreciable, però a força d'anar acumulant punzonados el desgast va creixent ràpidament.

    Com a exemple analitzem la taula que apareix en la figura 9.

    Afilat Inadequat Afilat Apropiat
    Total Forats Radi format Total Forats Punzonados Radi format
    100.000 0.25 mm 100.000 0.25 mm
    50.000 0.50 100.000 0.25
    25.000 0.75 100.000 0.25
    10.000 1.0 100.000 0.25
    Total cops: 185.000 Desgasti total: 1.0 mm 400.000 1.0 mm

    Suposem que fins que es crea un radi de 0,25 mm en el tall de tall hem realitzat 100.000 cops. Si rectifiquem 0,25 mm estarem en condicions òptimes de punzonado i podrem donar 100.000 cops més. Seguint aquest procediment quan hàgim rectificat fins a 1 mm haurem donat 400.000 cops.
    Suposem que després que el tall de cort del punxó s'hagi arrodonit a un radi de 0,25 mm no afilem l'utillatge. Al no estar en les millors condicions de cort l'utillatge quan hagués de rectificar-se 0,5 mm (0,25 més que abans) donarà 50.000 cops. Si seguim aquest procediment el nombre de cops corresponent per a cada afilat de 0,25 mm més, serà menor. En total, quan haguéssim de rectificar un total d'1 mm haurem donat 185.000 cops.
    Observem que, depèn del procediment de rectificat que seguim,  podem donar el doble de cops. En resum, un bon manteniment de l'utillatge pot allargar molt la vida útil dels utillatges i que és el millor remei per allargar-la.

    Aplicacions especials de punxonat

    A continuació comentarem algunes situacions especials de punxonat

    Punxonat en grans gruixos

    Quan s'ha de realitzar punxonats en gruixos grans poden aparèixer la majoria de problemes associats al punxonat. Tenint en compte l'exposat anteriorment resumim els punts a tenir en compte en aquesta situació:

    • Tenir els utillatges en les millors condicions de tall, ben esmolats.
    • Utilitzar la gamma més alta de toleràncies.
    • Utilitzar punxons amb conicitat negativa extra (2n en total).
    • Si és possible utilitzar ràdios a les cantonades per a un menor desgast de l'utillatge
    • Lubricar els estris (ABS) i la xapa.
    • Utilitzar velocitats de punxonat i velocitats de desplaçament d'eixos lentes.
    • Inspeccionar freqüentment l'estat dels utillatges.
    • Aplicar afilats especials als punxons.

    Forats amb dimensions inferiors al gruix

    Hi ha situacions en les que cal realitzar forats que tenen alguna dimensió inferior al gruix de la xapa. En aquests cas el risc que es trenqui el punxó augmenta. Quan la metxa d'un punxó amb dimensions inferiors al gruix de la xapa inicia el cicle de punxonat, tendeix a flexar i per tant a trencar-se.

    Existeixen utillatges anomenats completament guiats en què el Pisador compleix una funció extra: guiar la part inferior de la metxa del punxó. L'obertura del Pisador amb relació a la dimensió del punxó és només de 0,04 mm de manera que evita la flexió de la metxa del punxó. En evitar aquesta flexió i guiar el punxó aconseguim que aquest entri més centrat en la matriu, de manera que la uniformitat de la tolerància de tall serà millor. D'aquesta manera la vida útil dels utillatges augmentarà i la qualitat del punxonat serà immillorable. A la taula inferior es mostra la relació entre la dimensió mínima d'un utillatge i el gruix de la xapa tant per l'utillatge estàndard com per l'utillatge guiat.

    Relació entre dimensió mínima i gruix de xapa segons el material

    Material Utillatge estàndard Utillatge Guiat
    Alumini 0,75-1 0,5-1
    Alumini 1-1 0,75-1
    Inoxidable 2-1 1-1

    Aquest tipus d'utillatges són molt recomanables per retallar, ja que solen utilitzar molt i és important per a la qualitat final de la peça. També és aconsellable per als típics punxons que s'utilitzen per retallar ja que, de vegades, s'ha de punxonar una àrea molt menor que la del punxó, el que cregui que aquest tendeixi a desviar-se. Pel mateix motiu és aplicable per a operacions d'osques (nibbling) amb rodons.
    Amb aquest tipus d'utillatges s'ha arribat a realitzar forats de diàmetre 2,5 en xapa de 6 mm d'acer st52 en una punxonadora combinada amb làser Estimada per poder iniciar el tall des d'un forat i evitar haver de realitzar la perforació amb el làser.

    Quan els retalls són la peça bona (blanking)

    En certes ocasions és possible tallar el contorn d'una peça petita d'un sol cop. Hi ha tenir en compte que el retall de punxonat sempre és cònic causa de la diferència de dimensions entre punxó i matriu. Per aquest motiu és important determinar les toleràncies crítiques de la peça. També caldrà determinar si les dimensions de la peça s'apliquen al punxó o la matriu. En aquest tipus de peces la tolerància de tall se sol reduir un 5% per a que la peça sigui el menys cònica possible. És molt important que els utillatges estiguin en bones condicions de tall i s'han inspeccionar freqüentment. En funció de la geometria de la peça és possible que el retall no quedi pla. En aquest cas, s'ha d'aplicar un afilat especial al punxó per compensar. A la figura 10 es poden veure alguns exemples.
    Imagen

    Necessitat de fer un forat el més recte possible (Shaving)

    De vegades cal que les parets del forat que hem de punxonar tingui les parets tan rectes possibles. Per això, el forat s'ha de fer amb dos punxonats. El primer punxonat el realitzarem amb una tolerància normal i el segon es realitzarà amb una tolerància el més petita possible amb la finalitat que la diferència entre punxó i matriu sigui mínima. Una aplicació podria ser el realitzar un forat previ en xapa gruixuda per després roscar en lloc de realitzar una extrusió. A la figura 11 podem observar els retalls del segon punxonament.
    Imagen

    Emboticions

    En aquest apartat comentarem de forma molt general els problemes associats a les emboticions.

    Una embotició és crear una deformació en un lloc determinat de la xapa. Els utillatges d'embotició poden ser únicament d'embotició, de punxonat i embotició, de tall i embotició, d'embotició en continu i estampat. Es poden crear deformacions tipus avellanat, extrusions per mètriques, reixetes de ventilació, emboticions per roscar directament cargol roscachapas, estampar logotips, botons de localització, etc.

    Normalment els utillatges d'embotició realitzen la deformació cap amunt per evitar problemes de col·lisions quan la xapa sigui desplaçada. Per tant, podríem dir que l'utillatge d'embotició treballa a l'inrevés. El punxó sol estar baix i la matriu dalt. Per aquest motiu cal tenir en compte que les matrius de l'utillatge d'embotició són més altes que les matrius normals. Solen tenir un sistema d'extracció que consisteix en uns molls que van a l'interior de la matriu per ajudar a extreure la xapa del punxó que està a la part inferior.

    Segons el tipus d'embotició també pot portar extracció en la part superior (matriu). El motiu que siguin més altes és perquè quan el útil superior arribi al límit inferior de punxonat comprimint els molls d'extracció, la matriu tingui la mateixa altura que una matriu de punxonat. D'aquesta forma la xapa quedarà plana i no es deformarà.

    Semi-tall

    A causa d'aquesta diferència d'alçada de les emboticions cal tenir en compte una sèrie de consideracions:

    • Realitzar les emboticions com a última operació de la peça.
    • Treballar a velocitat de punxonat lenta.
    • Situar la peça que l'embotició aquest el més lluny possible de les mordasses.
    • Utilitzar matrius amb bola per ajudar a la xapa a salvar la diferència d'alçada
    Imagen

    Embotició en una punxonadora de torreta

    Imagen
    Altres consideracions a tenir en compte són:

    • Lubricar la xapa i utilitzar el sistema de lubricació d'utillatge (ABS) per facilitar el lliscament de la xapa durant la deformació.
    • Els utillatges d'embotició precisen d'una regulació de la carrera del martell diferent a la de punxonat. Si no és possible regular la carrera del martell s'ha de regular l'alçada de l'utillatge.
    • Per trobar la regulació correcta s'ha de triar una carrera curta o reduir l'alçada total de l'utillatge. Després, anar incrementant poc a poc la carrera o l'alçada del utillatge fins a aconseguir l'embotició desitjada
    • Procurar no utilitzar les estacions adjacents a una embotició com estacions de punxonat. És important estudiar el lloc de la torreta on se situen els utillatges d'embotició.
    • Els utillatges d'embotició solen estar dissenyats per a un gruix de xapa determinat.
    • La màxima alçada d'embotició depèn de diversos factors com el gruix de la xapa, el tipus de xapa, la llum màxima entre punxó i matriu o entre torretes, del tipus d'embotició, etc.

    Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

    Contrasenya

    Marcar todos

    Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

    Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

    He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

    Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

    REVISTAS

    TOP PRODUCTS

    NEWSLETTERS

    • Newsletter Metal

      24/09/2024

    • Newsletter Metal

      23/09/2024

    Enllaços destacats

    Industry LIVENebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

    ÚLTIMAS NOTICIAS

    Empreses destacades

    OPINIÓN

    OTRAS SECCIONES

    Serveis