Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Radiografía del agua urbana en España
La gestió del servei és cada vegada més eficient i el consum ciutadà és cada vegada més responsable

Radiografia de l'aigua urbana a Espanya

Redacció Interempresas29/06/2012

29 de juny de 2012

S'ha presentat a Madrid la dotzena edició de la ‘Enquesta de Subministrament d'Aigua Potable i Sanejament a Espanya’, sondeig biennal que es realitza des de 1987 i que suposa una radiografia de la situació d'aquests serveis bàsics així com un valuós instrument que serveix d'estímul per a la millora permanent en la gestió de l'aigua. A l'acte de presentació van assistir el president i el director de AEAS (Associació Espanyola de Proveïment d'Aigua i Sanejament), Roque Gistau i Fernando Morcillo, respectivament, i el director general de AGA (Associació Espanyola d'empreses Gestores dels Serveis d'Aigua a Poblacions), José Luis González Vallvé.

Abans d'entrar detalladament en els resultats de la nova Enquesta, Fernando Morcillo, director d'AEAS, va realitzar unes consideracions preliminars, necessàries per entendre millor les dades aparegudes en l'estudi, com per exemple que els serveis de l'aigua segueixen sent de competència municipal o que aquests serveis no només contemplen el proveïment de l'aigua, sinó també tots els processos que hi ha després que aquesta s'evacúe pel desguàs, és a dir el sanejament (clavegueram i depuració d'aigües residuals) i la reutilització (tècniques de regeneració).

D'esquerra a dreta: José Luis González, director general d'AGA, Roque Gistau, president d'AEAS, i Fernando Morcillo, director d'AEAS...
D'esquerra a dreta: José Luis González, director general d'AGA, Roque Gistau, president d'AEAS, i Fernando Morcillo, director d'AEAS.

Segons les dades aportades en la roda de premsa per Fernando Morcillo, en el sector de proveïment i sanejament d'aigua treballen actualment 45.200 persones (21.200 de forma directa i 24.000 de forma indirecta), havent-hi repuntado el volum d'ocupacions directes des de l'anterior edició de l'Enquesta (se situa en nivells de 2006). La facturació de tot aquest sector a Espanya s'eleva fins als 5.080 milions d'euros i el volum d'aigua subministrada anualment arriba als 4.066 milions de metres cúbics.

Com a mostra de la magnitud de les infraestructures dels serveis d'aigua a Espanya, cal assenyalar que els operadors gestionen 150.000 km (és a dir uns 3,2 m/habitant) de xarxes de distribució d'aigua i uns 95.000 km (2,0 m / habitant) de xarxes de clavegueram, la qual cosa equival a una longitud semblant a 3,7 vegades i 2,9 vegades, respectivament, tot el perímetre de la Terra.

El 72% de l'aigua urbana consumida a Espanya és d'ús domèstic, mentre que el consum industrial i comercial aconsegueix el 21% del total i el 7% restant s'assigna a altres usos.

En aquest sentit la dotació d'aigua (la que surt dels dipòsits de distribució per al consum) és de 236 litres per habitant/dia, una xifra que ha anat gradualment descendint en les dues últimes dècades, suposant una disminució de la dotació d'aigua del 24% entre 1987 i 2010.

Evolució de la dotació d'aigua a Espanya per habitant/dia
Evolució de la dotació d'aigua a Espanya per habitant/dia.

Si l'anàlisi se cenyeix únicament al consum mitjà domèstic, aquest és de tan sols 126 litres d'aigua per habitant i dia, la qual cosa també suposa un descens del 15% des de l'any 2004 fins al tancament de 2010.

Aquesta xifra situa el consum mitjà dels espanyols en un dels més baixos d'Europa. Per exemple, Madrid està en 131 litres per habitant/dia, Bilbao en 109 litres, Barcelona en 110 i València en 113 litres, enfront dels 197 d'Oslo, els 178 d'Estocolm, els 159 de Lisboa o els 158 litres de Londres.

Eficiència i qualitat de l'aigua

La disminució, tant de la dotació com del consum domèstic, és el positiu resultat d'una major eficiència dels serveis, que han millorat notablement el rendiment de les xarxes, la facturació per usos diversos, la realització de campanyes per a l'ús eficient dels recursos i a la generalització de les tarifes creixents per blocs de consum, sense oblidar una major consciència dels ciutadans sobre l'ús sostenible de l'aigua i la millora de rendiment dels aparells domèstics.

L'eficiència s'aconsegueix per la millora tecnològica i l'esforç en R+D+i. Els operadors han introduït múltiples millores i apliquen les més modernes tecnologies en tots i cadascun dels multidisciplinaris aspectes que han de gestionar (Tècniques Hidràuliques, Processos de Tractament i Depuració, Manteniment i Conservació, Sistemes Cartogràfics i d'Informació Geogràfica, Sensors i Telecontrol, Comunicacions, Informació, Gestió Comercial i d'Atenció al Client, Organització Empresarial i Sostenibilitat Ambiental i Economicofinancera). Tecnologies com la cartografia ja estan molt implantades a les nostres xarxes de proveïment (77%) i de sanejament (48%), així com altres avanços com la detecció sistemàtica de fugides en el proveïment (81% dels municipis) o els telemandos (78%).

Quant a la qualitat de l'aigua a Espanya, com s'apuntava en la roda de premsa, el 83% de la mateixa captada per als proveïments correspon a aigües superficials, el 14% són aigües subterrànies i el 3% procedeix d'aigües desaladas.

La qualitat natural de l'aigua pre-potable superficial, la més utilitzada, evoluciona favorablement, augmentant un 7% els seus índexs generals de qualitat, com a conseqüència dels esforços a controlar la contaminació en origen i la generalització de la depuració de les aigües residuals.

Respecte a les condicions sanitàries de les aigües de consum, l'exhaustiu control que realitzen els operadors i les autoritats sanitàries mostra que els consumidors poden confiar plenament en la seva qualitat.

A Espanya, per la qual cosa costa una canya de cervesa paguem el consum d'aigua, durant dos dies i mitjà, d'una família de 3 membres

Preu de l'aigua

L'import total facturat per l'aigua urbana a Espanya, extrapolant dades a la població total, ascendeix a 5.081 milions d'euros. D'aquesta factura total d'aigua que paguem pels serveis a Espanya, un 60% correspon a proveïment d'aigua, un 15% a clavegueram i un 25% a la depuració de les aigües residuals.

Incloent tots els usos, el preu mitjà dels serveis va ser d'1,83 /m3, i es es cenyeix únicament a l'ús domèstic aquest preu mitjà és alguna cosa menor, d'1,57 / m3. Aquests preus no arriben a cobrir el cost total dels serveis, com preconitza la Directiva Marco Europea de l'Aigua, la qual cosa porta a AEAS, com assenyalava el seu president, a reclamar un increment d'aquest preu en un 25%.

Preus de l'aigua en diverses ciutats europees (per a un consum domèstic anual de 200 m3 (en /m3). IWA 2010
Preus de l'aigua en diverses ciutats europees (per a un consum domèstic anual de 200 m3 (en /m3). IWA 2010.

Els complexos processos tecnològics de tractament, depuració o dessalació (components poc visibles per a la ciutadania), que s'han incorporat gradualment, conforme a les exigències creixents de les normatives legals, són costosos. I per comptar amb serveis amb garantia de disponibilitat i qualitat i usar amb eficiència els recursos hídrics, cal que pugin les tarifes fins a la recuperació total dels costos d'operació, ambientals i del recurs.

De totes maneres, com apuntava Fernando Morcillo, a Espanya, sent un dels països amb major escassetat de recursos hídrics d'Europa, la incidència de la factura de l'aigua als pressupostos familiars és amb prou feines del 0,7%, irrellevant per si mateixa i més encara si es relaciona amb el cost d'altres serveis. Pel que ens costa una canya de cervesa paguem l'equivalent a dos dies i mitjà de consum d'aigua en un habitatge d'una família de tres membres.

El sistema de tarifes que predomina és el de quota fixa de servei més quota variable articulada en trams de consum. Les tarifes s'aproven pels Ajuntaments (34%), les Comissions de Preus que depenen de les CC AA (27%) i/o per ambdues administracions conjuntament (38%). A més de la quota fixa, la quota variable és creixent en funció del consum. Per grandària de població, els preus mitjans més alts s'apliquen en àrees metropolitanes. Des de l'enquesta anterior els preus mitjans segons grandària de la població escurcen les distàncies entre si.

Un 67% de la població enquestada té a més la possibilitat d'accedir a bonificacions en les tarifes. La meitat de les bonificacions aplicades ho són a les famílies nombroses i una quarta part s'apliquen per raons de nivell de renda. La resta es beneficien d'un altre tipus de bonificacions (per exemple per premis a la reducció del consum).

La incidència de la factura de l'aigua al pressupost familiar no arriba al 0,7%

Grau de satisfacció

Els espanyols optem per domiciliar en una entitat financera la factura de l'aigua (84% de la població i el 95% a les àrees metropolitanes). En l'actualitat, el pagament per finestreta només és ja utilitzat per un 5% de la població i per oficina bancària el 5% de la població.

En línies generals, el client de les operadores d'aigua no té problemes amb el servei. Només un 1,3% del total formula al llarg de l'any alguna reclamació amb motiu del subministrament, especialment en les poblacions de grandària entre 20.000 i 50.000 habitants. En les poblacions de major grandària, solament afecta al 0,47% dels usuaris. El 58% de les reclamacions es resolen a favor del client, principalment en els municipis de major població. A nivell agregat, de la totalitat de reclamacions presentades, un 56% es deu a errors de facturació, un 3,9% a la qualitat del subministrament i un 10,7% a queixes pel servei de lectura de comptadors.

A més, el 88% de la població atesa disposa d'una pàgina web interactiva amb operacions comercials i el 11% de la població té a la seva disposició una web informativa. Només una mica menys del 2% de la població atesa en els municipis enquestats diu tenir la factura com a únic mitjà de comunicació.

El 52% de la població disposa de ‘carta de compromís’ amb el client que inclou indemnització pel seu incompliment. Quant als serveis d'atenció telefònica específics o call-centers, es constata que una gran majoria de la població proveïda, el 94%, disposa d'aquest servei, que pugues per tant considerar-se plenament implantat com a pràctica habitual.

Comparativa del preu de l'aigua amb altres consums
Comparativa del preu de l'aigua amb altres consums.

Les campanyes de mentalització ciutadana per a un ús sostenible de l'aigua que realitzen les operadores, aconsegueixen ja al 95% de la població. En les conques de Balears, Duero, Guadiana, interiors del País Basc, Tajo, Andalusia Atlàntica, Miño-Sil i Cantàbric Occidental aquesta difusió és del 100%. A més, el 72% de la població enquestada té a la seva disposició la Memòria Anual de Responsabilitat Social Corporativa de les seves corresponents operadores.

Règim de gestió

El 39% de la població espanyola és proveïda d'aigua per empreses públiques, el 36% l'és per empreses privades, el 13% per empreses mixtes i el 8% directament a través de les pròpies corporacions locals. Aquests percentatges varien relativament poc en referència a les anteriors edicions de l'enquesta, excepte que s'aprecia un lleuger creixement de la població proveïda en règim de gestió privada, que ha passat del 33% al 36%, mentre que per contra la gestió pública ha passat del 43% al 39%.

La presentació de l'Enquesta va concloure amb diverses anotacions dels participants, a preguntes dels periodistes, en els quals es va posar de manifest el lideratge de la indústria espanyola, a nivell mundial, en tecnologies de l'aigua; es va informar sobre com pot influir la crisi econòmica en la ralentització d'alguns processos (com la implantació de comptadors intel·ligents); es va destacar la necessitat de fer el major esforç inversor a les xarxes de clavegueram (encara queden algunes de l'època romana); i es va incidir en la necessitat de pujar els preus de l'aigua pels majors costos dels processos i per compromís mediambiental (una pujada que no evitaria que l'aigua segueixi sent un recurs barat a Espanya ja que aquest 1,57 que val actualment el m3 a Espanya, és el que costa omplir 4.000 gots d'aigua, quatre banyeres i 1.333 ampolles de vi).

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

Enllaços destacats

Profei, S.L.AWA Show2beSmagua - Feria de ZaragozaEcofira - Feria Valencia

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis