Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El sector del agua afronta unido los nuevos retos del mercado
“Espanya ha de situar-se com a referent mundial en el sector de les tecnologies de l'aigua”, assenyala Adrián Baltanás, director general d'Asagua

El sector de l'aigua afronta unit els nous reptes del mercat

David Muñoz16/09/2011

16 de setembre de 2011

El passat 15 de setembre, Madrid va acollir l'I Esmorzar de Negocis del Sector de l'Aigua, una iniciativa organitzada per Asagua (Associació Espanyola d'empreses de Tecnologies de l'Aigua) i Afre (Associació de Fabricants per a Aigua i Regs Espanyols) que busca la col·laboració entre empreses i directius del sector de les tecnologies de l'aigua per fomentar el treball en xarxa i el desenvolupament de les oportunitats de negoci en l'àmbit nacional i internacional. L'acte va comptar amb la presència de Mª Sol Giral, sotsdirectora general de Programació Pressupostària de la Direcció general d'Aigua, qui va informar del full de ruta marcat pel seu departament en l'actual conjuntura econòmica.
D'esquerra a dreta...
D'esquerra a dreta: Antonio Ibáñez, president d'Afre, Mª Sol Giral, sotsdirectora general de Programació Pressupostària de la Direcció general d'Aigua, Adrián Baltanás, director general d'Asagua, i Miguel López, secretari general d'Afre.

La trobada va comptar amb l'assistència d'una trentena de professionals d'empreses constructores, fabricadores d'equips i enginyeries presents en el sector de l'aigua i va servir per analitzar la situació actual i els reptes del futur.

Adrián Baltanás, director general d'Asagua, va anar l'encarregat d'iniciar la jornada establint com a objectiu d'aquest fòrum el “reforçar el compromís de les empreses participants amb el projecte de consolidació del sector espanyol de l'aigua com un sector dinàmic i competitiu al mercat nacional i internacional, que suposi una contribució al creixement econòmic i a la generació d'ocupació. En resum, que Espanya es constitueixi com a referent mundial en el sector de l'aigua”.

Per Baltanás hi ha tres requisits importants per fer front a la difícil situació que travessa el sector actualment: la inversió, la innovació i la internacionalització.

“Malgrat les exigències de contenció del dèficit públic, Espanya ha de seguir invertint en infraestructures hidràuliques i ha d'explotar-les adequadament. Per tant, els escassos recursos que disposin les tres Administracions públiques –central, autonòmica i local- han de completar-se amb el finançament privat. Est és un tema crucial que exigeix superar i millorar l'escassa experiència del sector de l'aigua en aquesta matèria i fer tot l'esforç necessari per aconseguir acords entre el Ministeri i la resta d'Administracions sobre la gestió del contracte de concessió específic de cada infraestructura”, assenyalava el director general d'Asagua.

Vista general dels assistents a l'I Esmorzar de Negocis del Sector de l'Aigua
Vista general dels assistents a l'I Esmorzar de Negocis del Sector de l'Aigua.

El segon requisit bàsic, segons Baltanás, és millorar la competitivitat mitjançant la innovació tecnològica. Encara que el sector ha avançat en aquest sentit, encara no s'ha aconseguit un convenciment general per part de les empreses de la necessitat real d'invertir en R+D+i per guanyar posicions al mercat. Per a això es precisa també que es mantinguin els programes de suport del Ministeri de Ciència i Innovació, i que les clàusules de les licitacions d'infraestructures promoguin eficaçment les millores tecnològiques, prenent en consideració també que aquestes poden suposar de vegades major cost d'inversió però sempre són més avantatjoses econòmicament per la reducció dels costos d'explotació.

Nous desafiaments

El tercer pilar apuntat per Asagua de cara al futur més immediat es basa en una major internacionalització, en el que sens dubte s'ha avançat bastant malgrat la dura competència existent, però en el que no s'ha aconseguit encara posar totalment en valor l'experiència i coneixement d'Espanya en la gestió de l'aigua i de les infraestructures hidràuliques.

“El suport de l'Administració a les empreses en aquesta matèria és essencial, mitjançant una forta coordinació entre el Ministeri de Medi ambient i el de Comerç per a l'establiment de convenis bilaterals amb els països de major demanda i l'organització d'esdeveniments de tot tipus que posin de manifest les capacitats institucionals i empresarials del sector espanyol”, concloïa Adrián Baltanás.

Adrián Baltanás, director general d'Asagua
Adrián Baltanás, director general d'Asagua.

Des de l'associació Afre, el seu president, Antonio Ibáñez, aportava un quart vèrtex per afrontar els reptes més immediats, consistent en la identificació de nous punts de col·laboració entre els diferents agents que participen en el sector de l'aigua. “Ja no estem en crisi, la crisi com tal la vivim en els anys 2008 i 2009, quan realment va canviar l'entorn en el qual treballàvem. Ara hi ha altres circumstàncies amb les quals hem d'aprendre a conviure. Fins a fa uns anys el que fèiem era gestionar una demanda, mentre que ara el que hem de fer és sortir al mercat a vendre. Per això seria interessant per a aquest sector poder anar de la mà amb l'objectiu d'oferir als nostres clients un valor superior”.

Miguel López, secretari general d'Afre
Miguel López, secretari general d'Afre.

Asagua, formada per Deisa, Elecnor, Isolux Corsán, Joca, Passavant Espanya, Tedagua, Socamex i Veolia (facturació conjunta superior als 10.000 milions d'euros), és l'associació espanyola d'empreses de tecnologia per a tractaments d'aigua. Els seus objectius són promoure l'activitat del sector al mercat nacional i recolzar la presència de les empreses en l'exterior, col·laborar amb les administracions públiques en el desenvolupament de polítiques de sostenibilitat hídrica per a les ciutats, l'agricultura, la indústria o el turisme, fomentar la col·laboració dels sectors públic i privat en el finançament d'infraestructures i impulsar la investigació de noves tecnologies.

Ajust al pressupost públic

L'I Esmorzar de Negocis del Sector de l'Aigua també va comptar amb la visió aportada des de l'Administració pública, a través de la sotsdirectora general de Programació Pressupostària de la Direcció general de l'Aigua, departament pertanyent al Ministeri de Medi ambient, Mitjà Rural i Marí. Mª Sol Giral va xifrar en prop d'un 50% la reducció soferta en l'última dotació pressupostària del seu departament per a inversions directes a l'aigua, respecte als 1.000 milions d'euros adjudicats en 2010. “Bona part d'aquestes inversions van dirigides, a més, a compromisos que teníem assumits anteriorment”, afegia Giral.

Davant aquest ajust pressupostari, des de la Direcció general d'Aigua s'ha buscat com a fórmula de treball canalitzar els grans projectes a través de les Societats Estatals d'Aigües i tractar únicament des de l'Administració aquelles comeses en els quals està obligada per llei.

Les Societats Estatals d'Aigües es van crear a partir de 1997, com un nou instrument de la política d'obra hidràulica, amb el propòsit de fomentar i instrumentar la participació dels usuaris en el desenvolupament i explotació d'aquestes infraestructures, facilitar l'obtenció de finançament privat i l'aplicació d'ajudes comunitàries.

Mª Sol Giral, sotsdirectora general de Programació Pressupostària de la Direcció general d'Aigua
Mª Sol Giral, sotsdirectora general de Programació Pressupostària de la Direcció general d'Aigua.

“Crec que ja hem passat el pitjor, estem en la fase final del procés de fusions de les Societats Estatals i en breu es va a publicar en el BOE un important paquet de licitacions que permetrà augmentar l'activitat en aquest sector”, concloïa Mª Sol Giral.

A continuació, durant l'esmorzar, els assistents van tenir l'oportunitat de posar en comú les seves idees sobre com treballar per assegurar els subministraments d'aigua de qualitat en la nostra societat i garantir una gestió sostenible dels recursos hídrics.

Afre, Associació de Fabricants per a Aigua i Reg Espanyols, organització sense ànim de lucre creada en 1998, és l'única associació d'empresaris d'àmbit nacional per a la representació, defensa, promoció i desenvolupament de la tecnologia espanyola de l'aigua i reg.

Amb prop de 100 associats, Afre agrupa a empreses espanyoles fabricants de tecnologies de l'aigua, així com a enginyeries, constructores i instal·ladors altament especialitzats en aigua i a altres entitats rellevants del sector.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades