Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Patentan una presa modular para arroyos fabricada con plástico reciclado
El sistema ha estat desenvolupat per Ramiro Merino, professor de la Facultat de Ciències de la Universitat de Valladolid

Patenten una presa modular per rierols fabricada amb plàstic reciclat

Font: Dicyt12/05/2011

12 maig 2011

La Universitat de Valladolid dissenya una nova construcció hidràulica modular per regular cabals de petites conques, la qual cosa podria ser una gran solució per a molts països africans i mediterranis que necessiten mantenir la hidratació dels sòls.
Reconstrucció de la minipresa modular patentada pel professor Ramiro Merino
Reconstrucció de la minipresa modular patentada pel professor Ramiro Merino.

La valorització dels plàstics rebutjats és un tema de gran interès mediambiental i econòmic. Aquests poden servir per fabricar nous productes però la seva acceptació al mercat és escassa, ja que tenen una mala presència i el procés per a la seva reutilització és costós.

Per donar sortida a aquests plàstics reciclats, el professor del Departament d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica de la Universitat de Valladolid Ramiro Merino ha ideat una nova construcció hidràulica, una minipresa modular per regular cabals de petites conques. “En molts països africans o de l'àrea mediterrània, com Espanya, existeix la necessitat de mantenir la hidratació dels sòls, la qual cosa permet el desenvolupament d'una capa vegetal i el manteniment dels recursos hídrics freàtics”, assegura l'investigador, qui recorda que moltes vegades l'aigua cau en la conca i ràpidament el vessament la dirigeix cap al mar. “El temps de permanència de l'aigua és massa escàs com perquè pugui haver-hi una infiltració i és a través d'ella, de la hidratació dels sòls, com sorgeix tota la vegetació silvestre”, recalca.

Si no es mantenen aquests nivells la terra queda desprotegida de coberta vegetal, s'empobreix i es desertització, un dels grans problemes als quals s'enfronten aquests països. "Pensem en això i se'ns va acudir una construcció hidràulica a partir d'un procediment econòmic, fondre en motlle obert, que permet fer grans peces senzilles. El motlle es fa amb un material barat, després s'aboca el plàstic i s'escalfa amb llenya o combustibles de baix cost. Una vegada que el plàstic s'ha liquat es retira la calor, es desarma el motlle i s'obté la peça ", detalla l'investigador, que ha patentat la idea.

La presa està formada per dues peces que s'acoblen, una central en forma d'U i altres laterals col·locades a banda i banda per assolir l'ample necessari del rierol on voleu instal·lar. Segons Merino, la pròpia pressió de l'aigua "estreny els panells contra la falca i es produeix una obturació". La presa compta amb un petit sobreeixidor, de manera que l'aigua flueix i va alimentant a la següent presa, que se situa a uns dos metres més avall, pujant el nivell freàtic "de l'ordre de metre i mig o dos metres" i afavorint la recàrrega dels aqüífers. Així mateix, està dotada d'un sistema de control per consultar de forma remota el nivell de cabal.

Un altre dels avantatges de la presa ideada és que és reciclable, podent retirar-la i posar-l'en un altre rierol, recalca l'investigador. "Pot col locar a la conca de qualsevol rierol causa de la seva forma modular ja que la seva col·locació no requereix grans obres civils a la zona, sense haver de desviar el curs del riu o alterar l'entorn". En aquest sentit, està proveïda més d'una vàlvula de fons i d'una escaleta d'aigua "que permet a les truites o els crancs, per exemple, colonitzar les diferents parts de la conca, sense que la presa representi algun problema per a ells".

Una alternativa al assut

Pel que fa al preu de la instal lació, el professor de la Universitat de Valladolid precisa que s'aproxima als 18.000 euros per presa, un cost molt menor al d'un assut, la barrera habitual per augmentar el cabal dels rius. En la mateixa línia, explica que l'assut és permanent i requereix la realització d'una obra important, modificant la llera del rierol. Així, la presa desenvolupada s'adapta a l'informe de la Unesco 'Aigua, una responsabilitat compartida', pel qual s'ha de tendir a una disminució de les construccions hidràuliques que distorsionin ecosistemes.

Rierol en el qual podria instal·lar una d'aquestes construccions hidràuliques
Rierol en el qual podria instal·lar una d'aquestes construccions hidràuliques.

Empreses o entitats relacionades

Sistema Azud, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

Enllaços destacats

Smagua - Feria de ZaragozaAWA Show2beEcofira - Feria ValenciaProfei, S.L.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis