Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Un sistema de cubiertas flotantes supone un ahorro de 36 millones de euros para el campo
La implantació del SCFFV a les 50.000 basses de reg del país estalviaria l'aigua anual que gasten 2,45 milions d'usuaris

Un sistema de cobertes flotants suposa un estalvi de 36 milions d'euros per al camp

Anna Lleó31/08/2010

31 agost 2010

"A nivell nacional, la implantació del Sistema de Cobertes Flotants Fotovoltaiques (SCFFV) comporta un potencial d'estalvi d'aigua de prop de 180 hm3 per any. Considerant un preu mitjà de l'aigua de reg de 0,20 euros/m3, això implica un estalvi econòmic anual de prop de 36 milions d'euros per al sector agrícola ". Així valora Jaume Sastre, director general d' Celemin Energy , empresa que ha patentat el SCFFV, què suposa per al camp la instal lació, sobre basses de reg, d'aquesta coberta que evita l'evaporació de l'aigua. Aquesta tecnologia ja s'ha instal lat, amb èxit, a la bassa 'El Negret' a la Central de Producció d'Energia Fotovoltaica Verge de la Pau a Agost (Alacant).
Imagen

A Espanya es comptabilitzen unes 50.000 basses de reg amb una superfície total aproximada de 182 milions de m 2. L'aplicació del Sistema de Cobertes Flotants Fotovoltaiques (SCFFV), patentat per Celemin Energy, sobre el total d'aquestes basses de reg contribuiria a un estalvi hídric de 180 hm 3 a l'any, tenint en compte una evaporació mitjana anual de 1,1 m3 / m 2. Simplificant, aquest estalvi equivaldria al consum anual d'aigua en una localitat de 2,45 milions d'habitants, d'acord amb una despesa mitjana de 200 litres per dia i usuari. O el que és el mateix, gairebé la totalitat de l'aigua que es gastaria en la província de València, amb un cens de 2,57 milions de ciutadans, segons l'INE d'1 de gener de l'any 2009. Així ho assegura Jaume Sastre, director general d'Celemin Energy, per a qui el secret resideix en la capacitat del SCFFV per evitar l'evaporació del 90% de l'aigua que, en cas contrari, aniria a parar a l'atmosfera. "La inhibició de la radiació solar incident sobre les làmines d'aigua que s'obté mitjançant el cobriment amb el sistema SCFFV-argumenta-implica també una reducció de les pèrdues d'aigua per evaporació. L'aigua s'escalfa menys en estar protegida de la radiació solar per aquesta coberta flotant i així disminueix l'evaporació ". Segons el president de Celemin Energy, l'evaporació mitjana nacional ronda els 1.000 mm anuals, és a dir, 1,00 m 3 / m 2 de làmina d'aigua i any. "La col·locació del sistema de cobertes flotants fotovoltaiques redueix les pèrdues hídriques en un 90%. Això deixaria la taxa d'evaporació a 0,11 m 3 / m 2", Explica Sastre. Així mateix, i basant-se en un potencial d'estalvi d'aigua de 180 hm 3 anuals i un preu mitjà de l'aigua de reg de 0,20 euros / m 3, el directiu xifra un estalvi econòmic per al sector agrícola proper als 36 milions d'euros per exercici. "Amb aquestes dades, és clar que considerem que el SCFFV pot jugar un paper vital en la millora del balanç econòmic dels agricultors espanyols", puntualitza. El sistema, creat per a la instal·lació de plantes de producció d'energia fotovoltaica disposada sobre qualsevol superfície d'aigua, això sí, exempta de fortes onades.

"L'aigua s'escalfa menys en estar protegida de la radiació solar per aquesta coberta flotant i així disminueix l'evaporació. En conseqüència, es redueixen les pèrdues hídriques en un 90% "
El sistema de cobriment més efectiu a base de materials opacs

Normalment, el SCFFV s'empra per cobrir basses i embassaments de reg, resultant més eficient que altres sistemes de cobriment. El més estès a Espanya, a fi d'evitar l'evaporació de l'aigua, és la malla d'ombreig disposada sobre basses de petit i mitjà tamany, mitjançant una retícules de cables ancorada al perímetre de la bassa. Les malles, fabricades amb PE negre, es len en doble capa. "En el SCFFV, els flotadors de polietilè negre que cobreixen tota la bassa de reg, a excepció del perímetre de resguard on es disposa lona de PVC, equivalen a la malla d'ombreig. Encara que en ambdós casos tenim una cobertura negra, en el nostre els flotadors són materials completament opacs, i en les malles d'ombreig no ", justifica el director general d'Celemin Energy, en comparar els beneficis d'ambdues tecnologies. A més, Sastre insisteix que les malles d'ombreig es disposen com cobertes elevades sobre l'aigua: "Això permet l'existència de certes corrents d'aire per la qual cosa augmenta la taxa d'evaporació". Una cosa que no succeeix en el Sistema de Cobertes Flotants Fotovoltaiques, ja que la cobertura flota sobre la làmina d'aigua.

Els flotadors impedeixen que circuli aire entre la cobertura i la superfície d'aigua, evitant l'evaporació d'aquesta última...
Els flotadors impedeixen que circuli aire entre la cobertura i la superfície d'aigua, evitant l'evaporació d'aquesta última.

El sistema redueix el cost de filtrat de l'aigua en impedir que es formin algues i dipòsits de residus

El SCFFV, dissenyat per l'enginyer agrònom Emilio Pons, aporta una sèrie de beneficis mediambientals i socioeconòmics. Pel que fa als primers, a més de minimitzar les pèrdues d'aigua per evaporació també incideix en el menor consum elèctric en el filtrat d'aigua. El portaveu de Celemin Energy explica el perquè: "La instal lació de la coberta de la bassa, influeix directament sobre la radiació solar rebuda per la làmina d'aigua. L'absència o menor quantitat de radiació directa sobre la superfície de l'aigua contribueix notablement a reduir l'aparició d'algues i altres microorganismes. Així es disminueix el nombre d'operacions de rentat de filtres i, amb això, el consum elèctric derivat dels mateixos. S'estima un estalvi d'aigua i energia superior al 20% en aquestes operacions ". Per si això no fos suficient, aquesta tecnologia minimitza les emissions de diòxid de carboni (43,8 tones de CO 2 equivalents per MW / any) i incideix en la conservació de la coberta vegetal frenant el risc de desertització, incrementa la qualitat de l'aigua per a reg, augmenta la vida útil de la làmina impermeabilitzant en evitar la seva exposició a la radiació solar així com la de la vida útil dels filtres.

El directiu xifra un estalvi econòmic amb aquest sistema per al camp de gairebé 36 milions d'euros anuals
 En evitar la radiació directa sobre la superfície de l'aigua es frena l'aparició d'algues i altres microorganismes...

En evitar la radiació directa sobre la superfície de l'aigua es frena l'aparició d'algues i altres microorganismes.

En relació amb els beneficis socioeconòmics, des Celemin Energy s'assegura que aquesta tecnologia representa una font d'ingressos per a la comunitat de regants, disminueix costos en general, contribueix a la sostenibilitat de l'agricultura ia la creació de llocs de treball: instal·ladors, empreses subministradores , mantenidors, etc. "Aconsegueix generar ingressos per a les comunitats agrícoles, ja sigui per venda d'energia o autoconsum. No obstant això, de tots els beneficis que aporta, la principal repercussió econòmica ve donada pels ingressos fruit de la venda d'energia i l'estalvi hídric aconseguit en minimitzar les pèrdues d'aigua per evaporació ", puntualitza. El directiu també reconeix que encara és "aventurat" efectuar càlculs estimatius sobre la influència econòmica que es pugui obtenir fins que aquesta tecnologia no s'implanti a major escala i es compti amb dades "de primera mà".

Una instal lació fotovoltaica que no requereix de formació específica

Tenint en compte que el potencial d'instal lació per a tot el país és de 12.000 MW nominals-segons apunten des Celemin Energy-i que la productivitat mitjana del SCFFV a nivell nacional es pot quantificar al voltant de 1.350 kWh / kWp, s'obté una producció de 16.200 GWh que es poden destinar a la venda d'energia, segons la normativa vigent, o al'autoconsum, de manera que s'aconseguiria una estabilitat en el preu de la tarifa elèctrica durant la vida útil de les instal·lacions, és a dir 40 anys. D'altra banda, aquesta tecnologia és accessible per a qualsevol productor agrícola. "Com tota instal lació fotovoltaica necessitarà d'unes tasques d'operació i manteniment de les quals es responsabilitza la nostra empresa. A més, aquesta tecnologia no interfereix en l'ús normal de les infraestructures de reg per part dels agricultors, sinó que beneficia a aquests en reduir l'evaporació i brutícia de l'aigua ja comentades. En resum, és compatible amb qualsevol comunitat de regants sigui quina sigui la seva capacitat tècnica ", apunta Sastre.

Es tracta d'un sistema modular, molt flexible, que s'adapta a les característiques de qualsevol bassa de reg
Es tracta d'un sistema modular, molt flexible, que s'adapta a les característiques de qualsevol bassa de reg.
Una configuració exportable a qualsevol país

Fins ara, la primera experiència pràctica d'una instal lació d'aquest tipus s'ha dut a terme a la bassa 'El Negret' a la Central de Producció d'Energia Fotovoltaica Verge de la Pau a Agost (Alacant). Es tracta d'un sistema modular, molt flexible, que s'adapta a la morfologia de qualsevol embassament d'aigua. "De fet, les unions articulades que connecten els diferents flotadors per a conformar la coberta flotant, confereixen a aquesta un comportament similar al que tindria cobrir aquestes superfícies d'aigua amb una tela", assegura a manera de comparació. Encara que l'estructura es pugui aplicar a qualsevol comunitat autònoma o fins i tot exportar a altres països, s'aconsella triar zones amb major radiació solar. "Per a fer-se una idea, hi ha una correlació a nivell nacional entre les zones amb major nombre de basses de reg i els nivells de radiació solar, concentrant les basses de reg a la zona de llevant i sud peninsular". Actualment, Celemin Energy ja ha iniciat les gestions per llançar aquest projecte a nivell internacional encara que el seu director general dóna algunes pistes que facilitarien la fabricació i comercialització massiva d'aquesta tecnologia. "Seria bo comptar amb el suport del govern mitjançant l'establiment d'una tarifa de retribució específica per al sector, valorant no només la producció energètica, sinó els beneficis addicionals indirectes que es desprenen, especialment pel que fa a millora de la gestió de l'aigua es fa ".

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

Enllaços destacats

Ecofira - Feria ValenciaAWA Show2beProfei, S.L.Smagua - Feria de Zaragoza

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis