Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Freixenet adopta el sistema de depuración Biocarb para depurar sus aguas residuales
La instal·lació d'un nou sistema de depuració per part de Condorchem disminueix de forma important els abocaments de càrrega orgànica

Freixenet adopta el sistema de depuració Biocarb per depurar les seves aigües residuals

Redacció Interempreses02/02/2009

2 febrer 2009

El compromís amb el medi ambient de Freixenet ve de lluny, sent la primera empresa espanyola del seu sector en aconseguir el certificat de gestió mediambiental segons ISO 14001. L'aposta mediambiental de Freixenet ha constituït un element clau en el creixement i competitivitat de la companyia. Aquesta sensibilitat mediambiental és fruit de la forta vinculació del procés d'elaboració dels seus caves amb el seu entorn natural. Per això, Freixenet ha estat pionera en l'estudi i implantació de sistemes de millora de processos productius que disminueixin l'impacte mediambiental de les seves activitats.

Un problema d'aigües residuals

Des del departament de medi ambient de Freixenet es va observar que, com a conseqüència del procés de producció de cava, es generaven un total de 1.250 metres cúbics a la setmana d'aigües residuals amb una càrrega contaminant característica d'aigües residuals de cellers. Atès que l'antic sistema de depuració-basses d'aireig-resultava insuficient per aconseguir els objectius de qualitat en l'abocament, es va decidir invertir en una millora del procés de depuració. Els objectius fixats per Freixenet eren, en primer lloc, obtenir un procés de depuració que complementés el procés actual de manera eficient, que permetés incrementar almenys un 20 per cent la capacitat de reducció de la càrrega contaminant i obtenir un abocament a col lector amb una DQO sempre per sota del límit establert (1.500 ppm).

A més, es pretenia minimitzar l'impacte en superfície ocupada i respectar l'entorn paisatgístic, ja que la instal·lació estaria situada en un entorn natural on es troben alguns dels vinyes més apreciats per la seva excel lent qualitat, els quals són molt visibles durant els recorreguts de les molt nombroses visites que rep el celler.

Freixenet generava un total de 1.250 metres cúbics a la setmana d'aigües residuals
Freixenet generava un total de 1.250 metres cúbics a la setmana d'aigües residuals.

El sistema de depuració Biocarb

El procés Biocarb, adoptat per Condorchem , és un tractament de depuració biològica d'aigües residuals mitjançant un reactor (tanc) farcit amb un mineral inert-grànuls de carbó de lignit-. Aquest llit porós permet albergar en la seva superfície colònies de bacteris especialistes agrupades en una perfecta simbiosi anomenada 'biofilm'. Dins del reactor s'injecta aire per afavorir el règim aeròbic del procés que ajuda a degradar la matèria orgànica.

La solució proposada per Condorchem va ser la instal lació de dos reactors biològics de llit fix Biocarb

En el procés de depuració, l'aigua residual flueix des de la part superior del llit cap avall, travessant completament i depurant en un temps de contacte curt, pel fet que la càrrega de 'biofilm' és molt elevada i que l'aigua surt del reactor completament filtrada, lliure de sòlids per la part inferior. Els estudis del projecte a nivell de laboratori van diagnosticar que les aigües residuals eren fàcilment biodegradables. El problema radicava en l'heterogeneïtat de la càrrega orgànica de l'abocament, que varia en funció dels processos i de l'època. Després d'un llarg període de proves amb una planta pilot Biocarb en les pròpies instal·lacions del client, es va verificar que la tecnologia era apropiada per a complir els objectius de Freixenet. Finalment la solució adoptada va ser la instal lació de dos reactors biològics Biocarb amb una superfície ocupada inferior a 20 metres cúbics disposats en paral lel per tractar l'abocament generat al celler Freixenet amb un cabal total de 250 metres cúbics al dia.

Condorchem ha instal lat dos reactors biològics de llit Biocarb a Freixenet
Condorchem ha instal lat dos reactors biològics de llit Biocarb a Freixenet.

Procés de treball

L'efluent arriba a una bassa d'aireig preexistent, des d'on es bomba cap al tamís per efectuar una reducció de la càrrega de sòlids en suspensió mitjançant tamisatge de sòlids gruixuts i posteriorment sòlids fins amb tamís rotatiu de 0,5 mm. Posteriorment l'aigua residual s'envia als dos reactors Biocarb. Al reactor li entra l'aigua residual per la part superior i surt depurada per la part inferior, després flueix cap a un tanc de grans dimensions (250 m 3 / h) preexistent on s'emmagatzema per efectuar el control de qualitat i procedir a l'abocament si compleix els paràmetres o bé s'envia a capçalera de procés.

Valoració de Freixenet

Glòria Martí, responsable de Medi Ambient de Freixenet

1. Quins són els beneficis de la solució aportada per Condorchem?

Els beneficis obtinguts han estat la disminució de la càrrega orgànica (expressada en DQO) abocada. Amb aquesta solució hem reduït en un 20 per cent la contaminació de les nostres aigües residuals.

2. Per què es va escollir la proposta de Condorchem?

Vam escollir Condorchem per diversos motius. Buscàvem un sistema de depuració que fos efectiu, fàcil d'usar, amb un manteniment reduït, flexible i que no generés molts fangs, i això és el que la solució proposada per Condorchem ens proporcionava.

3. Quins són els pròxims projectes mediambientals que Freixenet té previst dur a terme?

Hi ha tres projectes que es troben a la nostra agenda actualment. Aquests són:

- Reutilització d'aigua de l'esbandida intern d'ampolles per a altres usos (reg, neteja externa d'ampolles, neteja de sòls, etc).

- Energia solar tèrmica.

- Reduir el subproducte obtingut del tractament extern d'ampolles en un 85 per cent, mitjançant la compra d'un evaporació concentrador.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

Enllaços destacats

Profei, S.L.AWA Show2beSmagua - Feria de ZaragozaEcofira - Feria Valencia

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis