Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La industria química española se compromete con nuevos objetivos medioambientales
En un acte organitzat per Feique i al qual van assistir representants de les multinacionals químiques amb seu a Espanya

La indústria química espanyola es compromet amb nous objectius mediambientals

Maria Escribano01/04/2006
La Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique) va subscriure el 14 de març, en un acte públic celebrat al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, i presidit pel secretari general d'Indústria, Joan Trullén, les noves línies estratègiques que s'adoptarà el Programa Responsible Care (denominat Compromís de Progrés a Espanya) per a la millora contínua de la seguretat, la salut, i la protecció del medi ambient. Els nous objectius i compromisos s'han plasmat en un document anomenat Declaració Global (Global Charter) de Responsible Care.
Imagen
Responsible Care és una iniciativa global de la indústria química que té com a objectiu impulsar la millora contínua de la gestió de la salut, la seguretat i el medi ambient en el desenvolupament de les activitats de les empreses químiques. Sota la denominació de Compromís de Progrés, Feique gestiona a Espanya des de 1993 aquest programa que avui s'aplica en 52 països de tot el món i el desenvolupament ha permès aconseguir, en tots els seus àmbits d'aplicació, notables avenços basats en l'intercanvi de les millors pràctiques desenvolupades per les empreses-més enllà dels seus legítims interessos particulars-i en l'autoexigència voluntària de millorar i superar les obligacions legislatives.

Des dels seus inicis s'han aconseguit avenços fonamentals que, en el cas d'Espanya, s'han traduït en la reducció del 84 per cent dels abocaments i del 53 per cent de les emissions per cada unitat produïda.

La nova Declaració Global (Global Charter)

El Consell Internacional de la Indústria Química (ICCA), d'acord amb els principis establerts en el Pacte Mundial de Nacions Unides (United Nations Global Compact), ha dissenyat les noves línies estratègiques que adoptarà Responsible Care per abordar els importants reptes que afronten la indústria química i la societat en conjunt. Aquests reptes han quedat plasmats en un document anomenat Declaració Global (Global Charter) de Responsible Care que va ser presentat pel president mundial de Responsible Care, l'espanyol José María Bach.

La "Global Charter" recull, entre altres línies estratègiques d'actuació, l'adopció de principis bàsics globals, el desenvolupament dels elements fonamentals dels programes nacionals, el compromís d'avançar cap al desenvolupament sostenible, el reforç de la gestió dels productes químics a tot el món; donar resposta a les expectatives dels tercers interessats sobre les activitats i productes de la indústria química, i aportar els recursos apropiats per implementar eficaçment Responsible Care.

Sota la denominació de Compromís de Progrés, Feique gestiona a Espanya des de 1993 aquest programa
A través del seu president, Francisco Belil, la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique), ha subscrit els compromisos de la Declaració Global d'Responsible Care. Aquest document sorgeix de l'examen de la important evolució de les pràctiques i actuacions del sector en els darrers anys, després de l'aval que va suposar el reconeixement públic i explícit que les Nacions Unides va realitzar durant la cimera de la Terra de Johannesburg per la contribució de la iniciativa Responsible Care al Desenvolupament Sostenible.

Aquesta nova línia estratègica del programa voluntari de la indústria química, aborda també els nous i importants reptes que afronten la indústria química i la societat en conjunt, incloent el creixent debat públic sobre el desenvolupament sostenible, qüestions de salut pública relacionades amb l'ús de productes químics, o la necessitat d'una major transparència.

El Ministeri dóna suport a la iniciativa

Una vegada més, va afirmar Trullén, "el Ministeri d'Indústria vol seguir donant suport a aquesta reeixida iniciativa, per la qual és fonamental la col·laboració entre les empreses i les administracions". En aquesta línia de col·laboració amb la indústria química, Trullén va fer referència al nou reglament comunitari sobre productes químics, conegut com Reach. Aquest nou reglament, ha indicat el secretari general d'Indústria, "busca garantir que només es fabriquen, comercialitzen o importin aquelles substàncies que no afectin negativament la salut humana o al medi ambient".

Trullén va recordar que aquest nou reglament suposarà per a les empreses productores de substàncies químiques "l'obligació i oportunitat de desenvolupar nous productes o de millorar els existents".

L'acte va comptar també amb la participació dels primers executius de les principals empreses químiques multinacionals amb seu social a Espanya, totes elles líders en l'aplicació del programa. El vicepresident de Barpimo, Emilio Manzanares, el director de Petroquímica de Cepsa, Fernando Iturrieta, el vicepresident de Fertiberia, Francisco Javier de la Riva, el director adjunt a la presidència d'Ercros, Jesús Collantes, el director de l'Àrea de Negoci Química de Repsol YPF, Antonio Gomis, i l'adjunt a la presidència de la Unió Espanyola d'Explosius, Juan José Cerezuela, van ser els encarregats de subscriure el suport a la iniciativa, en representació del sector químic espanyol.

De esq. a dreta...
De esq. a dreta. Francisco Belil, president de Feique, Joan Trullén, Secretari General d'Indústria, i José María Bach, president mundial de Responsible Care

Principis clau de la Global Charter

  • Adopció de principis bàsics globals, la qual cosa implica assumir compromisos per millorar de forma contínua el coneixement i l'actuació de les empreses en els aspectes relacionats amb el medi ambient, la salut i la seguretat, tant de les tecnologies i processos com dels productes a al llarg del seu cicle de vida. També inclou els compromisos d'utilitzar eficientment els recursos i minimitzar els residus, informar, escoltar, integrar-se i treballar amb la població per comprendre i considerar les seves preocupacions i expectatives; cooperar amb els governs i organitzacions en el desenvolupament i implementació de normes eficaços, i proporcionar ajuda i assessorament per a fomentar la gestió responsable dels productes químics a tots els que els utilitzen.
El Ministeri d'Indústria recolza aquesta iniciativa, per la qual és fonamental la col·laboració entre les empreses i les administracions
  • Desenvolupament dels elements fonamentals dels programes nacionals. Cada associació química nacional estableix i gestiona el seu propi Programa nacional Responsible Care, que bàsicament ha d'establir pràctiques de gestió per ajudar les empreses a assolir millors resultats, desenvolupar un conjunt d'indicadors d'actuació amb els que es puguin mesurar les millores obtingudes, optimitzar les xarxes d'informació per a l'intercanvi de les millors pràctiques entre les empreses, i verificar l'evolució del programa a cada empresa.
  • Comprometre a avançar cap al desenvolupament sostenible. Responsible Care és una iniciativa singular que permet a la indústria química global efectuar una important contribució al desenvolupament sostenible. La indústria continuarà fent passos per aplicar iniciatives en suport del desenvolupament sostenible a través de la millora de la seva actuació mediambiental, l'ampliació de les oportunitats econòmiques per generar més riquesa i ocupació, i el desenvolupament de tecnologies i productes innovadors que permetin resoldre els problemes de la societat i millorar la qualitat de vida dels ciutadans.
  • Millorar de forma contínua i informar de l'actuació. Les empreses han d'adoptar sistemes de gestió per aplicar els seus compromisos i utilitzaran tecnologies i processos nets i segurs quan construeixin o ampliïn les seves instal·lacions. A més, cada empresa ha de proporcionar dades i informació d'un conjunt d'indicadors d'actuació en matèria de medi ambient, salut i seguretat. Aquestes dades seran agrupats i publicats per cada associació nacional.
  • Reforçar la gestió dels productes químics a tot el món. S'establirà un programa global per avaluar i gestionar els riscos i beneficis relacionats amb els productes químics mitjançant el desenvolupament d'un mètod'unificat.
Aquesta nova línia estratègica del programa voluntari de la indústria química aborda importants reptes que afrontar
  • Facilitar i advocar per l'extensió de Responsible Care al llarg de la cadena de valor de la indústria química. Les empreses i associacions es comprometen a promocionar els principis i pràctiques de Responsible Care al llarg de les seves pròpies cadenes de negoci ia comunicar la importància de les contribucions econòmiques i socials de la indústria. Així mateix tindran obligació d'incrementar el diàleg i la transparència amb totes les parts interessades, treballant també en col·laboració amb els governs nacionals, organitzacions multilaterals i no governamentals per definir prioritats d'ajuda mútua i compartir l'accés a la informació.
  • Donar suport activament els processos de Governança de Responsible Care nacionals i globals. A través del Consell Internacional de la Indústria Química (ICCA), el sector es compromet a adoptar un procediment global, ambiciós, transparent i efectiu de Governança per assegurar la responsabilitat en l'aplicació col·lectiva de Responsible Care.
  • Donar resposta a les expectatives dels tercers interessats sobre les activitats i productes de la indústria química, el que implica ampliar els procediments de diàleg ja existents en els àmbits local, nacional i global per permetre a la indústria que pugui donar resposta a les preocupacions i expectatives dels tercers interessats.
  • Aportar els recursos apropiats per implementar eficaçment Responsible Care. Responsible Care és la iniciativa de la indústria química que, recolzada en la seva actuació, jugarà un paper cada vegada més important com a base de la visió industrial en discussions socials i legislatives. Les empreses que participen en Responsible Care han de donar suport i complir els requisits dels programes nacionals i aportar els recursos suficients per a la seva aplicació.

Empreses o entitats relacionades

Federación Empresarial de la Industria Química Española

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

Enllaços destacats

Ecofira - Feria ValenciaSmagua - Feria de ZaragozaAWA Show2beProfei, S.L.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis