Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Optimización de procesos de depuración mediante módulos de control estandarizados
Depuració d'aigua residual

Optimització de processos de depuració mitjançant mòduls de control estandarditzats

Carlos Merino, responsable de suport tècnic de Procés de Hach Lange a Espanya

04/02/2014
Els mòduls estandarditzats de control RTC permeten implementar optimitzacions en els processos fonamentals del tractament biològic de forma senzilla i amb resultats immediats. No requereixen canvis significatius en el control de planta, i la seva integració avançada amb la instrumentació utilitzada permet diagnosticar el seu correcte funcionament i evitar els problemes derivats de mesuraments erronis.

Situació actual

Les exigències mediambientals cada vegada més restrictives obliguen a la gestió eficient dels processos de depuració d'aigua residual. El compromís entre la qualitat requerida d'efluent i l'ajust dels costos d'explotació solament pot aconseguir-se mitjançant la introducció de llaços automàtics de control. La gestió de les plantes de depuració d'aigües residuals està basada habitualment en sistemes centralitzats de PLC (Controlador Lògic Programable).

Mòdul estandarditzat de control RTC
Mòdul estandarditzat de control RTC.

Quan es pretén implementar mesures d'automatització, es requereixen normalment canvis i/o ampliacions del sistema de PLC de planta. Per a això es necessita la preparació d'especificacions, la implementació d'algorismes en el PLC, revisió del seu funcionament, elaboració de pantalles de SCADA i documentació associada. Aquestes tasques es desenvolupen amb l'assistència de companyies externes, generant costos significatius i dilatant en el temps els beneficis desitjats per l'automatització. En el cas de plantes petites o molt antigues, sovint és necessari modificar el maquinari del PLC i accionaments de planta, la qual cosa comporta el retard o cancel·lació en les mesures d'automatització en considerar una relació cost/beneficio desfavorable.

Mòduls de control estandarditzats

Els mòduls de control estandarditzats RTC s'han desenvolupat per Hach Lange específicament per a la seva aplicació en el tractament biològic d'aigües residuals, i permeten incorporar conceptes d'automatització a les plantes de depuració d'una forma ràpida i econòmica. Això és particularment útil en plantes que manquen d'un departament dedicat d'automatització, o no disposen del suport necessari per a l'especificació dels algorismes de control. Igualment en plantes mitjanes-grans diferents subprocesos poden ser automatitzats amb mòduls RTC.

Els mòduls estan formulats per a la seva aplicació en tasques específiques d'automatització sense modificació del programari de planta. Comparats amb la pràctica convencional d'implementació d'algorismes en el PLC, els mòduls RTC s'instal·len i posen en funcionament de forma ràpida i senzilla, aconseguint immediatament els objectius d'estalvi. La configuració de les diferents variables es troba integrada en la unitat de control de la instrumentació associada, permetent també el seu enviament cap al PLC de planta mitjançant de bus de camp, i fins i tot la seva transmissió remota mitjançant GSM/GPRS.

En l'actualitat estan disponibles els següents mòduls de control RTC:

P-RTC: Control del dosatge de coagulante per a l'eliminació química de fosfat; N/DN-RTC...
P-RTC: Control del dosatge de coagulante per a l'eliminació química de fosfat; N/DN-RTC: Control de la ventilació en processos intermitents d'eliminació de nitrogen; N-RTC: Control de la ventilació en plantes amb nitrificació en flux pistó; SRT: Control de l'edat del fang; ST-RTC: Control del dosatge de reactiu en espesadores dinàmics; SD-RTC: Control del dosatge de reactiu en deshidratació. Fiabilitat dels mesuraments Prognosys

L'establiment de sistemes de control de procés exigeix la utilització de mesuraments en temps real de les variables rellevants del procés. La qualitat d'aquests mesuraments és fonamental perquè el control s'executi de forma satisfactòria. Per garantir el correcte estat dels mesuradors, Hach Lange ha desenvolupat Prognosys, un complement de diagnòstic predictiu que analitza diverses variables i senyals de l'instrument i proporciona una indicació visual de l'estat i del rendiment de cada sensor. Igualment identifica les tasques de manteniment a realitzar en el futur, determinant el temps restant fins a la següent intervenció requerida. L'indicador de qualitat i l'indicador de manteniment es mostren com a barres acolorides en el controlador dels sensors, identificant de forma clara la seva situació actual per mesurat de la seva escala verda, groga i vermella. Prement cada barra l'usuari trobarà informació detallada de la situació actual de cada indicador, com l'estat de calibratge, els senyals de diagnòstic del sensor, els nivells de reactius i altres lectures específiques de l'instrument.

Totes aquestes dades permeten agilitar la cura activa de l'instrument, la solució de problemes i la resposta, ja que l'estat de l'instrument sempre està visible. El mòdul de control RTC utilitza igualment aquesta informació per determinar si els mesuraments de l'instrument reuneixen la fiabilitat suficient per ser utilitzades en el llaç de control. Si no és així el mòdul RTC pansa de forma automàtica a treballar amb una estratègia de control alternativa, substituint el mesurament en temps real per dades de perfil històric o seqüència de temps segons finestres prèviament configurades per l'usuari.

Imagen

Eliminació química de fòsfor

En el procés d'eliminació química de fòsfor mitjançant l'addició de sal metàl·lica com a clorur fèrric o sulfat d'alúmina, el controlador P-RTC (Mòdul de Control de Fosfat en Temps Real) permet realitzar el dosatge adequat de reactiu sobre la base de les necessitats actuals del procés, evitant costos innecessaris i permetent la reacció ràpida davant necessitats puntuals de règim alt de dosatge. En funció de la càrrega de fosfat que hi hagi en cada cas, P-RTC calcula automàticament la quantitat correcta de precipitantes necessària per mantenir de forma fiable els valors de sortida necessaris. D'altra banda, en reduir el consum de precipitantes també es minimitza la producció de llots, reduint els costos vinculats a la dessecació i la retirada dels mateixos.

Com a font d'informació el sistema P-RTC utilitza la mesura d'ortofosfato en el punt d'addició de reactiu, juntament amb el cabal del licor barreja en aquest punt. La mesura d'ortofosfato es realitza mitjançant l'analitzador colorimètric Phosphax sc juntament amb la unitat de condicionament Filtrax, que extreu un petit cabal de permeado de membranes submergides en el punt d'anàlisi. El mòdul P-RTC inclou algorismes avançats de control que permeten la seva adaptació a qualsevol disposició de planta, podent ser configurat per al seu treball tant en llaç tancat com a obert. En el primer cas el mesurament d'ortofosfato es realitza posteriorment a l'addició de sal metàl·lica, establint un doble llaç PID sobre la base de la concentració d'ortofosfato residual i al cabal actual en el punt d'addició; aquest control permet reaccions ràpides davant canvis de règim hidràulic de la planta i la confirmació que el procés d'eliminació química s'ha realitzat correctament.

En el cas que la instal·lació en llaç tancat no sigui possible per la geometria de la planta, és possible la utilització del sistema P-RTC en llaç obert, amb mesurament de la concentració d'ortofosfato prèvia al punt d'addició de reactiu. Per a això el P-RTC, inclou en la seva memòria interna taules empíriques de càlcul de la relació estequiomètrica β metall/ortofosfato per als diferents tipus de reactius en funció de la necessitat de reducció d'ortofosfato, estimant amb gran precisió el cabal requerit de reactiu per mantenir un nivell de consigna programable d'ortofosfato residual.

Esquema P-RTC
Esquema P-RTC

Eliminació biològica de nitrogen

En processos biològics amb reactor biològic amb ventilació contínua, el mòdul N-RTC permet establir la concentració d'oxigen òptima en funció dels següents mesuraments:

  • Mesurada d'amoni a l'entrada de reactor óxico mitjançant sonda A-ISE per elèctrode de selectiu de ions.
  • Mesurada de sòlids del reactor biològic mitjançant sonda Solitax.
  • Mesurada d'oxigen i temperatura del reactor mitjançant sonda luminescent Llic.
  • Mesurada d'amoni a final de reactor óxico mitjançant analitzador Amtax per elèctrode selectiu de gas amoníac.
  • Cabal del reactor óxico.

Sobre la base d'aquests mesuraments el mòdul N-RTC determina per aplicació de model la concentració d'oxigen òptima per a la càrrega d'amoni a tractar en el reactor, reajustant la consigna d'oxigen segons el valor de concentració obtingut a final de tractament respecte a la consigna d'amoni establerta per l'usuari.

En processos amb ventilació intermitent, el mòdul N/DN-RTC permet establir els temps de marxa/paro de la ventilació i la consigna òptima d'oxigen en funció de la mesura de la concentració d'amoni i nitrat en el reactor mitjançant la sonda AN-ISE per elèctrode selectiu de ions. En limitar el període de ventilació al temps exigit per la càrrega d'amoni, es pot optimitzar el procés de desnitrificació, reduint considerablement la concentració de nitrogen total amb un estalvi important d'energia.

Tractament de fangs

Els mòduls RTC permeten també millorar l'eficiència del tractament de fangs. El mòdul SRT-RTC (Sludge Retention Estafi) controla l'edat del fang monitorizando la temperatura de l'aigua i la concentració de sòlids en els tancs de ventilació i en la recirculació de fang. El sistema calcula l'edat de fang òptima i determina la purga de fang requerida. Això ajuda a l'estabilitat de la nitrificació i a disminuir el cost de l'energia de ventilació.

El mòdul ST-RTC (Sludge Thickening) permet controlar el dosatge de polielectrolito en els espesadores dinàmics, obtenint un fang espessit estable i amb alta concentració de sòlids a l'entrada del digestor, la qual cosa permet optimitzar la producció de biogàs. Utilitza la mesura de la concentració de sòlids a l'entrada i sortida de l'espesador. Igualment, el mòdul SD-RTC (Sludge Dewatering) realitza l'ajust del dosatge de polielectrolito a l'entrada de centrífuga monitorizando la concentració de sòlids i el cabal, permetent millorar la sequedat del fang deshidratat i reduir els costos de reactiu.

Empreses o entitats relacionades

Hach

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    24/07/2024

Enllaços destacats

Profei, S.L.AWA Show2beEcofira - Feria ValenciaSmagua - Feria de Zaragoza

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis