Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El tratamiento y la gestión del agua como temas centrales en drinktec 2013; el reciclaje del agua

El tractament i la gestió de l'aigua com a temes centrals en drinktec 2013; el reciclatge de l'aigua

Redacció Interempresas02/04/2013

2 d'abril de 2013

El tractament i la gestió de l'aigua seran dos temes centrals del 16 al 20 de setembre de 2013 en drinktec 2013 a Munic. L'atenció se centra cada vegada més en el reciclatge de l'aigua. Tots els grans grups internacionals cerveceros i les companyies de fabricació de refrescs han formulat metes ambicioses per reduir la seva petjada hídrica que no poden aconseguir sense circuits interns de tractament de l'aigua. Les solucions tècniques ofertes per la indústria proveïdora podran veure's en la Fira Capdavantera Mundial de la Indústria de Begudes i Aliments Líquids.
Imagen
Com un fil conductor recorrerà tots els pavellons de drinktec 2013 l'ús moderat, és a dir, rendible, de l'aigua com a recurs natural, en particular els pavellons A3, A4 i B2, en els quals els expositors oferiran les seves propostes. El Prof. Dr. Stefan Schildbach de la Universitat de Fulda, Departament de Tecnologia dels Aliments, descriu la situació actual de la següent manera: “La sostenibilitat no es deté davant el tractament de l'aigua. Els potencials d'estalvi que fa tan sol uns anys es consideraven massa poc substancials i econòmicament inviables per a la indústria, resulten cada vegada més interessants. Em refereixo, per exemple, al tractament de l'aigua procedent del rentat dels filtres, o a l'augment del rendiment dels sistemes d'osmosi inversa. També guanyaran importància les estratègies de regulació i control”.

La tendència apunta cap a la membrana

Però, què significa tot això en concret per a la tècnica de separació aplicada? “Des de fa alguns anys, la tendència apunta clarament cap a la separació per membranes. Així és tant en l'osmosi inversa per a la dessalinització d'aigua com en el camp de la filtració”, apunta Wolfgang Winkler, director tècnic d'EUWA H.H. Eumann GmbH. Existeixen bones raons per a aquest desenvolupament: les instal·lacions de membranes funcionen de forma automàtica i contínua, gairebé no requereixen productes químics i les aigües residuals del tractament no se salen amb els productes de regeneració. A més, les membranes són ara més econòmiques i eficaces, i la pressió necessària i, per tant, el consum d'energia s'han reduït significativament.
Imagen

Els bescanviadors de ions i l'estovament amb calç segueixen tenint la seva justificació.

Però encara segueix havent-hi aplicacions en les quals el bescanviador de ions o fins i tot el més clàssic de tots els mètodes, l'estovament amb calç, segueixen tenint la seva raó de ser, assenyala Winkler: “L'estovament amb calç, per exemple, amb una composició adequada de l'aigua, representa un cost operatiu molt baix i una quantitat molt petita d'aigua residual. Donat el temps de funcionament usual d'una planta de tractament de l'aigua, de 20 anys, aquests dos factors són essencials. A més, la calç és un producte natural. L'estovament amb calç pot ser, per tant, una alternativa atractiva per a les empreses que s'orienten en estrictes normes ecològiques, així com per a les tradicionals cerveseries artesanals. Fins ara, no obstant això, les grandàries dels dipòsits necessaris per a l'estovament amb calç suposaven un gran desavantatge, especialment pels preus de l'acer actuals. Per aquesta raó, hem combinat l'estovament amb calç amb la filtració per membranes, de tal manera que ja no precisem d'aquests dipòsits i podem treballar de forma automàtica”.

Regeneració amb el sol

Els experts continuen veient un gran potencial de futur en l'electrodesionización (EDI), que s'aplica actualment per exemple en la producció de semiconductors com a última etapa del tractament pur de l'aigua. En el procés EDI, els ions de l'aigua potable se separen mitjançant un sistema de bescanviadors de resina. Al mateix temps s'aplica un voltatge de corrent continu generant ions H2O i OH que regenera de manera contínua la resina. Aquesta regeneració és també la raó que aquest procés hagi aconseguit introduir-se en nous camps d'aplicació. Ja que la tensió de corrent continu necessari per a la regeneració pot generar-se amb un sistema fotovoltaic, la qual cosa permet avançar cap a una planta de producció independent.

Les membranes també el 'end-of-pipe'

Però una gestió moderna de l'aigua no solament significa preparar suficient aigua fresca. També significa separar el recurs dels corrents d'aigües residuals produïdes i retornar-les al circuit. Per a aquesta fi s'instal·len cada vegada més plantes de membranes, i el Prof. Schildbach avisa que no cal oblidar una cosa: “En reciclar l'aigua residual de la producció, en els últims anys s'han dut a terme un gran nombre de projectes R+D que no van poder resoldre del tot el problema essencial del bloqueig precoç de les membranes. Veiem també en el nombre cada vegada major de sistemes de membrana que, en casos individuals, va poder realitzar-se amb gran èxit el reciclatge de l'aigua. Aquí encara podrem aprofundir en el futur els coneixements. Així doncs, serà molt interessant veure què nous plantejaments i solucions presentaran els expositors en drinktec 2013”.
Imagen

Del gas ecològic al gas natural

No obstant això, els sistemes de membranes no solament estan recuperant l'aigua dels fluxos de les aigües residuals. També s'utilitzen per optimitzar la producció de biogàs a partir de les seves càrregues orgàniques. Perquè les aigües residuals poden contribuir de forma significativa com a “beguda energètica” a cobrir la demanda d'energia i calor. Per a això, el biogàs generat en la

degradació anaeròbica de la càrrega orgànica de les aigües residuals es converteix en electricitat i calor en una planta de cogeneració (CHP). L'eficàcia d'aquest procés pot incrementar amb el procés de membranes d'un expositor de drinktec, que separa de forma contínua el CO2 contingut en el biogàs. Així es genera gas natural que en primer lloc té un poder calorífic superior i, en segon lloc, es pot utilitzar en cremadors estàndard. I com en la sostenibilitat es tracta de tancar una vegada i una altra els circuits, el CO2 separat del biogàs podria transformar-se a més en gas natural amb l'hidrogen produït mitjançant l'energia solar. Però aquí encara falta un llarg camí per recórrer, que potser pugui albirar-se en la propera cita de drinktec.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSmagua - Feria de ZaragozaEcofira - Feria ValenciaProfei, S.L.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis