Siemens, S.A. - Smart Infrastructure - Cromatògrafs

Sitrans CV

Microcromatógrafo per determinar ràpidament el poder calorífic del gas natural

Fotografia de Microcromatógrafo per determinar ràpidament el poder calorífic del gas natural
Siemens, a través de la seva divisió de Productes i Sistemes Industrials, ha desenvolupat un cromatògraf, basat en microtecnologías, que determina el poder calorífic del gas natural amb rapidesa i precisió.

L'àrea d'aplicació principal del Sitrans CV és el tràfic de gas natural amb transferència de custòdia, per exemple, en sistemes de monitoreo de gasoductes, en estacions de transferència i distribució de gas i també en terminals de GNL encarregats de liqüefacció o regasificación. Allotjat en una caixa robusta i apta per a atmosferes potencialment explosives, l'instrument és compacte i capaç de funcionar en condicions ambientals extremes a temperatures de -20 a +55 °C.

Sitrans CV es munta en la proximitat directa dels conductes de gas,proporcionant els valors mesurats en menys de tres minuts.

El cromatògraf de gasos per a procés Sitrans CV recull totes les dades relatives a la qualitat del gas natural i les seves propietats específiques -com a poder calorífic i densitat- que requereixen les nombroses aplicacions de la indústria d'aquest tipus de gas, especialment el tràfic amb transferència de custòdia. L'exactitud del mesurament no depèn de la pressió de les mostres ni de la temperatura ambienti. En la pantalla poden llegir-se els resultats del mesurament i recorre a detectors i vàlvules miniaturitzades fabricades amb tecnologia MEMS (micro-elecro-mecanical systems), la qual cosa redueix al mínim el seu consum de gas portador i de corrent, fent innecessària una sala d'instruments anàlisis. Com els detectors tenen una excel·lent linealidad, l'única cosa que es requereix és gas de calibratge, la qual cosa abarateix més encara els costos d'explotació i incrementa la disponibilitat. El nou Sitrans CV és a més molt fiable perquè optimitza de manera automàtica els paràmetres de mesura amb cada calibratge.

De conformitat amb ISO 6976, el nou cromatògraf de gasos de procés determina la composició química, els poders calorífics màxim i mínim, l'índex Wobbe i la densitat del gas natural. Els components analitzables són el metà, el nonano, el nitrogen, el diòxid de carboni i molts uns altres. Un sistema intern de commutació de mostres permet mesurar fins a quatre corrents. L'exactitud de mesurament supera el 0,1% i la repetibilidad és superior al 0,01%. El límit de detecció del pentà i hidrocarburs superiors es mou entre les 10 i les 50 ppm.

La modularidad de l'instrument simplifica i accelera el seu manteniment: tots els components dedicats a l'anàlisi, inclòs el forn, estan allotjats en un "mòdul analític" que se substitueix en cinc minuts amb només desendollar i endollar, reduint a mitja hora el temps de manteniment. El programari basat en Windows es distingeix per la seva facilitat de maneig, simplicitat i transparència. Un sistema de protecció per contrasenya inhibeix els accessos no autoritzats als paràmetres de l'instrument i als resultats de l'anàlisi, mentre que un diari documenta sense llacunes totes les alarmes i intervencions.