C.R.D.O.P. Queso de Murcia y Queso Murcia Al Vino - Dades de contacte

Ubicación y datos de contacto
C.R.D.O.P. Queso de Murcia y Queso Murcia Al Vino
Av. Levante, 53-Entlo. 9 Edif. Géminis
30520 Jumilla (Murcia) Espanya

Cómo llegar

☎:  +34‑968783804  
🖷:  +34‑968783796
w:  www.quesosdemurcia.com
Consell regulador de denominació d'origen

NOTA: Encara que hem fet esforços raonables per comprovar la correció de la ubicació de l'empresa/entitat, no podem garantir-la al 100%

Presentación
C.R.D.O.P. Queso de Murcia y Queso Murcia Al Vino

Fa segles, la inventiva dels pastors murcians va donar a associar els formatges de cabra amb el producte per excel·lència de l'agricultura murciana: el vi.
Tradicionalment, la Regió de Múrcia ha comptat amb una cabanya caprina important, basada en la cria i explotació de la raça “Cabra Murcià-Granadina”. Nombres documents històrics així ho testifiquen, particularment l'obra de l'inspector veterinari D. Antonio Panés que en 1922 va publicar el seu llibre “La cabra Murciana”. Aquest document de caràcter tècnic descriu com els pastors de cabres murcians elaboraven diferents tipus de formatges, utilitzant el vi com a producte basi per a la seva curació.
Històricament, l'explotació de la cabra de llet a Múrcia seguia dos sistemes productius ben diferents. D'una banda en les vegas, hortes i zones urbanes, la cabra era un animal domèstic present en la majoria de les cases de camp i masos. La seva funció principal era el subministrament de llet líquida per al consum familiar. Quan la producció era suficient, també s'elaboraven senzills formatges frescos, utilitzant pleitas o simplement draps de gasa i usant productes locals com el suc de llimona o vinagre per quallar la llet. Aquests formatges eren consumits ràpidament doncs en aquestes zones era molt difícil intentar la seva curació, a causa del clima calorós i els mitjans rudimentaris que es disposava en aquells temps per a la conservació dels aliments. També era molt tradicional la figura de el “cabrero” o “lleter” del poble o barri que explotava un petit ramat de cabres per vendre la seva llet recentment munyida a la porta de les cases. Encara avui disposem en nombrosos pobles i barris de Múrcia d'una memòria històrica col·lectiva que ens ofereix abundants testimoniatges d'aquest fet, que va anar a menys amb les restriccions normatives que van ser apareixent a partir de la dècada dels cinquanta del segle passat.