Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Francisco Carrió, director general de Alimentaria Exhibitions

“Les fires del futur són aquelles que transcendeixen el seu paper comercial, convertint-se en 'hubs', on passen coses importants per al sector”

Entrevista a Francisco Carrió, director general d'Alimentària Exhibitions

Anna León20/03/2012

14 de març de 2012

“Les fires són el mirall d'un sector industrial”. Ho diu Francisco Carrió, director general de Alimentària Exhibitions, d'actualitat davant la celebració d'Alimentària 2012, del 26 al 29 de març en el recinte Gran Via, de Fira de Barcelona. Un certamen que es postula com a principal difusor de coneixement sobre el sector agroalimentari, però també de la nostra cultura gastronòmica. D'aquí un concepte nou el de ‘hub’ o espai “on passen coses”, però aplicat a una de les nostres fires més internacionals.
Francisco Carrió, director general d'Alimentària Exhibitions
Francisco Carrió, director general d'Alimentària Exhibitions.

Prop de 4.000 expositors –1.300 estrangers, de 75 països–, així com una afluència prevista de 140.000 visitants –35.000 de fora del nostre país–. Aquestes són les xifres que vostès barregen per a Alimentària 2012, que se celebra del 26 al 29 de març en el recinte Gran Via. Com porten, des de l'organització, tot el volum d'informació, transaccions, sinergies i negoci que maneja un certamen d'aquestes característiques?

Suposa un repte sí, però ho portem amb molt orgull. Per a nosaltres és una satisfacció tenir a les nostres mans la “gran fira” del sector agroalimentari espanyol, que en aquests moments genera gairebé el 9% del PIB. I a més, el segon sector en importància, solament superat pel turisme, dins de la indústria espanyola. Una indústria que ha donat una bolcada, en els últims anys, i manté una balança comercial positiva. En aquest sentit, ens proposem mantenir la qualitat de sempre, conservar la fidelitat dels clients, i per què no, millorar una edició després d'una altra. A poc a poc, incorporem novetats, afegim innovacions i reinventem aquest certamen partint d'una idea inicial: “Les fires són el mirall d'un sector industrial”. És necessari doncs, apropar-les als eixos futurs de cada sector, buscant l'excel·lència firal. És innegable que l'oferta comercial, el contacte entre oferta i demanda és prioritari, però cada vegada més, les fires transcendeixen el seu paper comercial, convertint-se en un punt de trobada “en el qual passen coses” importants per al sector. El net-working, la formació, també són importants. I aquí estem nosaltres, organitzant la fira amb major projecció internacional del país.

Centrant-nos en l'edició d'aquest any, Alimentària ocupa gairebé 94.500 m2, una cota similar a la de la convocatòria anterior. No obstant això, s'ha redistribuït per així incorporar dos pavellons nous, el 5 i el 7, on tindran lloc salons com Congelexpo, Interpesca, Expoconser, Intercarn i el nou espai ‘The Alimentària Hub’. Què aporta aquesta nova distribució al certamen? Ha influït, d'alguna manera, en el nombre de participants i en el de possibles visitants?

Si comparem la distribució actual amb la d'Alimentària 2010, cal ressaltar diverses coses. Per exemple, en aquesta ocasió no hem ocupat el pavelló 8 del recinte firal Gran Via. En el seu lloc, hem redirigit algunes de les activitats que es duien a terme en sales annexes i les hem centralitzat a l'àrea d'exposició. Amb quin propòsit? Doncs amb el de posar a l'abast d'expositors i visitants aquells espais on “passen coses”. Si una signatura, capdavantera en el sector, organitza una presentació amb la nova distribució tindrà més repercussió. O que s'organitzin fòrums i reunions de treball entre expositors espanyols i compradors internacionals, en llocs estratègics molt visitats pel públic. Ha estat un desafiament, però estem molt satisfets de la resposta que hem tingut. Potser on hem tingut més problemes per aconseguir els objectius inicials ha estat a l'àrea de les organitzacions públiques. Principalment en els pavellons autonòmics i algunes participacions internacionals que han reservat menys metres que en edicions interiors, perquè la crisi els ha passat factura. La inversió pública és escassa avui dia i aquí hem observat una menor ocupació, encara que ho hem compensat amb la major participació d'empreses privades. Tot un assoliment per a Alimentària 2012, tenint en compte la conjuntura actual.

“Organitzar Alimentària suposa un repte, però ho portem amb molt orgull. Per a nosaltres és una satisfacció tenir a les nostres mans la “gran fira” del sector agroalimentari espanyol, que en aquests moments genera gairebé el 9% del PIB”
Alimentària és un repte per a l'organització que insisteix que les fires del futur són aquelles que transcendeixen el seu paper comercial...
Alimentària és un repte per a l'organització que insisteix que les fires del futur són aquelles que transcendeixen el seu paper comercial. En això consisteix l'excel·lència firal que tracten d'incorporar a la “gran fira” de l'alimentació. Foto: Fira de Barcelona.

Quant a la segona pregunta, hem intentat transmetre a l'expositor la idea que treballem per a ell. Per això, hem sectorizado la fira. És important que cada empresa sàpiga que anem a convidar als compradors del seu interès i que al costat de la seva àrea d'influència es van a celebrar activitats relacionades amb el seu sector. A més, en Alimentària 2012 hem focalitzat molt el nostre esforç cap al canal de la restauració, especialment a través del saló Restaurama. El ‘food service’ és un dels grans eixos vertebradors dels fabricants d'alimentació en l'actualitat. La irrupció fa uns anys de la marca blanca ha castigat els seus marges, per la qual cosa s'han vist obligats a desviar les seves inversions cap a altres sectors que els aportin més benefici. En aquest sentit, el ‘food service’ és una bona alternativa. Per això, aquest any hem ampliat la nostra inversió a les àrees gastronòmica i de servei a la restauració. Hem organitzat una nova activitat, a la qual hem batejat com Food Experience Markets & Trends, una novetat dins del saló Restaurama. En aquest cas, hem programat unes sessions molt útils pel restaurador i el professional de la cuina. Hem anat més enllà de comptar amb la presència de xefs reconeguts. A més de tractar temàtiques sobre tecnologia en la cuina, expliquem com treballar els productes, com manejar-los. Primer, per oferir un gran resultat al professional; segon, per satisfer a l'usuari de plats preparats i també al comensal, aquell que menja fora de casa.

Al fil del que estem parlant, fa l'efecte que tant la gastronomia com la dieta mediterrània cada vegada cobren major protagonisme en el certamen...

La dieta mediterrània sempre ha estat clau per posicionar al sector agroalimentari espanyol al món. Som afortunats: comptem amb una cultura gastronòmica tradicional, molt sana, a força de molta matèria primera accessible a tothom. Això ja és així des de la dècada dels 60, quan la comencem a difondre fora de les nostres fronteres. Amb el temps, a mesura que augmentava el nivell cultural de la societat també es produïen avanços mèdics i es perllongava l'esperança de vida. Aquesta conjunció de factors ha fet de la Dieta Mediterrània un full de ruta al món de l'alimentació. La indústria ha parat esment a les preferències i els interessos del consumidor, per la qual cosa ha destinat un major nombre de recursos a nutrició i salut. Aquest és l'eix principal, al que s'incorporen uns altres com la conveniència i facilitat d'ús dels productes.

Des d'Alimentària tenim l'obligació de fer-nos ressò d'aquests canvis i consolidar la nostra posició com a principals difusores d'aquesta cultura gastronòmica espanyola al mercat. I així ho hem fet. El programa inclou conferències i fòrums on s'aborden temàtiques com l'obesitat, la sostenibilitat, la responsabilitat social de les empreses en el sector de l'alimentació, la importància de l'aigua en el futur de la humanitat… tot això ho integrem en el concepte ‘hub’, un element innovador al món firal. Per ‘hub’ es fa referència a aquest espai en el qual “passen coses”. En aquesta edició, comptem amb un ‘hub’ del coneixement, i un altre gastronòmic. En aquest últim, tenen cabuda activitats com el Congrés Internacional de Gastronomia BCN Avantguarda, el Food Experience, Markets & Trends i el Taste & Flavours, entre altres activitats gastronòmiques. El que fa falta és temps per gaudir-ho…

El ‘food service’ és un dels eixos vertebradors dels fabricants d'alimentació en l'actualitat, per compensar els efectes de la marca blanca en els seus marges. Per això, aquest any hem ampliat la nostra inversió a les àrees gastronòmica i de servei a la restauració

Una de les activitats gastronòmiques amb més solera d'Alimentària...
Una de les activitats gastronòmiques amb més solera d'Alimentària, el Taste & Flavours reuneix en un mateix espai els millors productes de la gastronomia mediterrània: l'oli, el vi i els ibèrics. Foto: Fira de Barcelona.

En aquesta edició s'aposta, més que mai, per la internacionalització. De fet, s'ha incrementat un 20% el pressupost de promoció exterior. Això sembla donar els seus fruits i es preveu l'assistència, per primera vegada, d'expositors de Tailàndia, Dubai i Suècia. A més, països com Xina dobleguen el seu espai d'exposició. Què aporta aquest nou perfil de participació a un certamen com a Alimentària?

Una fira solament es pot considerar internacional, si reuneix oferta i demanda també de fora del país. Així i tot, l'al·licient principal per a un comprador estranger que es desplaça a una fira com a Alimentària – amb una afluència internacional de 35.000 visitants– és l'exposició de productes nacionals. Pensa que 2/3 de tots els productes que s'ofereixen en el recinte Gran Via aquests dies, són espanyols. I aquí està el nostre mèrit respecte d'altres fires com Anuga o SIAL, que ens porten 25 anys d'avantatge en la captació de públic internacional però que no exhibeixen tanta oferta autòctona.

En suma, est és un camí llarg, però seguim consolidant presència i afluència internacionals. En Alimentària 2012, hem observat una participació menor de països com Itàlia i França, però també l'arribada d'empreses de països nous. Per exemple, Uruguai, Turquia, el Marroc repeteix experiència, Mèxic serà el país convidat… i per descomptat ara estem bolcats als països asiàtics, a captar expositors i visitants. Tailàndia, Singapur, Xina i Japó, que ens va a mostrar una degustació dels seus productes. La cuina japonesa és molt semblada a la del nostre país, quant a matèries primeres (carn, peix…).

“Incorporem el concepte ‘hub’, un element innovador al món firal. Per ‘hub’ es fa referència a aquest espai en el qual “passen coses”. En aquesta edició, comptem amb un ‘hub’ del coneixement, i un altre gastronòmic”
En Alimentària es donen nombrosos contactes 'face to face' a orri, entre expositors i compradors internacionals. Foto: Fira de Barcelona...
En Alimentària es donen nombrosos contactes 'face to face' a orri, entre expositors i compradors internacionals. Foto: Fira de Barcelona.

I ja per acabar, i tenint en compte les característiques del sector agroalimentari de transversal –per la seva afectació sobre uns altres– i anticíclico –més resistent als canvis– i malgrat la conjuntura actual, les perspectives són bones per a aquesta Alimentària 2012?

Les expectatives són bones. És cert que si ens remuntem a l'any 2008, en el qual aconseguim la nostra punta màxima de participació, hem baixat 1/3 en metratge, encara que no en nombre de visitants. No podem obviar, a causa de la situació econòmica general, que existeix una falta de liquiditat en les empreses, que s'han reajustat pressuposats –encara que això ha afectat menys a Alimentària que a altres certàmens– i que algunes companyies no poden assistir encara que ho desitgin. Aquests són alguns factors que influeixen en aquest descens, però hi ha uns altres. Unes directrius internacionals que obliguen a una menor inversió en fires i una dramàtica reducció de pressupostos públics. Això últim afecta molt al sector alimentari.

Així i tot, i en un escenari quallat de dificultats, hem aconseguit mantenir la fira a nivells internacionals: una projecció de visitants que és la prevista i una resposta, per part dels expositors, igual a la de l'edició anterior, dos anys enrere. No oblidem que tenim la sort d'operar en el sector agroalimentari, l'únic no deslocalizable, al costat del turisme. Això és bàsic, ja que presenta símptomes d'estabilitat. Alhora, és un sector patrimonial de molt volum i poc marge. Quan les coses van bé, no gaudeix dels marges d'uns altres; però quan no és així, no sofreix els desfasaments d'uns altres. Està exempt “de bombolles”. Tenim esperances i apostem fort per aquest sector. Només té un punt feble: no s'ha sabut tractar bé. Fa mancada vendre-ho millor i donar-li valor afegit.