Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Alta Velocidad a La Meca: Un paso clave para la internacionalización del ferrocarril español
L'avanç de la indústria ferroviària espanyola ha permès conformar un entramat molt important d'empreses

Alta Velocitat a la Meca: Un pas clau per a la internacionalització del ferrocarril espanyol

Pedro Fortea, director de Mafex (Associació Espanyola de Fabricants Exportadors de Material, Equips i Serveis Ferroviari)17/01/2012

17 de gener de 2012

Com s'afirma des de l'associació Mafex, la línia de la Meca situa a les nostres empreses en un lloc molt destacat en altres grans projectes d'aquestes característiques on es pretén competir, com els corredors d'alta velocitat d'Estats Units o Brasil.

La signatura del contracte de la construcció i explotació de la línia d'Alta Velocitat La Meca-Medina suposa la confirmació mundial dels grans avanços que s'han desenvolupat al nostre país en matèria ferroviària en els últims anys. Una mostra de l'esforç exportador que ha realitzat el sector basant-se en una estratègia on la internacionalització ha estat el principal objectiu del teixit empresarial.

Pedro Fortea, director de Mafex (Associació Espanyola de Fabricants Exportadors de Material, Equips i Serveis Ferroviari)...
Pedro Fortea, director de Mafex (Associació Espanyola de Fabricants Exportadors de Material, Equips i Serveis Ferroviari).

Aquestes innovacions tecnològiques, així com l'alta qualificació del sector no han passat desapercebudes en l'exterior i han donat com a fruit l'obtenció del major contracte de la nostra història.

La línia de la Meca situa a les nostres empreses en un lloc molt destacat en altres grans projectes d'aquestes característiques on es pretén competir, com els corredors d'alta velocitat d'Estats Units o Brasil, encara que centrar tots els focus i interessos en l'Alta Velocitat seria un error per al bon futur de la nostra indústria. No hi ha dubte que estem davant un sector molt consolidat, amb solucions d'avantguarda per al transport ferroviari del segle XXI. Però tot això, dins de tots els àmbits que afecten al ferrocarril: Alta Velocitat, metres, suburbans, rodalies, trens lleugers, transport de mercaderies, etc. I en totes les activitats que engloben: construcció d'infraestructures, consultoria i enginyeria, senyalització, manteniment, seguretat, construcció de vehicles, etc.

Porta a nous projectes

L'avanç de la indústria ferroviària espanyola ha permès conformar un entramat molt important de petites, mitjanes i grans companyies, que són la base per col·locar-la a l'avantguarda del món i convertir-la en una de les majors generadores d'ocupació i inversió.

Les pròpies dades ho avalen. En any 2010, les empreses de Mafex, que representen el 85% del sector, van exportar per valor de 3.009 milions d'euros. D'aquesta quantitat, els productes i serveis exclusivament ferroviaris van aconseguir el 53%, és a dir, 1.584 milions d'euros, sense incloure les xifres de consultoria, enginyeria i construcció (obra civil).

Per països, Turquia, Brasil, França, Itàlia, Índia, Noruega, Xile, Alemanya, Portugal i Estats Units, han estat els deu principals mercats on s'han centrat les exportacions.

Línia d'Alta Velocitat (Foto Adif)
Línia d'Alta Velocitat (Foto Adif).

Una alternativa per al creixement empresarial

El creixement de les indústria ferroviària espanyola al món és un indicador positiu, especialment en un context com l'actual marcat per un entorn de crisi i de ralentització de projectes de transport nacionals. Per aquest motiu, la internacionalització s'ha convertit en una oportunitat per augmentar les possibilitats de negoci en l'exterior i implantar les múltiples innovacions desenvolupades pel teixit empresarial ferroviari.

La fortalesa d'un dels sectors més consolidats de la nostra economia ha de ser aprofitada ara més que mai per impulsar el seu creixement al mercat internacional. Per aquest motiu, fa falta una decidida política de respatller a la sortida de les empreses espanyoles al mercat internacional, via directa al creixement econòmic i la creació d'ocupació. Un camí que garanteix el futur de la nostra indústria i la seva capacitat competitiva a escala mundial. És imprescindible que per a la consecució de més i més projectes ferroviaris en l'exterior, la nostra indústria compti amb un suport decidit i major en tot el relatiu a la seva promoció exterior. És necessari dotar de molts més fons econòmics i tècnics a organitzacions amb les quals la indústria ferroviària espanyola treballa braç a braç de forma habitual, i que serveixen de suport directe al sector ferroviari entre uns altres. Entre ells, organismes com l'ICEX (Institut Español de Comerç Exterior) i les Oficines Comercials de les Ambaixades d'Espanya en l'Exterior. I tot això, evidentment, de forma coordinada i atenent a les propostes que des d'organitzacions d'àmbit nacional i sectorial realitzem.

Espanya recull en els últims temps els fruits d'anys de treball. Però tot aquest esforç i compromís empresarial, polític, institucional i fins i tot ciutadà, apostant pel ferrocarril com una manera de transport eficient i sostenible, de poc servirà si no som capaços de vendre ara i en els propers anys en l'exterior les capacitats i potencial que avui dia presenta el nostre teixit empresarial ferroviari.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades