Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La metrología no lo es todo, pero sin la metrología... nada es nada

La Metav 2014 va servir d'aparador per a la garantia de la qualitat dins del marc de la ‘Ruta de la qualitat’

La metrologia no ho és tot, però sense la metrologia... gens és gens

Walter Frick, periodista especialitzat de Weikersheim18/04/2014
Per garantir la disponibilitat de productes innovadors en la quantitat desitjada, mai ha d'obstaculitzar-se la garantia de la qualitat dins del procés de creació de producte. La garantia de qualitat pràctica en els productes i processos d'optimització és de crucial importància en Indústria 4.0 i les fàbriques intel·ligents.

La contribució de l'actual metrologia la resumeix de forma succinta Stephan Greulich, cap de Vendes de Diatest Hermann Költgen GmbH, Darmstadt: “En els sistemes metrológicos, la informació generada és de vital importància per garantir la qualitat, i per tant, per al propi producte. Per garantir que aquesta informació compleix amb les estipulacions de 'Indústria 4.0' pel que fa a l'adaptabilitat o eficiència de recursos, no solament ha de ser adquirida de forma ràpida, sinó que també ha d'interpretar-se i traduir-se immediatament en l'acció adequada”.

Com tots els processos implicats en operacions de producció, comenta, els elements metrológicos també han d'integrar-se a la xarxa d'informació que depenent de les dades de procés i les estipulacions introduïdes, o bé formulen opcions per a la presa de decisions per a l'operari humà o modifica els processos de producció de forma autònoma. No obstant això, la següent revolució industrial, afirma Greulich, “encara està una mica lluny”. Indústria 4.0 és fins al moment una paraula que connota multitud d'intencions i encara més expectacions".

Al que afegeix que, per descomptat, és perfectament possible transferir les dades mesurades per cable o ràdio a terminals o portals Web, en referència a Indústria 4.0, “no obstant això, fins i tot en el millor dels casos es tracta d'una solució provisional. No és ‘intel·ligent’ en el sentit de perspicaç o llest, ja que les dades mesurades són simplement transmesos, però no necessàriament dóna lloc a una acció (en xarxa)”.

La Metav 2014 va tenir com a eix la Indústria 4.0.

La Metav 2014 va tenir com a eix la Indústria 4.0.

La simulació no substitueix la prova pràctica

Per aconseguir i avaluar les dades mesurades existeixen en l'actualitat diverses solucions de programari. No obstant això, encara és “l'ésser humà qui pren les decisions sobre la base de les dades avaluades pel programari i les estipulacions del qual al programari controlaran de forma adequada i automàtica el procés de producció”.

L'expert també aporta una valoració imparcial referent a la importància de les tecnologies de simulació per a l'optimització de processos: “Les tecnologies de simulació ben planejades i ben pensades poden substituir, almenys l'alguns casos, els ajustos de comprovació i les proves. No obstant això, mai substituiran a les proves finals de l'optimització de procés en la pràctica real, ja que en la majoria dels casos la realitat serà més complexa del que pugui imaginar-se en una simulació”. Greulich veu el fòrum ‘Ruta de la qualitat’ de la Metav com una plataforma d'informació bàsica sobre les últimes tendències i desenvolupaments de la garantia de la qualitat. També estaria interessat, a més, a aconseguir més informació sobre les expectacions dels visitants de la fira.

La importància de la velocitat i la facilitat d'ús de l'operari

Heinrich Leutenberger, sotscap de Vicivision GmbH, Heilbronn, té la mateixa opinió: “La tecnologia metrológica actual pot garantir informació ràpida i precisa referent a les dimensions i a les característiques d'altres productes. Un procés de producció estable i eficaç solament pot aconseguir-se amb aquest tipus d'informació. Sent est el context, la velocitat i, en particular la facilitat d'ús de l'operari són crucials, perquè aquesta informació també ha d'estar disponible sense l'experiència especialitzada”.

“Per descomptat”, afegeix, “en la producció a gran escala (la indústria d'automoció, per exemple), hi ha alguns enfocaments que impliquen tecnologia metrológicas intel·ligent i de prova a través de portals o aplicacions de telèfons intel·ligents, però encara no forma part de la metrologia dimensional, perquè la despesa encara no està justificat pel nombre d'aplicacions possibles".

En la metrologia dimensional, les tècniques de simulació encara no juguen un paper significatiu en l'optimització de processos. Segons el, desafortunadament el potencial de les capacitats metrológicas actuals encara no està sent utilitzat al cent per cent. Segons les seves estimacions, és a causa del coneixement inadequat de la base metrólogica, i les contínues reserves per part de les empreses petites i mitjanes, que tendeixen a pensar que la inversió substancial a la tecnologia metrológica hauria d'evitar-se - “no es pot obtenir benefici d'aquí...”.

Des del fòrum ‘Ruta de la qualitat’ en la Metav 2014, Leutenberger com a exhibidor espera “sobretot, que els visitants l'hagin trobat interessant i potser es facin una idea de com pot utilitzar-se la tecnologia metrológica actual”.

El present i futur del sector de la metrologia passen per la qualitat i la precisió

El present i futur del sector de la metrologia passen per la qualitat i la precisió.

Intuïtiu i intel·ligent, un enfocament resolutiu que promet

Una transparència millorada i un mesurament i una velocitat de reacció superior en els sistemes de garantia de qualitat del futur és el que Andrzej Grzesiak, cap de sistemes metrológicos en Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH, Oberkochen, espera d'Indústria 4.0 “amb la digitalització per una costat i l'ús de les interfícies de la màquina actual, per l'altre”. A causa dels cada vegada més alts nivells de complexitat, “sense la tecnologia metrológica actual i la tecnologia de comprovació, no és possible obtenir un assegurament de la qualitat adequat”. El requeriment és cada vegada major per adaptar l'entorn de producció turbulento implicat: “Independentment que siguin les interfícies intuïtives de l'operari les que s'adaptin a les necessitats humanes o les màquines metrológicas intel·ligents, Indústria 4.0 és definitivament l'enfocament resolutiu prometedor per al futur”.

La influència que Indústria 4.0 està exercint sobre el desenvolupament de l'equipament metrológico en el funcionament de producció industrial ho explica el seu col·lega, Dietrich Imkamp, cap de Visual Systems & Partner de Carl Zeiss Industrielle Messtechnik: “Els processos de producció industrial de tot el món, en els quals hi ha una contínua tendència cap a una alta qualitat de producte, es caracteritzen per una cadenes de producció interrelacionades a nivell global. Sent est el context, l'intercanvi d'informació per garantir la qualitat adquireix una importància cada vegada major”.

L'expert també és bastant optimista pel que fa a les opcions que depenen del procés per a la implementació d'un assegurament de la qualitat proper a la producció en entorns propers a la producció basada en Internet, utilitzant aplicacions de telèfons intel·ligents, per exemple: “Les tecnologies que resulten familiars a l'entorn del consumidor entraran en ús, sens dubte, per a l'assegurament de la qualitat també a l'entorn de la fabricació. En aquest context, no obstant això, haurà de complir-se amb una sèrie de requisits especials, per exemple, en termes de dependència i seguretat de transmissió de dades”.

En el camp de la metrologia coordinada també la informació organitzada i la gestió de la comunicació van assumint progressivament major importància. A tal fi, es requereixen unes tecnologies en les quals s'organitzin les màquines, els programes, els logotips i el coneixement en una ubicació central. No obstant això, la majoria dels portals de coneixement i els sistemes de gestió de documentació són massa globals, sense cap opció optimitzada per a la tecnologia de mesurament coordinat. En aquest punt, la millor opció és l'accés segur, les solucions basades en el servidor per a les intranets de l'empresa, a través de les quals poden realitzar-se des de reparacions fins a un funcionament intuïtiu i que siguin senzilles d'administrar.

Les garanties de qualitat són un dels objectius de la Indústria 4.0.
Les garanties de qualitat són un dels objectius de la Indústria 4.0.

Els sistemes intel·ligents ajuden al monitoratge de la qualitat

En l'actualitat, afegeix Andrzej Grzesiak, una empresa de fabricació “ha de ser capaç de fer front als canvis. Gràcies a l'estandardització dels processos de qualitat i a l'ús d'eines de programari, pot aconseguir-se un grau superior en la modularización de la tecnologia metrológica i de comprovació. Els sistemes intel·ligents processen dades de forma descentralitzada i són capaces de recolzar al personal en el monitoratge dels nivells de qualitat. No solament es tracta de somiar en termes de futurología sinó que és un fet real en l'actualitat”.

A causa de l'alt grau d'automatització que s'ha incorporat a les operacions de producció actual, la qualitat de les dades mesurades i de producció segueix augmentant. Amb la finalitat d'obtenir el benefici màxim d'aquesta abundància de dades, es requereixen solucions de sistema flexibles com els sistemes de gestió de dades de qualitat que proporcionen una avaluació harmonizada i una anàlisi de les dades de mesurament i procés. Com a cita Andrzej Grzesiak: “Les tecnologies virtuals com les tabletas o les ulleres de dades són la tendència del futur. A més, amb l'ajuda de les tecnologies virtuals, poden desenvolupar-se sistemes d'ajuda eficaç que facin que la tecnologia metrológica sigui cada vegada més intuïtiva, més transparent”.

El mesurament tàctil és un dels mètodes més utilitzats per adquirir de forma fiable la forma i l'estat dels talls de tall de les eines de gran precisió i fer que les dades estiguin disponibles per al procés de mecanitzat amb la finalitat d'aconseguir una major optimització. Aquesta tasca de mesurament, comenta Grzesiak, “està actualment restringida principalment als sistemes òptics que funcionen en la manera planar, a causa que la velocitat tant de maneig com de mesurament són cada vegada millors. Els mètodes tàctils guanyen en termes de qualitat relativament fiable de les dades mesurades, independents de les característiques de la superfície òptica.” Però en el camp de la metrologia, el factor humà també juga un paper fonamental. Est és el motiu pel qual la màquina de mesurament, com a instrument que assegura la qualitat, ha de proporcionar suport actiu i intel·ligent a l'operari.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    18/09/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    04/09/2024

Enllaços destacats

X JornadasMatelec - IFEMAAdvanced Factories

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis