Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Hispack define nuevos retos para la edición de 2006
La fira passa a ser triennal

Hispack defineix nous reptes per a l'edició de 2006

Redacció PU01/08/2004
Amb la recent constitució del nou Comitè Organitzador presidit per primera vegada per Javier Riera-Marsa, el Saló Internacional de l'Embalatge, Hispack, inicia els preparatius de la seva pròxima edició que se celebrarà del 27 al 31 de març de 2006 en el recinte Gran Via M2 de Fira de Barcelona. En la seva pròxima convocatòria, Hispack s'ha marcat nous reptes com l'augment de la seva dimensió internacional o l'organització d'una trobada científic tecnològic, per tal de revalidar el seu creixement i la seva condició de referent sectorial.
Aquests objectius, al costat del canvi de periodicitat que passa a ser trienal i a la disponibilitat de major espai en el recinte firal, se sumen a la projecció i millora d'iniciatives anteriors que avui formen part de la pròpia identitat del saló i que converteixen a Hispack en un saló sense límits.

Hispack 2006 podrà ocupar els quatre pavellons del recinte Gran Via M2, en total més de 125.000 metres quadrats bruts d'exposició (que suposen 65.000 metres quadrats nets de stands). Gràcies a això, el saló comptarà amb espai suficient per continuar amb el seu històric creixement.

Els sectors d'activitat que estaran presents en Hispack són: maquinària i accessoris d'envàs i embalatge, maquinària i equips d'embotellat, maquinària per a etiquetatge, codificació i marcatge, maquinària per a processos de fabricació de productes a envasar; matèries primeres, materials i mitjans d'envàs i embalatge. Productes auxiliars; P.L.V. publicitat en el lloc de venda; logística; manipulació, emmagatzematge i distribució; medi ambient, recuperació, tractament i reciclatge, empreses de consultoria, enginyeria i serveis afins.

El trasllat del saló del recinte de Montjuïc al de Gran Via M2 en l'edició del 2003 va suposar un important pas avanci per millorar la qualitat de servei del saló cap als seus expositors i visitants. El nou emplaçament és un dels recintes firals més moderns d'Europa.

El Saló Internacional de l'Embalatge es troba entre les quatre fires europees més importants d'envàs i embalatge i en els últims anys ha anat guanyant poder de convocatòria internacional, augmentant tant el nombre d'empreses estrangeres participants com el de visitants professionals d'altres països.

No obstant això, tal com explica el president del Comitè Organitzador, Javier Riera Marsa, “la projecció internacional del saló i la seva capacitat d'atreure empreses i compradors és encara insuficient respecte a les demandes i necessitats del sector, i també respecte a les pròpies exigències de l'organització”. Per a Riera-Marsa “bona part del creixement d'Hispack passa per la seva major presència internacional i, conscients d'això, es van a dedicar esforços i recursos per aconseguir aquest objectiu”.

En aquest sentit, la internacionalització serà un dels principals eixos d'actuació per a la propera edició del saló, de manera que Hispack sigui un referent per als mercats naturals d'exportació del sector i, alhora, sigui un punt d'atracció de mercats potencials que incrementin la dimensió de la fira.

La internacionalització serà un dels principals eixos d'actuació per a la pròxima edició

En aquesta edició, Hispack acollirà unes trobades de caràcter científic i tecnològic dedicats bàsicament a debatre els aspectes més revolucionaris i actuals de l'aplicació de la R + D a les empreses del sector. El programa de les sessions inclourà diferents ponències pronunciades per experts nacionals i estrangers que desenvolupen la seva activitat en aquesta indústria.

Segons Riera Marsa, aquest nou valor afegit que suposa l'organització d'aquestes trobades farà que Hispack, un cop més, "contribueixi al coneixement ia la formació del sector, convertint-se en el marc ideal perquè la indústria de l'envàs i l'embalatge, no només espanyola sinó internacional, estudiï i analitzi amb el màxim rigor els aspectes tècnics, tecnològics i científics que suporten la seva producció actual i determinen les seves futures tendències ". El president d'Hispack assegura que "gràcies a aquest esdeveniment el saló serà un fòrum internacional ineludible per al debat científic del sector, prestigiós pels seus continguts i pels seus participants".

Hispack, en el seu compromís de servei al sector de l'envàs i embalatge, ha anat incorporant en les últimes edicions importants iniciatives que han contribuït a donar a conèixer aspectes comercials, econòmics, tecnològics o culturals del món del packaging.

Imagen

Líderpack 2006 i nou espai cultural

El 2006, el saló que organitza Fira de Barcelona en col·laboració amb l'Associació Graphispack tornarà a convocar el Concurs Nacional de Líders de Envàs i Embalatge, Líderpack, que arriba a la seva sisena edició. Els Premis Líderpack reconeixen el mèrit i la qualitat de les aportacions i innovacions espanyoles produïdes en diferents àrees relacionada amb el món de l'envàs i l'embalatge i la PLV.

Aquests premis són el passaport per participar en els WorldStar la més acreditada competició mundial de la indústria del packaging, en què els envasos espanyols solen collir un gran èxit. En les últimes tres edicions gairebé una vintena de productes espanyols van aconseguir un WorldStar.

Hispack tornarà a acollir en el seu espai cultural "Pack. Història, Memòria i Cultura del Packaging "una nova exposició que tornarà a projectar la importància de l'envàs i embalatge en el vessant social i cultural. El tema al voltant del qual girarà l'exposició es donarà a conèixer pròximament.

A mitjans del passat mes de gener, el Consell d'Administració de Fira de Barcelona va nomenar a Javier Riera-Marsa com a president del Comitè Organitzador del Saló Internacional de l'Embalatge, Hispack, en substitució de Miguel Heredia que, al seu torn, passa a ocupar el càrrec de president del Comitè Organitzador del Saló Internacional de les Indústries i Comunicacions Gràfiques, Graphispag.

Riera-Marsa

Riera-Marsa, barceloní de 52 anys, és un reconegut empresari del sector de maquinària per a envàs i embalatge de productes per a la indústria alimentària –principalment cafè, pasta, galetes, caramels i productes làctics, així com en l'envasament de productes secs en general– indústria farmacèutica, química i cosmètica.

La seva trajectòria professional sempre ha estat lligada a l'activitat de la seva empresa familiar. Actualment dirigeix les diferents empreses del Grup Coemba: Representacions Imco, S.A.; Radar, S.L. i Maquinària Del Rhin, S. a. Casat i amb tres fills, Riera-Marsa és llicenciat en Administració i direcció d'empreses per Esade i compte en la seva formació amb un MBA també per Esade. Així mateix, el nou president d'Hispack és membre del Comitè Executiu i de la Junta de l'Associació Graphispack.

El Comitè Organitzador del saló –òrgan consultiu que reuneix a les principals empreses, asociacione i entitats del món de l'envàs i embalatge– també ha incorporat nous membres amb la finalitat d'ampliar la representativitat de totes les especialitats presents en l'oferta del saló (veure la relació de membres adjunta). El Comitè s'ha constituït oficialment al començament d'aquest mes de juny.

L'equip de Fira de Barcelona encarregat de l'organització d'Hispack 2006 estarà encapçalat per Xavier Castells. Aquesta serà la seva novena edició al capdavant d'Hispack. Xavier Castells, barceloní de 60 anys, és director del Saló Internacional de l'Embalatge des de 1991. Perit industrial metal·lúrgic i diplomat en direcció i administració d'empreses, Castells ha desenvolupat la seva extensa trajectòria professional en l'àmbit firal, la qual cosa li fa un gran coneixedor d'aquest sector.

Fira de Barcelona explica, a més, amb la col·laboració permanent de l'Associació Graphispack que promou la participació d'empreses i l'organització d'activitats d'interès per al sector en el saló. Així mateix, des de Fira de Barcelona s'estan obrint diferents vies de cooperació amb altres associacions, entitats i empreses del sector per dissenyar un saló a mesura de les necessitats de la indústria de l'envàs i embalatge.

Imagen
Imagen
Imagen

Objectius

Com a certamen de caràcter específic i professional, Hispack constitueix una manifestació molt definida en el que és la seva personalitat i la seva estratègia de futur. Pel seu canvi de periodicitat –que passa a ser trienal–, la disponibilitat de major espai que ofereix l'ampliació del recinte de Gran Via M2, i els seus nous objectius com la potenciació del vessant científic i tecnològica o l'impuls de la internacionalització del saló, Hispack afronta un nou període del seu ja llarga i reeixida trajectòria.

El Saló Internacional de l'Embalatge té una gran oportunitat per revalidar una vegada més aquest continuat creixement que ha fet d'Hispack una de les grans fires espanyoles. El saló que organitza Fira de Barcelona amb la col·laboració de l'Associació Graphispack compta amb sòlides bases per afrontar el futur, a més d'amb la força i el respatller unànime d'un sector d'enorme projecció. Hispack ha plantejat una clara estratègia per millorar el seu futur i respondre així a les demandes dels seus expositors i de la indústria de l'envàs i l'embalatge en el seu conjunt.

Un dels principals eixos d'actuació per a l'edició del 2006 és potenciar al màxim la internacionalització del saló. De tots és sabut que la internacionalització de les fires espanyoles no és fàcil. Es tracta d'un procés a llarg termini, que exigeix importants recursos.

Bé és cert que Hispack ha anat guanyant en aquests últims anys penetració internacional, tant en nombre d'expositors com de visitants, però, sens dubte, el seu poder de convocatòria és encara insuficient respecte a les demandes i necessitats del sector, i també respecte a les pròpies exigències de l'entitat organitzadora.

Des del Comitè Organitzador d'Hispack es pretén convertir al saló en un referent imprescindible per als mercats naturals d'exportació del sector, però també per a aquells mercats potencials que poden contribuir al creixement de la fira.

En aquest sentit, per augmentar la presència internacional en el saló, Fira de Barcelona a través de les seves delegacions a l'estranger va a dedicar part dels seus esforços a complir aquest objectiu ja per a aquesta propera edició d'Hispack que se celebrarà en el 2006. L'organització del saló prestarà una gran atenció i tractarà d'invertir el màxim dels recursos possibles en aquest objectiu d'internacionalització, potenciant i optimitzant a més els treballs de la Comissió interna del Comitè Organitzador encarregada de fixar l'estratègia de promoció internacional.

Paral·lelament, una altra de les grans metes del saló per a l'edició del 2006 és complementar la identitat i oferta del saló amb nous valors afegits. En aquest sentit, des del Comitè Organitzador d'Hispack es pretén potenciar el vessant científic del saló, un aspecte determinant per al futur de les empreses i dels seus professionals.

Hispack acollirà una trobada en el qual la indústria de l'envàs i l'embalatge, no només espanyola sinó també internacional, estudiarà i analitzarà amb el màxim rigor els aspectes tècnics, tecnològics i científics que suporten la seva producció actual i determinen les seves futures tendències. D'aquesta manera, Hispack es convertirà en un fòrum internacional ineludible per al debat científic del sector, prestigiós pels seus continguts i pels seus participants.

L'aportació d'un saló com Hispack és polivalent i va molt més allà de l'esfera estrictament comercial. Resulta una excel·lent plataforma de vendes però, al mateix temps, és també un observatori –utilísimo per albirar tendències de futur, noves tecnologies, nous materials, etc.–, un marc de diàleg, una font d'informació, un termòmetre de l'activitat, una escola de formació, un punt de trobada. En suma, adquireix la dimensió d'un fòrum actiu, dinàmic i plural, capaç d'accelerar les dinàmiques del procés de creixement sectorial.

La contribució d'Hispack no és un raonament teòric, està avalada i comprovada pels resultats pràctics obtinguts fins al moment en dotze edicions monogràfiques –Hispack 2006 constituirà la tretzena edició– i vint-i-un anys d'existència, en els quals ha estat sempre punt de referència firal del sector. En moments de confusió o de crisi, el certamen ha demostrat la potencialitat i la dinàmica del sector de l'embalatge espanyol, la seva capacitat per superar els mals moments i, a més, la força de la seva identitat i l'eficàcia de la seva acció.

No en va el Saló Internacional de l'Embalatge compta amb el suport del conjunt del sector espanyol de l'envàs i embalatge a través dels seus més importants empreses, entitats i associacions professionals, representades en el Comitè Organitzador d'Hispack que presideix en l'actualitat Javier Riera-Marsa.

Des de la perspectiva de la unitat sectorial i dels seus corresponents avantatges, el paper jugat per Hispack en aquests últims anys ha estat important. Com a expressió de les necessitats i del caràcter del propi sector, el certamen ha contribuït a enfortir aquesta unitat, a través d'apropar postures, buscar consensos, defensar interessos comuns... Una labor intangible i difícil de mesurar, però no menys essencial en el creixement homogeni i permanent d'un sector.

En els últims anys, amb la progressiva incorporació de noves propostes de tipus històric, cultural, sociològic, o econòmic a l'exhibició estrictament comercial del certamen, Hispack es proposa completar la seva oferta i cobertura sectorial, assumint aspectes i actuacions complementàries al procés tècnic-comercial de l'envàs i l'embalatge i convertint-se en un instrument de reflexió de cara a l'envàs del futur i a la seva evolució mercadológica. Aquestes iniciatives s'han instituït, com dèiem, en un tret més de la identitat del certamen.

En aquesta línia d'acció s'emmarca, per exemple, la convocatòria en 1995 de la primera edició del Concurs Nacional de Líders de l'Envàs i Embalatge, Liderpack, uns guardons que han consolidat el seu prestigi nacional i internacional i constitueixen una de les millors cartes de presentació per a les innovacions i aportacions produïdes per les empreses espanyoles del sector a favor de les diferents àrees de la indústria que utilitzen el packaging i la PLV.

Així mateix, sota l'auspici d'Hispack, els guanyadors d'un Premi Líderpack poden participar directament en els WordStars, el concurs de packaging més important del món. Fins avui els envasos espanyols han collit més d'una vintena de premis WorldStar.

Els envasos espanyols han aconseguit més d'una vintena de premis WorldStar
Una altra de les iniciatives d'Hispack que persegueix projectar la importància de l'envàs i embalatge en el vessant social i cultural és l'espai d'exposició anomenat "Pack. Història, Memòria i Cultura del Packaging ", inaugurat el 1997 que fins ara ha acollit quatre exposicions. La primera d'elles es va dedicar a documentar, des de diverses perspectives, una selecció dels dotze envasos més cèlebres de la història recent del consum espanyol.

El 1999, es van mostrar els avenços més significatius en el món de l'envàs durant el segle XX. El 2001 es van exhibir "6 col·leccions de packaging" provinents de diversos museus espanyols i entitats privades, per tal de descobrir el creixent valor de l'envàs en el món del col·leccionisme, i el 2003 es va optar per destacar la presència del packaging en l'art contemporani.

Cal destacar també l'aportació d'Hispack a la indústria de l'envàs i embalatge i, aglutinant esforços s'erigeix com a font sectorial amb la publicació el 2000 del Llibre Blanc de l'Envàs i Embalatge a Espanya realitzat en col·laboració amb el Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'un complet i actualitzat estudi que analitza els diferents subsectors que conformen la indústria de l'envàs i embalatge espanyola, la normativa mediambiental, l'associacionisme, el màrqueting i el disseny.

En definitiva, una eina que Hispack posa al servei de les empreses del sector per implementar noves i eficaces estratègies comercials. Amb motiu de la celebració d'Hispack 2003, es va presentar una actualització d'aquesta obra bibliogràfica per tal d'incloure dades econòmiques més recents i oferir una anàlisi més fiable de les tendències que marcaran el futur d'aquesta indústria en els propers anys.

Imagen

Periodicitat

De caràcter estrictament professional i periodicitat trienal a partir de la propera edició, el Saló Internacional l'Embalatge de Barcelona celebrarà la seva tretzena convocatòria del 27 al 31 de març de 2006. El Comitè Organitzador d'Hispack va acordar al juliol de 2003 que el saló adoptés una periodicitat trienal –en comptes de biennal com fins ara– amb la finalitat d'adaptar-se als canvis de la indústria de l'envàs i embalatge; donar resposta a les necessitats del sector; i adequar-se al calendari internacional de salons de la seva especialitat. La dilatada cadència de presentació de novetats, sobretot en maquinària; els canvis produïts en el propi sector; les demandes de les empreses per poder rentabilizaral màxim la seva participació firal; i el calendari internacional de salons d'envàs i embalatge van motivar la decisió de variar la periodicitat d'Hispack.

Igual que els seus homòlegs europeus Interpack (Düsseldorf); Total (Birmingham) i Ipack-ima (Milà), Hispack se celebrarà cada tres anys, la qual cosa permetrà a les companyies europees planificar i compaginar la seva assistència –com a expositor o visitant– a les fires del sector en funció de les seves necessitats comercials, evitant duplicitats o solapamientos d'anys.

En el 2006, el recinte Gran Via M2 comptarà amb dos nous pavellons, el nº3 i nº4 (actualment i fase de construcció), la superfície de la qual, sumada a la dels dos pavellons existents, permetrà a Hispack ocupar fins a 125.000m2 bruts d'exposició.

L'última edició del Saló Internacional de l'Embalatge es va celebrar del 31 de març al 4 d'abril, amb una superfície total bruta de 76.246 metres quadrats i 47.424 metres quadrats de superfície neta, i una participació de 2.177 empreses, procedents de 32 països. D'aquestes empreses, 737 van ser expositors directes i 1.440 representats. La xifra total de professionals que van visitar el Saló va ser de 30.438 dels quals 2.303 van ser estrangers.

Hispack troba els seus orígens en les primeres convocatòries organitzades a València i Barcelona en 1954 amb la idea fonamental de propagar les noves tècniques de l'envàs i embalatge, considerant que d'aquesta divulgació es derivaven béns per al major i millor comerç interior i, especialment, per a l'exportació.

Imagen
Hispack ocuparà fins 125.000m2 bruts d'exposició el 2006
Durant diverses edicions, concretament des de 1966 a 1981, el sector de l'envàs i embalatge va estar integrat dins del Saló Monogràfic i Internacional de les Arts Gràfiques, Envàs i Embalatge, Graphispack, organitzat per Fira de Barcelona, fins a adquirir en 1983, ja com Hispack, Saló Internacional de l'Envàs, Embalatge i Embotellat, caràcter específic i independent i periodicitat biennal.

Des d'aquesta data, el saló ha celebrat dotze edicions, erigint-se en la fira capdavantera del sector espanyol i en una de les quatre primeres fires europees d'aquesta especialitat. Pel seu enclavament geogràfic –el Saló se celebra a la ciutat de Barcelona–, el certamen posseeix una sòlida i forta incidència en tot l'ámbit mediterrani, així com en la península ibèrica i els països llatinoamericans.

foto

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    12/09/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    05/09/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis