Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Luis de Garrido, arquitecto de edificios inteligentes y sostenibles
"L'ego dels arquitectes no hauria d'estar per davant del benestar de les persones"

Entrevista a Luis de Garrido, arquitecte d'edificis intel ligents i sostenibles

Ricard Arís29/03/2010

29 març 2010

Luis de Garrido és un prestigiós arquitecte que ha fet de la sostenibilitat un patró per al disseny dels seus edificis. Arquitecte de l'any 2008 segons la International Steel Building Association, professor a universitats de tot el món (Europa, Amèrica Llatina, Xina, Japó i EUA), president de la ANAVIF i creador de les sis edicions de l'exposició 'Natures artificials', és en definitiva un referent en el disseny d'edificis intel ligents, respectuosos amb el medi ambient i amb les persones que els habiten.
L'arquitecte ecosostenible Luis de Garrido
L'arquitecte ecosostenible Luis de Garrido.

Quines són les tècniques que s'utilitzen actualment en tancaments per a edificis intel ligents?

Els tancaments són la part més important de l'edifici, que ha de complir un equilibri entre aïllament, inèrcia tèrmica, il luminació i la ventilació. Però el fet més important en el consum dels edificis és un equilibri entre la il luminació i la ventilació. Moltes de les façanes d'edificis intel ligents tenen poc d'intel ligents perquè tenen molta il luminació i poca ventilació. Entra massa llum i tenen poca ventilació.

Per què es produeix aquest fet?

Perquè la ventilació s'ha encarregat a una màquina, això ha provocat dos problemes greus. El primer, que poden provocar malalties com la legionel i el segon, que provoquen problemes de ventilació pels ambients tancats.

"Moltes de les façanes d'edificis intel ligents tenen poc d'intel·ligents perquè no hi ha un equilibri entre la il luminació i la ventilació"

Com podem solucionar-ho?

El recobriment de l'edifici, la pell d'aquest, ha de generar una ventilació natural. Per a això els materials han de ser porosos perquè "respirin", les finestres han de tenir mobilitat i una finestra intel ligent ha de controlar de manera intel ligent la llum que entra a l'interior de l'edifici, perquè els que estan a prop de la façana tenen massa llum i els que estan lluny no tenen prou. En definitiva, la pell de la façana és fonamental perquè un edifici sigui bioclimàtic, racional i sostenible.

Quins són els principals defectes de les façanes actuals?

Són massa estàtiques, no són flexibles, i les temperatures canvien durant l'any per la qual cosa han d'estar dissenyades de manera que el seu comportament sigui flexible i s'adapti el nivell de llum que entra a l'edifici. A més, també han de canviar el concepte de disseny arquitectònic.

Quatre edificis sostenibles de l'arquitecte Luis de Garrido
Quatre edificis sostenibles de l'arquitecte Luis de Garrido.

A què es refereix exactament?

Pel que fa a les façanes, els arquitectes no han de fer el que ells vulguin sinó el que el client necessita dins i això afecta el disseny, que ha de ser molt més innovador i impactant, però són el resultat de resoldre problemes mediambientals i els problemes de les persones que viuen a l'edifici. Pocs edificis d'oficines conec en els quals els treballadors estiguin contents amb la ventilació, quan és molt fàcil resoldre-ho, però no es valoren aquests problemes ni a la felicitat de la gent.

Per què ha passat això fins ara?

Perquè tradicionalment l'arquitectura ha estat molt subjectiva, basada en els egos dels arquitectes "faig això perquè em dóna la gana" i ja està. Però l'arquitectura intel ligent i sostenible és més objectiva que subjectiva, hem de salvaguardar el benestar i la salut en l'interior de la casa, després en el medi ambient i, el que quedi, és el marge per la meva creativitat o la meva genialitat com arquitecte, però el que quedi. La funció de l'arquitecte és fonamental i s'ha de reciclar.

"El 'Disseny verd' és el futur en les tendències de construcció d'habitatges i edificis, perquè fins ara no s'ha fet pràcticament res"

Quines són les noves tendències en construcció d'edificis intel ligents?

Actualment tots els meus edificis són autosuficients energèticament parlant i sobretot amb l'aigua. Depurem l'aigua de la pica i de la dutxa per convertir-la en aigua totalment potable. El 'Disseny verd' és el futur en les tendències de construcció d'habitatges i edificis, perquè fins ara no s'ha fet pràcticament res. Anteriorment havia només un equilibri entre dues coses, l'ego de l'arquitecte i l'afany de fer negoci del promotor, no hi havia cap altre factor. Un edifici ecològic és molt més que posar unes plaquetes i unes proteccions solars o un sistema de ventilació. No hi haurà una altra tendència.

Però no és una mica més cara l'arquitectura ecològica?

Però què més donarà que un edifici et costi 100.000 euros o et costi 105.000 o 115.000 si ho van a vendre per 250.000? El marge del promotor hauria de ser de 30 mil euros, com passa darrerament, en lloc de 150. Llavors "Beneïda la crisi que ara tenim!" Perquè no hi ha ningú que robi de forma tan descarada i si ho fa, va als tribunals.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

AsefaveRebuild Rehabilita - NebextMatelec - IFEMAPiscinaSpainCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis