Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El hormigón pretensado en Stratford, Londres 2012
Les grans instal·lacions dels propers Jocs Olímpics

El formigó pretesat en Stratford, Londres 2012

7 d'octubre de 2011

La XXXª Olimpíada se celebrarà a Londres en 2012 amb una solemne inauguració el 27 de juliol. Després de les fallades en les Olimpíadas de Pequín i Atenes, amb pressupostos molt engruixats, el Govern Britànic està satisfet d'haver ajustat els costos. És un factor que ha influït en la construcció dels edificis al barri de Stratford, a l'est de Londres. Per motius d'economia i de rapidesa, Olympic Delivery Authority ha emprat el formigó pretesat (HOP) als grans edificis, com el velòdrom i l'estadi olímpic. Els arquitectes són: Hopkins, Populous i Buro Happold.

El velòdrom és una el·lipse amb una pista interior de 250 metres, construït en part amb pi de Sibèria, molt durador. Ho consideren la pista més ràpida del món; a causa del seu grau d'inclinació, s'aconseguiran noves marques esportives.Amb capacitat per 6.000 espectadors, al febrer passat va quedar acabada aquesta instal·lació, després de 23 mesos de treballs.

Estadi olímpic de Londres, en construcció. Autor: Roosterrulez
Estadi olímpic de Londres, en construcció. Autor: Roosterrulez.

L'estadi olímpic va quedar finalitzat a l'abril. Podrà albergar 80.000 espectadors, compta amb una gespa central de 360 metres quadrats i ha costat 3 anys d'obres. L'espai és alguna cosa el·líptic (315 x 256 metres) i per a la seva construcció s'ha emprat 10.000 tones d'acer. Es tracta de l'estadi més lleuger mai construït.

L'únic edifici en què no s'ha emprat el formigó pretesat és provisional i serà desmantellat el 9 de setembre de 2012: el Basketball Sorra, dissenyat per Wilkinson Eyre. L'equipament compta amb una capacitat de 12.000 espectadors i s'ha construït amb una membrana recoberta per PVC blanc. Uns arcs d'acer sostenen la techumbre. Al costat dels grans edificis s'ha construït un poblat olímpic per 2.800 atletes.

Eugène Freyssinet

Quan en 1920 va presentar la seva patent sobre el formigó pretesat, no podia imaginar-se el seu èxit, primer en la construcció de ponts, i després als edificis fins a 2011, abans de complir-se el primer centenari. El seu primer èxit va ser en 1913, en construir el pont Boutiron sobre el riu Aller. Va utilitzar filferros d'alta resistència, amb una càrrega a la ruptura de 18.000 quilos/centímetre quadrat, i un límit elàstic de 12.600 quilos/centímetre quadrat. Freyssinet va produir tascons cònics per als ancoratges dels extrems i va dissenyar gats de doble acció, els quals tibaven els filferros i pressionaven els cons mascle i femella, per ancorar-los a les plaques d'ancoratge.

En 1918 va prefabricar el casc amb HOP de 15 bucs de 55 metres d'eslora, en el port de Rouen. En 1947-50 va construir 5 ponts idèntics sobre el riu Marne, tots ells de 74 metres de llum. En 1945, a Espanya, Pacadar prefabrica la primera biga pretesada. Eduardo Torroja va fomentar el pretesat i, en 1954, va fundar l'Associació Espanyola del Formigó Pretesat. En 1958 substituyó a Freyssinet en la presidència de Fédération Internationale de la Précontrainte, fundada per Freyssinet en 1952.

Molts països van adoptar l'HOP: a Alemanya, el 80% dels ponts eren d'HOP; en 1957-1960 EUA va construir 2.052 ponts amb HOP; el pont més famós va ser el Walnut Lane Bridge (1951), a Filadèlfia; en 1962 es construeix a Mèxic el Coatzacoalcos, de 996 metres de longitud, amb trams de bigues pretesades de 32 metres —i un tram d'armadura metàl·lica levalizo de 66 metres de llum— recolzats en piles de formigó armat. A partir del decenni 1960-70 l'HOP comença a emprar-se en cases de moltes plantes i en reactors nuclears. Apareix una nova propietat de l'HOP: la protecció contra terratrèmols.

Armadures pretesas i postesas

L'èxit de Freyssinet s'ha a causa del progrés continu de la patent de 1920. El disseny original es basa en la construcció d'elements estructurals de formigó, sotmesos intencionalmente a esforços de compressió, previs a la seva posada en servei. Amb aquesta tècnica se supera la debilitat natural del formigó enfront d'esforços de tracció. La resistència a la tracció del formigó convencional és 10 vegades menor que la resistència a la compressió.

El formigó s'aboca al voltant de tendons tibats. Aquest mètode evita l'oxidació, i permet la transferència directa de tensió. El formigó guarit s'adhereix a les barres i, quan la tensió s'allibera, és transferida cap al formigó en forma de compressió per mitjà de la fricció. Es requereix forts punts d'ancoratge exteriors, entre els quals el tendó s'estira. La majoria d'elements pretesats són fabricats en taller i han de ser transportats al lloc de construcció, la qual cosa limita la seva grandària. Es tracta de llindes, lloses de pis, bigues de fundació o pilotis. L'aliança del formigó amb l'acer ha estat un èxit.

‘Postensado’ és el terme que emprem per a la compressió després de l'abocament i posterior procés d'assecat in situ del formigó. A l'interior del motlle de formigó es col·loca una beina de plàstic, acer o alumini. Una vegada que el formigó s'ha endurit, el tendó es passa a través d'aquesta beina i és tibat amb gats hidràulics, que reaccionen contra la pròpia peça de formigó. Quan el tendó s'ha estirat prou, aquest queda atrapat en la seva posició mitjançant tascó, o un altre sistema d'ancoratge. Es manté la tensió després que els gats hidràulics es retirin, transferint així la pressió cap al formigó. Així, es creen lloses monolítiques horitzontals en la construcció de cases, on el sòl crea problemes per al perímetre de fonamentació.

En el formigó convencional la seva escassa resistència a la tracció se supleix col·locant acer de reforç on solen aparèixer traccions: és el formigó armat. Aquest mètode no impedeix l'aparició d'esquerdes del formigó, per a certs nivells de càrrega.

Velòdrom olímpic. Foto: Andy Miah
Velòdrom olímpic. Foto: Andy Miah.

Formigó autocompactante (HAC)

És l'últim avanç del formigó de Freyssinet. A Espanya ho promociona Cemex Espanya. En els últims anys els arquitectes demanden millores en acabats i noves prestacions mecàniques. La resposta ha estat l'HAC, un producte innovador que posseeix la capacitat de fluir de manera lliure en estat fresc i de no necessitar compactació en la seva col·locació. Per la pròpia compactació gravitatòria, és capaç d'ocupar tots els racons de l'encofrat, fins i tot en les parts horitzontals, assegurant-se d'aquesta manera l'homogeneïtat i la bona qualitat de l'estructura.

La tecnologia de l'HAC ha estat possible gràcies als nous additius superplastificantes. Són composts químics que modulen, augmenten la viscositat. Contenen àcids policarboxílicos o policarboxilatos. El fet que l'HAC no necessiti vibrat suposa grans avantatges respecte al formigó convencional. Malgrat tenir un cost de material major, es produeix un estalvi de mà d'obra i equips necessaris per a la compactació, reduint a més els terminis d'execució, per l'agilitat del seu procés d'hormigonado. A l'estalvi de mà d'obra qualificada, temps i maquinària cal sumar la major velocitat d'execució i l'estalvi d'acabats posteriors, tot la qual cosa compensa la diferència de cost. La composició d'HAC presenta un alt dosatge de sorra i fins, i una reducció d'aigua respecte del formigó normal.

La seva durabilitat està íntimament relacionada amb la permeabilitat de la seva superfície. L'absència de vibració i el major contingut en fins de bona qualitat (passen per un tamís de 63 mil·límetres) confereixen una major compacidad a la seva estructura granular. Com té menys porositat, HAC permet una major protecció dels agents externs cap a l'interior, com a clorurs i sulfats.

No hi ha deterioració d'armadures, s'evita la formació de taques d'òxid i, eventualment, el trencament de la superfície de cubrición per l'efecte de l'augment de volum de l'acer oxidat, una qualitat especial per a ambients agressius. L'HAC està especialment indicat per a la realització de formigons vists, on l'aparença i l'acabat final tinguin un pes significatiu. El comportament enfront de cicles gelo-desglaç és similar al formigó convencional. Per descomptat, l'HAC pot ser formigó pretesat.

Referencies:

-Garcia Gasco, S. Pell de formigó, Cemex Espanya, 2009
-Nawy, I. Prestressed concreti, Prentice Hall, 1989
-Nilson, A. Design of Prestressed concreti, John Wiley & Sons, 1987
-Instrucció Espanyola del Formigó Estructural, 2008.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)AsefaveAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)PiscinaSpainMatelec - IFEMAFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Rebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis