Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Impermeabilización de cimentaciones con láminas sintéticas de PVC-P
Com a sistema de control i reparació s'utilitzaran elements anomenats water stops, recolzats amb la presència de la instal lació de tubs d'injecció

Impermeabilització de fonamentacions amb làmines sintètiques de PVC-P

Redacció Interempreses29/10/2010

29 octubre 2010

Les membranes de PVC-P (policlorur de vinil) flexible utilitzades en la impermeabilització de fonamentacions requereixen d'una tecnologia sofisticada i de gran seguretat, protegint a l'edifici de les influències destructives de l'aigua. Depenent de l'aspecte de l'aigua (humitat, pressió temporal o pressió permanent) el sistema d'estanquitat s'ha d'adaptar a aquests. Això es pot expressar en el gruix de la membrana, en un sistema de control i en una reparació. Quan es tracti potencialment d'una influència de pressió d'aigua permanent, s'ha de preveure com a mínim una membrana de 2 mm de gruix. Joan Carles Giralt, responsable del departament de Estanquitat de Renolit Ibérica, va realitzar aquesta ponència en el II Seminari Tècnic de Impermeabilització del ANI .

Aquesta ponència tracta d'explicar tècnicament quina és la funció de les membranes flexibles de PVC-P en el camp de la impermeabilització en el sector de les fundacions, dividint-se en diversos sistemes. Pel que fa als camps d'aplicació, hem de comezar pels sistemes, el primer dels quals, la fonamentació de lloses, està compost per formigó armat, geotèxtil de 500 gr/m2 polipropilè, membrana de PVC-P de 2 mm de gruix, geotèxtil de 500 gr/m2 polipropilè, PE de 0,25 mm i formigó de protecció.

Com a sistema de control i reparació s'utilitzaran elements anomenats water stops, recolzats amb la presència de la instal lació de tubs d'injecció. La superfície en aquests casos no ha de ser superior a 100 m2, i de 6 tubs d'injecció com a mínim per garantir que els resultats siguin correctes. Les lloses de fonamentació han de ser tractades per separat, de la secció de les parets per l'entrada d'aigua.

Pel que fa al segon sistema, parets verticals, estan compostes pels següents elements: conservació de la paret, capa de separació (exemple. Styrofoam de 4 cm, o similar), geotèxtil de 500 gr/m2 de polipropilè, membrana de PVC-P de 2 mm de gruix, geotèxtil de 500 gr/m2 de polipropilè i formigó a les parets. S'utilitzaran els mateixos sistemes de control i de reparació utilitzats en les lloses de fonamentació. Els water stops seran els elements d'faran d'unió entre les lloses de fonamentació i les parets en vertical. La superfície de control es determinarà in-situ.

La ponència de Joan Carles Giralt es va presentar en el 2n seminari tècnic d'impermeabilització del ANI

Execució dels treballs

El formigó serà abocament després d'haver completat el sistema d'estanquitat, l'existència d'un geotèxtil de PP de 500 gr/m2 com a mínim, la membrana de PVC-P de 2 mm de gruix, un geotèxtil de 500 gr/m2 (o una làmina de PVC-P) com a capa de protecció, es recomanés també la instal·lació d'una làmina de PE sobre el geotèxtil, en cas que aquest sigui escollit com a capa de protecció. Per finalitzar el sistema es trobarà la capa de protecció amb formigó (aproximadament de 7 cm).

El sistema d'impermeabilització es realitzarà sobre una llosa de formigó, la qual serà capaç de connectar o unir-la amb les parets en vertical. A partir d'aquest moment es construiran les parets. Això succeirà en la majoria de les seccions, depenent de l'alçada de les mateixes. En finalitzar els treballs de les parets (concret), el formigó de protecció serà pres, d'aquesta manera la connexió entre la impermeabilització de la llosa del sistema i les parets poden ser executades.

La fixació en el extrem superior de la paret pot ser executada de diverses formes. Una de les possibilitats és la instal·lació d'un water stop en el costat superior. Després de realitzar la pavimentació amb el formigó, es tragués la bastida, el wàter stop es sanejarà, i es soldar el mateix mitjançant aire calent amb la membrana, assegurant d'aquesta manera l'estanquitat. Entre un dels punts més sensibles a l'estanquitat d'aquesta tipologia d'obres, serà sempre el canvi entre la llosa horitzontal i la paret en vertical. Les pressions locals en les cantonades signifiqués tenir tensions serioses, per tant serà molt important executar aquestes zones amb la major prudència.

Prova d'impermeabilitat sense espai de treball
Prova d'impermeabilitat sense espai de treball.

Depenent de l'alçada de la construcció, el sistema d'impermeabilització haurà d'estar fixat temporalment per conservar aquesta paret. Després d'aixecar la mateixa, la fixació haurà de ser llevada, i el treball d'instal lació podrà seguir.

Fixació interemedia del sistema d'aïllament en relació amb el mur de contenció
Fixació interemedia del sistema d'aïllament en relació amb el mur de contenció.

Fixació temporal del sistema d'impermeabilització per conservar la paret. Quan es continua amb els treballs d'impermeabilització, la fixació temporal haurà de ser llevada, la part del sistema d'impermeabilització ha de soldar a la membrana ja instal·lada, i col·locada sobre la superfície de la següent secció en vertical.

Sistema de compartimentació

Aquest sistema ajuda a estrènyer els treballs de reparació en cas de danys. Amb l'ajuda dels water stops soldats a les membranes s'establirà un sistema de compartimentació. La superfície de compartimentació no hauria de ser major de 100 m2., Els water stops seran de policlorur de vinil, i podran ser soldats fàcilment a la membrana. Per poder soldar els water stops en superfícies horitzontals a les membranes s'utilitzés una màquina automàtica (per aire calent).

Water Stops - Junta d'Expansió
Water Stops - Junta d'Expansió.
Water Stops - Junta Normal
Water Stops - Junta Normal.

Els water stops limitessin l'extensió de l'aigua d'infiltració. Amb un sistema sense wàter stops succeirà que pot haver un punt d'escapament amb penetració d'aigua entre la membrana i el concret, en conseqüència es podrà trobar el punt més feble a 50 m de l'estructura, fracassant així el sistema. En aquest cas serà molt difícil de realitzar qualsevol tipus de reparació. El wàter stop divideix el sistema d'impermeabilització amb compartiments. Els ancoratges dels water stops han d'estar integrats en el formigó, per no permetre que l'aigua pugui estendre's entre un compartiment i un altre. Amb aquestes compartimentacions poden localitzar amb més presició les fuites d'aigua.

A més dels water stops, es soldar puntualment a la membrana els anomenats tubs d'injecció. La tasca d'aquests tubs serà donar la possibilitat d'injectar líquids que impermeabilitzar els materials per tal de poder tancar la fuita de la membrana. Aquests líquids o resines es basen sobretot en dos components, ja siguin d'acrílic o de poliuretà. El treball d'injecció, és una tasca molt difícil, i haurà de ser executada per personal expert. La resina d'injecció ha de ser pressionada pels tubs d'injecció entre la membrana, dins del formigó. Molt important és la barreja de la 2 resina ja que com a component, el líquid ha de quedar prou temps per poder estendre's sobre la superfície sencera de la compartimentació en un dels seus costats, en el costat contrari ha d'endurir ràpidament per no ser evacuat pel aigua d'infiltració.

Especificació del geotèxtil

Imagen

Especificació per a la membrana de PVC-P

foto

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Impermeabilizacion

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

PiscinaSpainAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasRebuild Rehabilita - NebextCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)AsefaveFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis