Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El impacto de la 'guerra de precios' en el sector de la construcción
La crisi i l'obra pública

L'impacte de la 'guerra de preus' al sector de la construcció

Font: Associació Espanyola de Demolició Tècnica, Tall i Perforació ( AEDT )12/07/2010

12 juliol 2010

L'impacte de la crisi en el sector de la construcció és cada vegada més evident. Per la seva banda, el mercat de l'obra pública i privada travessa un dels sots més profunds dels últims anys. En el gremi del tall i la perforació aquesta situació no és una excepció, i la difícil situació financera de moltes empreses comença a ser insostenible. Als problemes relacionats amb la falta de crèdit i la dilació en els terminis de pagament se'ls suma ara la 'guerra de preus'.

Una aferrissada batalla que amenaça amb debilitar el teixit empresarial del país i posar en perill la pervivència de cada empresa. Però aquesta situació no és exclusiva d'Espanya, sinó que s'estén més enllà de les nostres fronteres, i països punters com Gran Bretanya, Itàlia o Alemanya també s'enfronten al mateix problema, segons fonts de la IACDS (Associació Internacional de Tall).

Context actual

Aquest nou escenari empresarial ha sorgit com a conseqüència directa de les accions i estratègies dels contractistes principals, que en la seva situació de privilegi, estrenyen als subcontractistes per Reduïm costos.

El problema actual ve de lluny. El sector de la construcció en general, i el gremi del diamant en particular, ha viscut els darrers anys una època de bonança i prosperitat que va fomentar la creació de noves empreses especialistes en tall i perforació i l'ampliació dels treballs amb diamant per part de moltes altres que si bé no eren especialistes, sí van començar a realitzar els treballs com a mercat complementari al seu.

Aquest augment de la competència ha tingut uns efectes devastadors a mesura que la crisi ha anat afectant a tot el teixit empresarial i ha repercutit directament amb canvis en la interacció estratègica de les empreses per a l'adjudicació de les obres de tall i perforació, donant lloc a una 'guerra de preus'.

La 'guerra de preus' és una arma molt perillosa perquè sempre hi haurà algú que estigui disposat a estrènyer més el cinturó

Pràctica habitual i perillosa

La baixada de preus és una pràctica molt habitual en les estratègies comercials, ja sigui en èpoques de bonança o en contextos complicats com l'actual. Utilitzada en períodes de prosperitat per augmentar les contractacions de projectes, guanyar clients o com a estratègia per eliminar competidors i espantar a possibles noves empreses, exercint un petit monopoli per tal de posteriorment tenir la potestat per fixar sobrepreus.

L'estratègia canvia quan el mercat es troba sumit en una crisi. En aquests casos la 'guerra de preus' és una arma molt perillosa, ja que no importa quant rebaixos teu preu, perquè sempre hi haurà algú que estigui disposat a estrènyer més el cinturó i treballar amb uns beneficis menors, o fins i tot treballar sota pèrdues.

Els marges de benefici s'ajusten al màxim, i en alguns casos desapareixen, les empreses prefereixen treballar sota pèrdues i seguir aguantant el xàfec esperant que de cop la situació doni un canvi radical.

Penjar el cartell de 'el més barat' és un estratègia errònia, cal oferir qualitat i bon servei

Solució equivocada

No hi ha dubte que es tracta d'un estratègia errònia, ja que la situació econòmica actual no canviarà en breu i tampoc va a solucionar penjant el cartell de 'el més barat', més aviat, se salvarà en oferir qualitat i ser capaços de realitzar el millor servei.

Les empreses que incorren en aquestes baralles pel preu més baix, assumeixen grans riscos, principalment, la minva de la rendibilitat, operant amb unes tarifes que no cobreixen ni tan sols la seva estructura de costos. A més, no només danyen el seu propi negoci, sinó que afecten negativament a tot el mercat.

Encara que les empreses redueixin costos, baixada de preus, reducció de plantilla, etc., hi ha certes despeses fixes que les empreses han de cobrir amb la facturació actual, ja que en el cas de treballar a pèrdues, el futur de l'empresa està reclamat a la fallida.

Recentment un alt càrrec de la cadena El Corte Anglès emplaçava a altres grans superfícies i cadenes de distribució a posar una mica de lògica en el mercat i frenar una guerra fratricida. A què es referia? Per exemple, que el litre la llet al supermercat és bastant més barat del que li costa produir-lo al ramader.

Les cadenes de distribució aprofiten la baixada de preus en productes de primera necessitat, per intentar fer caixa amb altres productes i serveis. Però el que en altres sectors pot ser aplicable, com en el cas de la distribució, en nínxols de mercat tan especialitzats com el diamant no pot funcionar.

No es tracta d'establir un pacte de preus; cal saber rendibilitzar el coneixement i l'experiència, i oferir projectes 'claus en mà'

Treballs complets

La solució no és fàcil, però és evident que aquesta 'lluita' és insostenible, i el risc augmenta de manera proporcional a la baixada de preus (a major baixada, més risc). No obstant això, no es tracta d'establir un pacte de preus, ja que aquesta pràctica a més de ser il legal (i vigilada per la Comissió Nacional de la Competència) mai funciona. Les raons són molt variades perquè els pactes de preus no funcionin, citem només un exemple: no és el mateix fer una perforació vertical de diàmetre mig en peu d'obra, de fer la mateixa perforació sota l'aigua o metres d'alçada, amb una inclinació determinada.

A més, l'experiència demostra que sempre que algú ha intentat aplicar pactes de preus entre competidors de la construcció el resultat no va ser l'esperat i al final el pacte generava nombroses disputes i problemes.

Els professionals del diamant són això, professionals que desenvolupen treballs molt específics i particulars, treballs que requereixen d'un alt grau d'especialització. Aquestes característiques tan especials suposen una oportunitat i, si s'enfoquen adequadament, permeten definir una nova estratègia, com a especialistes en tall i perforació.

Una forma d'acabar amb aquestes pràctiques de competició en partides d'obra amb preus agressius per sota del marge de beneficis és oferir projectes 'claus en mà'. És a dir, es tracta d'executar la partida d'obra al complet, oferint un servei global que inclogui tots els treballs relacionats: des de la provisió de mitjans auxiliars (plataformes, bastides ...), la retirada de residus i qualsevol altra activitat relacionada, amb el tal que el contractista o promotor es despreocupi.

Finalment, i no menys important, s'ha de saber rendibilitzar el coneixement i l'experiència, i no regalar gratuïtament. Ens referim al replantejament i projecte d'execució, que moltes vegades el contractista desconeix completament; l'experiència ens ensenya que, moltes vegades, després d'explicar com fer-ho el contractista acaba buscant una solució alternativa més econòmica.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Demolición Técnica, Corte y Perforación

Comentaris de l'article/notícia

#2 - Pablo Boero Sugrañes
18/11/2010 19:16:58
En estos momentos creo que no se salva ninguno de los sectores que componen el amplio espectro de la construcción. Soy empresario de la construcción desde hace 13 años y considero una práctica temeraria la de las constructoras que en su afan por maximizar los resultados, fuerzan la contratación por debajo de precios realizables, pero sin duda alguna es mayor la irresponzabildad del subcontratista que trabaja por debajo de sus costos. Si bien comparto la idea de la dificultad de pactar precios, lo que no estoy de acuerdo es que sea una práctica "ilegal", o es que alguien plantea la ilegalidad de los Convenios Colectivos, que si debemos cumplir y acatar. Entiendo que es "ilegal" pues existe una ley que lo regula, pero tal vez es hora en que deberíamos plantearnos la modificación o derogación de esa ley. De la misma manera que existen leyes que nos sancionan por realizar prácticas irresponzables, como conducir bebido, conducir por encima de límites establecidos, fumar en lugares públicos, etc., deberían existir leyes que sancionen a los empresarios irresponzables antes de que causen daños a terceros. En otro orden de cosas quiero manifestar mi desconfianza cada vez mayor respecto del cumplimiento de la ley 15/2010 "Contra la Morosidad", de la cual algunos colegas, parece no se han enterado de las bondades que nos supondría su real aplicación, ya que no exigen a las constructoras su respeto y cumplimiento.
#1 - Sr. Javier Fernandez
20/09/2010 16:04:38
y en el sctor del transporte y movimiento de tierras en obra publica nos encontramos mas de lo mismo los que intentamos trabajar a un precio razonable para esta situacion siempre nos aparece otro mas listo y mas varato cuando terminara esto?.

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)PiscinaSpainAsefave27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Matelec - IFEMAAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Rebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis