Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Cómo evitar la aparición de fisuras en revestimientos cerámicos
Per a un ús correcte de la ceràmica en la construcció

Com evitar l'aparició de fissures en revestiments ceràmics

4 desembre 2009

La ceràmica ha estat present, d'alguna manera, des dels primers assentaments de la humanitat (amb l'ús de l'argila en la construcció dels primers forns) fins a l'actualitat, en la qual la indústria ceràmica de paviments i revestiments ha demostrat que les innovacions en el sector sorgits de la moderna tecnologia poden prestar un servei en condicions físiques i químiques molt agressives. Per aquest motiu, l'Associació Nacional de Fabricants de Morters Industrials dóna una sèrie d'indicacions per prevenir les fissures que es poden donar en aquest material tan versàtil com és la ceràmica.

L'àmplia gamma de productes ceràmics existent avui dia en el mercat està motivada per les múltiples utilitats d'aquests, ja que el seu camp d'aplicació s'ha vist ampliat en els últims anys passant d'un ús exclusiu en revestiments i paviments de banys i cuines, a la seva ocupació com revestiment exterior en façanes o paviment exterior en terrasses, sense oblidar la seva aplicació en paviments i revestiments de locals públics com hospitals o escoles, entre altres.

No obstant això, la qualitat d'un recobriment ceràmic no depèn només de les característiques tècniques de les rajoles, sinó també de la idoneïtat del seu ús, de la qualitat i capacitat dels productes emprats en la seva fixació, de la correcta elecció del mètode de treball i d'una adequada execució de les obres de col·locació.

La qualitat d'un recobriment ceràmic no depèn només de les característiques tècniques de les rajoles, sinó també de la idoneïtat del seu ús

Suports horitzontals i suports verticals

El suport està normalment format per elements constructius horitzontals, verticals o inclinats de diferents característiques, que condicionen el disseny del sistema de recobriment ceràmic. La característica de major importància d'un suport, en relació amb la seva possible recobriment, és la seva estabilitat tant dimensional, com fisicoquímica.

L'àmplia gamma de productes ceràmics existent avui dia en el mercat està motivada per les múltiples utilitats d'aquests
L'àmplia gamma de productes ceràmics existent avui dia en el mercat està motivada per les múltiples utilitats d'aquests.

Es pot establir com classificació primària dels suports la que els divideix segons la seva disposició relativa al pla horitzontal. D'aquesta manera, es poden trobar suports horitzontals (soleres i forjats de formigó, forjats metàl·lics, de fusta i rajoles ceràmiques) i suports verticals com murs de maó o de blocs, envans de totxo i de cartró, guix, plaques i panells de guix o de fusta, superfícies pintades, rajoles i maons vidriats, entre altres.

Els revestiments ceràmics de parets (enrajolats), i els de sòls (paviments) poden patir fissures, motivades per una sèrie de causes relacionades amb el suport, el material ceràmic o l'elecció equivocada de les tècniques de col·locació.

Aparició de fissures en enrajolats i paviments

El motiu principal de les fissures en enrajolats sol ser l'assentament o desplaçament del suport, o els buits que queden sota les peces ceràmiques quan s'ha posat l'adhesiu per punts. Així mateix, poden aparèixer en zones on conflueixen elements estructurals amb no estructurals (per exemple pilars amb fulles de fàbrica de separació), els diferents moviments d'ambdues parts fan que es produeixin tensions amb fissuració.

1 .- Fissures aïllades conseqüència d'impactes.  2 ...
1 .- Fissures aïllades conseqüència d'impactes.

2 .- Fissures longitudinals sobre rajoles aïllades conseqüència de càrregues dinàmiques i estàtiques que superen la resistència mecànica del sistema de paviment ceràmic.

3 .- Rodaduras que provoquen impactes sobre rajoles que sobresurten del pla del paviment (celles, guerxeses i curvatures laterals).

La prevenció adequada passa per reduir els moviments del suport, disposar juntes de moviment en les trobades del pilar amb els elements verticals, ja siguin divisoris com de tancament, i descartar el sistema de col·locació per punts.

 Els revestiments ceràmics de parets i els de sòls poden patir fissures, motivades per una sèrie de causes relacionades amb el suport...

Els revestiments ceràmics de parets i els de sòls poden patir fissures, motivades per una sèrie de causes relacionades amb el suport, el material ceràmic o l'elecció equivocada de les tècniques de col·locació.

Foto: Gerlos Brakkee.

Les fissures en paviments poden presentar diverses formes i deure a múltiples causes, les més habituals són:

  • Fissures en rajoles aïllades, en cantonades i centres.

La causa principal és la col·locació de l'adhesiu per punts, que fa que la rajola tingui un fals suport, també poden aparèixer per un adormiment massa lent de l'adhesiu (les càrregues de trànsit actuen abans que hagi endurit prou l'adhesiu), i finalment, també poden deure a accidents puntuals, com la caiguda d'objectes durs i pesats sobre el revestiment.

  • Fissures seguint una línia que agafa diverses rajoles.

El més probable és que siguin degudes a problemes estructurals del suport a causa de les càrregues a què estigui sotmès. Una altra possibilitat pot ser que el suport sigui massa comprensible i es deformi massa com les làmines de polietilè usades per disminuir el soroll d'impacte.

Finalment, aquest tipus de trencaments pot ser degut a no haver respectat juntes de moviment, de manera que si es produeix un canvi tèrmic, el suport tendirà a obrir-se i el revestiment ceràmic es partirà.

  • Fissures generalitzades sense direcció preferent.

Les fissures es formen aleatòriament en tota la superfície del revestiment, seguint formes que poden ser poligonals de diverses direccions.

Aquest tipus de fissures solen ser degudes a problemes en les capes inferiors de regularització i anivellament del suport. Moltes vegades s'utilitzen productes inadequats per a aquest ús, o si són adequats, la seva aplicació no és correcta, les fissures que es formen en aquest tipus de capes després es reflecteixen en el revestiment ceràmic.

La prevenció adequada passa per reduir els moviments del suport, disposar juntes de moviment en les trobades del pilar amb els elements verticals i descartar el sistema de col·locació per punts
 S'ha passat d'un ús exclusiu en revestiments i paviments de banys i cuines...

S'ha passat d'un ús exclusiu en revestiments i paviments de banys i cuines, a la seva ocupació com revestiment exterior en façanes o paviment exterior en terrasses.

Foto: H. Assaf.

Solucions preventives

Per tal d'aconseguir disminuir el risc de l'aparició de lesions com les que s'han comentat, es donen a continuació una sèrie d'indicacions de bona execució:

  • Evitar la col·locació de les peces ceràmiques per punts: s'ha de cobrir el 100% del revers de les peces amb l'adhesiu, evitant que quedin zones buides. S'ha de comprovar el so a buit del revestiment un cop col·locat.
  • Deixar folgança entre la terminació dels enrajolats verticals i els cèrcols de les portes per evitar que aquests 'agafin' l'enrajolat i li impedeixin moure. Cal esperar el temps suficient (normalment 28 dies) després de realitzar els arrebossats per posar el revestiment ceràmic. D'aquesta manera l'arrebossat ja haurà endurit i retret prou.
  • Evitar enrajolar directament sobre de fissures del arrebossat o de juntes entre panells (per exemple de cartró-guix). Abans d'enrajolar cal segellar aquestes juntes o fissures amb algun tipus de massilla elàstica o cinta flexible.
  • Utilitzar materials adequats per a les capes de regularització de les soleres. No s'han d'utilitzar productes amb molta retracció i que tendeixin a fissurar.
  • Estabilitat estructural dels suports: els suports verticals no han de patir assentaments. Els suports horitzontals no han de patir fletxes més grans les autoritzades per la normativa. En cas de grans llums es pot recórrer a capes desolidaritzador, per disminuir l'efecte de la fletxa sobre el paviment ceràmic.
  • Respectar les juntes de la solera i realitzar juntes en el revestiment ceràmic. Totes les juntes de la solera s'han de fer coincidir amb juntes en el propi paviment ceràmic.
  • Utilitzar adhesius i productes de rejuntat adequats. L'elasticitat de l'adhesiu és un factor important per no induir tensions entre el suport i la peça ceràmica.

Les fissuracions en enrajolats i paviments apareixen per diferents motius relacionats amb tots els actors que prenen part en la col·locació d'un paviment o revestiment ceràmic. L'existència en el mercat de materials ceràmics i productes adhesius de bona qualitat i la disponibilitat d'una variada gamma de tècniques de col·locació, no asseguren per si mateixes el màxim rendiment d'aquests paviments i revestiments ceràmics. És necessari combinar correctament tots aquests elements per arribar a obtenir un òptim rendiment.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Fabricantes de Morteros Industriales y SATE

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)AsefaveAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasMatelec - IFEMAPiscinaSpainFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis