Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El 45% de los expertos de Cotec augura un difícil futuro en I+D en España
‘Informe 2013 sobre Tecnologia i Innovació a Espanya’, per Cotec

El 45% dels experts de Cotec augura un difícil futur en R+D a Espanya

Mª Carmen Fernández16/07/2013

El passat 11 de juliol, la Fundació Cotec va presentar el seu ‘Informe 2013 sobre Tecnologia i Innovació a Espanya’ a Madrid. Aquest document recull i analitza les dades de R+D i innovació a Espanya, comparant-los amb la resta del món, i inclou opinions de diversos experts en la matèria amb un apartat dedicat especialment a estimacions del futur.

El director general de Cotec, Juan Mulet, i el sotsdirector general, Federico Baeza, van anar els encarregats d'informar sobre la difícil conjuntura que travessa la innovació a Espanya. La situació més preocupant és el descens de les despeses corrents en R+D a Espanya, els quals es van reduir en un 2,4% en total en 2011. A més, el nombre d'investigadors empresarials es redueix cada any entorn d'un 1%, confirmant una crisi que està afectant de manera directa a l'activitat investigadora de les empreses.

“Segons les dades de l'INE, des que va començar la crisi a Espanya, l'any 2008, fins a 2011, últim any del que es disposa de dades, el nombre d'empreses amb activitats innovadores es va reduir en un 36%. Un ràpid descens que segons els experts consultats per Cotec, va a seguir deteriorant-se en els propers anys, per la qual cosa de seguir així aviat el nombre d'empreses espanyoles amb activitats de R+D i d'innovació se situarà en la meitat de les quals hi havia al començament de la crisi”, va afirmar Mulet.

Federico Baeza, sotsdirector general de Cotec i Juan Mulet, director general de Cotec

Federico Baeza, sotsdirector general de Cotec i Juan Mulet, director general de Cotec.

Segons recull l'Informe, la despesa total en R+D a Espanya en 2011 va ser de 14.184 milions d'euros, és a dir, un 1,33% del PIB, la qual cosa suposa una caiguda del 2,8% respecte a 2010. Per primera vegada, la caiguda s'estén a tots els sectors i supera el 0,8% de la qual es va experimentar en 2009. L'Administració va reduir la seva despesa en R+D en 2011 un 5,7%, l'Ensenyament Superior en un 2,9%, i les empreses en un 1,5%.

A més, Cotec també informa que en 2011 l'activitat de R+D ocupava a Espanya a un total de 215.079 persones en equivalència a jornada completa, de les quals un 60,6% eren investigadors, és a dir, unes 130.235 persones. Els més afectats per la situació econòmica en la qual Espanya es troba immersa són els investigadors públics el nombre dels quals es va reduir per primera vegada en 2011, ja que han sofert una caiguda del 4,4%, situant-se en 85.078. El sector privat s'ha vist menys afectat, amb una caiguda d'un 1,1% fins als 44.915 investigadors.

Font: INE. Estadística de R+D 2012

Font: INE. Estadística de R+D 2012.

El director general de Cotec creu que serà molt difícil recuperar el sistema d'innovació espanyol que tant esforç i anys va costar consolidar. Juan Mulet va avisar del perill que suposa perdre deu anys d'avanç i progrés a Espanya, ja que la competitivitat es veurà molt deteriorada com a conseqüència d'aquestes caigudes. “El més sorprenent és que aquesta destrucció del teixit empresarial innovador del país s'està produint sense cap reacció social significativa, segurament perquè la nostra societat encara no és conscient de la importància de la innovació per garantir el nostre creixement econòmic i el nostre benestar social. I això es deu, probablement, al fet que hem viscut en un somni de riquesa basat en un model productiu especulatiu i que no generava valor però que ens permetia adquirir a altres països la tecnologia i la innovació que necessitàvem per mantenir el nostre elevats nivells de qualitat de vida”, va afirmar Mulet.

Només Navarra i el País Basc van augmentar la despesa en R+D en 2011

La contribució de les Comunitats Autònomes a la despesa total de R+D espanyol en 2011 es manté pel que fa a anys anteriors: Madrid (26,5%), Catalunya (21,9%), Andalusia (11,6%), País Basc (9,9%), Comunitat Valenciana (7,4%), sumant un total de 77,3% de la despesa nacional.

Font...

Font: 'Estadística sobre les activitats en Recerca Científica i Desenvolupament Tecnològic (R+D), Indicadors bàsics 2012' i 'Comptabilitat regional d'Espanya', INE (2012) i elaboració per Cotec.

cal destacar l'esforç de Navarra i el País Basc, ja que van ser les úniques Comunitats Autònomes que van augmentar en set i tres centenes de punt respectivament en 2011. Madrid, per contra, cau en vuit centenes fins a quedar per sota del 2% mentre que Catalunya cau una desena. L'anàlisi de la resta de Comunitats mostra una caiguda generalitzada en R+D l'any 2011.

Espanya s'allunya d'Europa

La comparació que ha establert Cotec en el seu Informe adverteix d'un estancament quant a avanç pel que fa a Europa des de 2010. Aquest any tant la despesa en R+D com el PIB espanyol es van reduir entorn del 1% mentre que en el conjunt dels cinc països principals europeus aquests indicadors van créixer el 2,7% i el 3,4% respectivament.

Font: 'Main Science and Technology Indicators. Volume 2012/2'. OCDE [2013] i elaboració per Cotec

Font: 'Main Science and Technology Indicators. Volume 2012/2'. OCDE [2013] i elaboració per Cotec.

Aquestes dades posen de manifest una tardança en la recuperació pel que fa a Europa. A pesar que les últimes dades recollides pertanyen al 2010, els experts de Cotec estimen que la pèrdua ha continuat durant aquests tres anys mentre que els països veïns segueixen recuperant-se.

Preocupant futur en R+D

Els experts en la matèria han sembrat un panorama desalentador amb una mala valoració de la situació actual a Espanya i una visió pessimista quant a la futura evolució, la qual queda reflectida en l'índex sintètic d'opinió de Cotec per 2013, que ha seguit caient fins al seu valor històric més baix, el 0,841.

L'escassa dedicació de recursos financers i humans per a la innovació en les empreses, la falta de cultura als mercats financers espanyols per al finançament de la innovació o el paper insuficient de les polítiques de suport a la recerca, desenvolupament tecnològic i innovació, són algunes de les causes que van destacar més de tres quartes parts dels experts. Segons l'Informe, un dels majors problemes és el del finançament públic.

El 45% dels experts té un sentiment pessimista enfront del 13% d'opinions de millorança

El 45% dels experts té un sentiment pessimista enfront del 13% d'opinions de millorança.

Un 45% dels experts de Cotec creu que Espanya seguirà empitjorant les seves dades, enfront d'un 13% que es considera optimista quant a les possibilitats de millora del país. La tendència que més experts consideren que es deteriora és, com l'any passat, la referent a la disponibilitat de fons públics per al foment de la R+D+i. Entre els pocs aspectes positius que es troben en l'Informe cal destacar la millora de les exportacions de béns d'equip i la reducció del fracàs escolar.

Empreses o entitats relacionades

Fundación Cotec

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    9/19/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    9/17/2024

Enllaços destacats

Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Matelec - IFEMAAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)PiscinaSpainAsefave27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Rebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis