Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Fundación Ecolum incrementa un 35% el volumen de residuos que gestiona
Va tancar 2011 amb 547 t de residus, dels quals 524,8 t van correspondre a lluminàries i 22,2 t a rètols lluminosos

Fundació Ecolum incrementa un 35% el volum de residus que gestiona

David Muñoz02/07/2012

2 de juliol de 2012

Fira de Madrid (Ifema) va acollir el passat 27 de juny, el 6º Trobada de productors de Ecolum, en el qual la Fundació va fer balanç de les seves últimes iniciatives, va presentar els seus projectes de futur i va donar els resultats dels seus últims estudis de mercat més recents. Malgrat les dificultats econòmiques que travessa el nostre país, Ecolum segueix guanyant presència en la gestió dels residus d'il·luminació, tant en lluminàries com en rètols lluminosos.

En 2011, la Fundació Ecolum es va consolidar com el Sistema Integrat de Gestió (SIG) de referència en el sector de la il·luminació, amb 225 empreses adherides (amb prou feines comptava amb 83 l'any 2005) i una representació del mercat superior al 90%. Compta amb més d'1.800 punts operatius per a la recollida de residus de lluminàries i rètols lluminosos; més de 900 contenidors dipositats en diferents punts que promouen la seva recollida; més de 560 recollides puntuals realitzades a usuaris amb perfils variats; i al voltant de 80 recollides realitzades a través de l'Oficina de Coordinació de SIGs (Ofiraee).

Taula presidencial del 6º Trobada de Productors d'Ecolum: D'esquerra a dreta...
Taula presidencial del 6º Trobada de Productors d'Ecolum: D'esquerra a dreta: Teresa Mejía, Aurelio González, Alfredo Berges i Fernando Fernández Monge.

L'any 2011 ho va tancar finalment amb una quantitat de 547 tones de residu gestionat, la qual cosa va suposar un increment anual del 35%. D'aquesta xifra, 524,80 tones van correspondre a lluminàries i 22,29 tones a rètols lluminosos (residus que cada vegada cobren més importància en la gestió que realitza la Fundació Ecolum).

Les previsions per aquest any 2012 apunten a una recollida de 627 tones de residus, entre lluminàries i rètols lluminosos, la qual cosa contrasta amb les 8,42 tones que va gestionar la Fundació Ecolum l'any 2005.

L'evolució mensual durant el 2011 va ser positiva en la majoria dels mesos. Tan sols al maig, agost i octubre es van registrar variacions negatives respecte als mateixos mesos de 2010, i el major increment interanual es va donar al març amb un creixement del 144% (64,97 t enfront de les 26,53 t de març de 2010).

Per tipus de residus, en matèria de lluminàries destaca l'increment que s'ha produït en les recollides al canal domèstic, com a resultat de la regularització de quotes en Ofiraee; i quant als rètols lluminosos, la recollida majoritària es correspon amb la recollida puntual (86,76%).

El ràtio anual de tornada (quantitat de lluminàries gestionades enfront d'aquelles posades al mercat i declarades al REI-RAEE durant aquest mateix any) en 2011, va arribar al 3,24%, obtenint així un notable increment respecte a l'1,74% amb el qual es va tancar el 2010.

Des de 2005, la Fundació Ecolum realitza un estudi amb la Federació Espanyola de Recuperadors (FER) per calcular les quantitats de residus de lluminària recollides per altres vies (sobretot ferrovellers), la qual cosa permet conèixer la situació real quant a la recollida de residus de lluminària a Espanya. Les últimes dades, corresponents al 2010, assenyalaven que Ecolum recollia el 27% de les 1.498,61 tones de residus totals.

Evolució seguida en la gestió de residus per part de Fundació Ecolum des de l'any 2005
Evolució seguida en la gestió de residus per part de Fundació Ecolum des de l'any 2005.
En 2011, la Fundació Ecolum es va consolidar com el Sistema Integrat de Gestió (SIG) de referència en el sector de la il·luminació, amb 225 empreses adherides

Posada al mercat

En el 6º Trobada de productors Ecolum també es va oferir als assistents un estudi sobre la posada al mercat de les diferents lluminàries i rètols lluminosos. En matèria de lluminàries, s'observa un descens en les xifres de vendes d'al voltant del 40% respecte a l'any anterior, mantenint-se a la baixa la tendència.

Tan sols s'aprecien registres positius en les lluminàries LED, les quals han mostrat importants increments des de la seva comptabilització en Ecolum en 2010. Les lluminàries LED de menor grandària (de 0 a 5 kg) han arribat a multiplicar per 10-15 la seva producció, i les de més de 5 kg mantenen les seves xifres constants des de llavors.

En lluminàries d'emergència i en llums, les tendències del mercat són a la baixa, excepte en les versions LED; i en matèria de rètols lluminosos (incorporats a la gestió que realitza la Fundació Ecolum en 2011), la posada al mercat de les unitats declarades pels productors ha augmentat progressivament durant els últims trimestres, hagut de fonamentalment a la incorporació progressiva d'aquests productors.

Evolució de la posada en mercat de les lluminàries (CAT A -750 gr; CAT B entre 750 i 5 kg; i CAT C més de 5 kg)
Evolució de la posada en mercat de les lluminàries (CAT A -750 gr; CAT B entre 750 i 5 kg; i CAT C més de 5 kg).

Gestió comercial

El projecte de gestió comercial de la Fundació Ecolum, que va tenir el seu inici en 2007, es troba ja plenament consolidat. Des de principis de l'any passat, s'ha ampliat la cobertura a Canàries, Balears, Ceuta i Melilla, realitzant inicialment una labor d'inspecció en els punts existents i de comunicació a agents amb potencial per a la generació de residus.

A més, des de mitjan passat mes d'abril, s'ha iniciat una campanya comercial per a la captació de productors de rètols lluminosos els objectius dels quals passen per augmentar el nombre d'aquests productors adherits a Ecolum i incrementar les quantitats gestionades d'aquests residus.

La Fundació Ecolum ha ampliat el seu equip comercial a sis persones, més altres dues encarregades de l'execució del projecte. A més, ha anunciat la incorporació a la seva plantilla d'un director comercial que exerceix les labors pròpies de l'execució del projecte, fins ara realitzades parcialment per una empresa externa

De la presentació de l'estudi de mercat, des de la Fundació Ecolum s'extreien interessants conclusions. En primer lloc, la menor posada al mercat porta com a conseqüència una generació de residus inferior. A més, Ecolum s'enfronta a noves competències, tant directes (altres SIGs que operen al mercat de les RAEE) com a indirectes (disminució de fluxos i augment de robatoris de material). Des de la Fundació s'afirma que és necessari un major control del mercat de productors i la implementació de millores en projectes d'il·luminació aparentment més eficients i sostenibles.

Situació de les empreses contactades en matèria d'inspecció de mercat
Situació de les empreses contactades en matèria d'inspecció de mercat.

Altres assumptes d'interès

En el 6º Trobada de productors Ecolum també es va informar als assistents sobre els últims avanços en matèria d'inspecció de mercat, amb el projecte encaminat a buscar empreses que puguin estar incomplint les obligacions establertes pel RD 208/2005 d'inscripció en el REI-RAEE i sobre la seva responsabilitat sobre els aparells posats al mercat i la gestió futura dels residus. Amb això es vol evitar la competència deslleial i defensar als productors que sí estan inscrits en el REI-RAEE. Al gener de 2012 ja hi havia 248 empreses de lluminàries contactades i 18 de rètols lluminosos.

La Trobada va acollir igualment un resum de totes les actuacions realitzades per la Fundació Ecolum en termes de comunicació (sectorial, interna, col·laboracions internacionals, campanyes promocionals i comunicació Ofiraee). En aquest sentit, destaquen importants iniciatives com les campanyes de comunicació realitzades amb motiu de la reducció de l'Ecoraee i la destinada a una major incidència al canal instal·ladors; la presència en fires com Light&Building, Matelec i ViscomSign; la col·laboració en el projecte internacional Identis Weee (que el seu un dels seus objectius és duplicar el volum de RAEE gestionats); i les diferents campanyes promocionals realitzades a nivell nacional i autonòmic (inclosa també la comunicació Ofiraee).

La cita d'aquest any va concloure amb un repàs a les principals novetats que porta la Llei 22/2011 de Residus i Sòls Contaminats, així com la revisió de la Directiva WEEE.

Alfredo Berges, director general de Fundació Ecolum
Alfredo Berges, director general de Fundació Ecolum.

Empreses o entitats relacionades

Fundación para el Reciclaje de Aparatos de Iluminación (ECOLUM)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMAFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasPiscinaSpainRebuild Rehabilita - NebextAsefave27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis