Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a ¿Apagamos la lámpara fluorescente o la dejamos encendida?
Encendre i apagar freqüentment el llum estalviador d'energia en cada entrada i sortida d'una habitació no és recomanable doncs dispara les emissions i els costos

Apaguem el llum fluorescent o la deixem encesa?

Redacció Interempresas18/04/2012

18 d'abril de 2012

Un estudi realitzat pel Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (Ciemat) i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Telecomunicació (Etsit) destaca, entre les seves conclusions, que el primer criteri d'ús dels llums fluorescents d'estalvi d'energia consisteix que les emissions contaminants i el cost econòmic es redueixen.
Félix Santiago García Rosillo, investigador del Ciemat
Félix Santiago García Rosillo, investigador del Ciemat.

Pel que fa a si és convenient o no apagar un llum fluorescent d'estalvi d'energia, qüestió que qualsevol de nosaltres ens hem plantejat alguna vegada a la nostra pròpia casa, un grup d'investigadors del Ciemat i de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Telecomunicació, que van estudiar la forma més eficient d'utilitzar els llums fluorescents d'estalvi energètic baix criteris tant ecològics com a econòmics, conclouen que no és recomanable apagar-la si es va a tornar a encendre abans de transcorreguts cinc minuts, fins i tot afegeixen que el temps òptim d'apagat és de, almenys, tres cambres d'hora.

Els llums fluorescents han estat envoltades d'una cultura popular que proposa diferents maneres d'usar-les, en la majoria d'ocasions sense el suport de justificació tècnica alguna. En el cas dels llums estalviadors d'energia, l'usuari necessita conèixer si ha d'apagar el llum quan surt de l'habitació o per contra és convenient deixar-la encesa de manera indefinida, no només perquè alguna cosa aparentment tan nimi té repercussions mediambientals a major escala, sinó perquè aquest comportament tindrà un reflex evident en la factura de la llum, i, per descomptat incideix directament en la vida útil del llum; els hàbits de consum poden modificar-se si es disposa de la informació necessària.

Tant el Ciemat, centre d'investigació, com l'Etsit en l'àmbit universitari, són organitzacions que desenvolupen projectes dirigits a la reducció de l'impacte ambiental i del cost econòmic de diferents tecnologies. Precisament la il·luminació –i en concret la il·luminació amb llums fluorescents– és una de les aplicacions l'impacte ambiental de les quals i cost econòmic són més susceptibles de reduir-se.

En l'actualitat, els llums fluorescents compactes amb balasto integrat, ideades especialment per substituir als llums incandescent i comunament denominades “llums estalviadors d'energia” constitueixen l'alternativa real als llums incandescents tan comuns en les llars espanyoles, que resulten tenir una menor eficiència energètica i produeixen un major impacte ambiental, a més del cost econòmic que suposen.

El treball de recerca realitzat proporciona resposta a aquestes qüestions quant a l'avaluació de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i de mercuri associades a l'ús dels llums estalviadors d'energia, així com del cost econòmic d'encendre-les i apagar-les o bé de deixar-les funcionant.

Entre les conclusions obtingudes, es troba que el primer criteri d'ús consisteix que les emissions contaminants i el cost econòmic es redueixen, tant si el llum roman funcionant el mínim d'hores possible com si el nombre d'encesos i apagats es redueix al mínim indispensable. Aquests criteris són trivials i coincideixen amb la intuïció de qualsevol usuari. No obstant això no contribueixen a respondre a la pregunta sobre si ha d'apagar-se el llum en cas d'una sortida de curta durada del lloc.

Si l'usuari està interessat a reduir el cost econòmic d'usar el llum estalviador és recomanable que apagui la llum si no preveu retornar abans de 7 minuts

Respecte mediambiental

Si un usuari està interessat a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades a l'ús del llum estalviador, en cas de sortir de l'habitació en la qual es troba i sempre que no prevegi tornar a l'habitació abans de 5 minuts, és recomanable que apagui la llum. Però a més, si l'usuari està interessat a reduir les emissions de mercuri associades a l'ús del llum, és recomanable que apagui la llum en sortir, si no preveu retornar a l'habitació abans de 43 minuts. Finalment, si l'usuari està interessat a reduir el cost econòmic d'usar el llum estalviador és recomanable que apagui la llum si no preveu retornar abans de 7 minuts. Encendre i apagar freqüentment el llum estalviador d'energia en cada entrada i sortida d'una habitació no és recomanable doncs dispara tant les emissions com el cost econòmic.

Llum fluorescent compacte amb balasto integrat
Llum fluorescent compacte amb balasto integrat.

Un resum dels criteris oposats és que es recomana encendre i apagar el menys possible, mantenir el llum encès solament el temps necessari per realitzar l'activitat i finalment, en cas de sortir de l'habitació, apagar la llum si no es preveu retornar abans de tres cambres d'hora. Es recomana especialment no apagar la llum si es va a retornar a l'habitació abans de 5 minuts.

Per poder disposar de totes les dades que han permès als investigadors concloure l'anterior, és imprescindible matisar que les estimacions realitzades es basen en la definició de tres models de llum estalviador d'energia, de qualitats bona, intermèdia i dolenta segons els seus temps de vida associats. S'han estimat les emissions de gasos d'efecte hivernacle i de mercuri tenint en compte les emissions associades al consum d'electricitat en la fabricació dels llums així com les emissions associades al consum d'electricitat per l'ús dels llums a Espanya. A més, es va tenir en compte el contingut de mercuri dels llums estalviadors d'energia i l'eficàcia de les xarxes de reciclatge de llums fluorescents a Espanya. El cost econòmic es basa en l'estimació del preu d'adquisició i en el cost del consum energètic.

Empreses o entitats relacionades

Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextMatelec - IFEMAAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasAsefavePiscinaSpain27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis