Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Presentada la segunda fase del proyecto Fusmopyc
Les 'Fitxes pràctiques per a l'ús segur de maquinària de construcció i obres públiques' són iniciativa de Aseamac i Anmopyc

Presentada la segona fase del projecte Fusmopyc

Redacció Interempreses03/02/2009

3 febrer 2009

Aseamac i Anmopyc han desenvolupat durant l'any passat, en col·laboració amb CNC i MCA-UGT, i amb el finançament de la Fundació per la Prevenció de Riscos Laborals, una nova col lecció de 65 fitxes de seguretat de maquinària disponible en cinc idiomes diferents. Fusmopyc 2 és un projecte que té com a objectiu principal proporcionar a les empreses llogadores de maquinària per a construcció, així com a totes aquelles empreses i usuaris que requereixen aquests equips, una eina pràctica i pedagògica que fomenti el coneixement sobre els riscos derivats de la utilització d'aquest tipus de màquines, així com sobre les mesures de prevenció i protecció que s'han d'adoptar per poder evitar o minimitzar aquests riscos.
Aquesta eina informativa consisteix en un recull de fitxes per a 65 màquines diferents emprades en les obres de construcció...
Aquesta eina informativa consisteix en un recull de fitxes per a 65 màquines diferents emprades en les obres de construcció.

El projecte Fusmopyc, 'Fitxes Pràctiques per a l'Ús Assegurança de Maquinària de Construcció i Obres Públiques - II Fase', suposa una ampliació i una millora de la qualitat del treball dut a terme en la primera fase del projecte durant l'any 2006. Aquesta eina informativa consisteix en un recull de fitxes per a 65 màquines diferents emprades en les obres de construcció. Cada fitxa conté de forma senzilla i detallada la informació necessària perquè l'usuari final de la màquina sàpiga com utilitzar-la d'una forma correcta i segura. Aquesta col lecció de fitxes es troba disponible en els següents idiomes: espanyol, anglès, francès, portuguès i romanès.

L'operador d'una màquina llogada podrà conèixer d'una forma ràpida i senzilla com haurà d'utilitzar d'una manera segura la màquina al seu càrrec

El handicap de la immediatesa

Des d'un punt de vista prevencionista, el lloguer de maquinària en el sector de la construcció presenta un important problema pel que fa al subministrament a l'operador final de la informació sobre la seva utilització segura. La immediatesa de la posada en servei de l'equip llogat, els períodes reduïts de lloguer, l'amplia varietat de maquinària en el mercat, la complexitat dels manuals d'instruccions, la massiva afluència de treballadors immigrants en l'activitat constructora, etc., Condueixen a que el lliurament del manual d'instruccions per part de les empreses arrendadores a l'usuari de la màquina suposi un mer compliment formal de la Normativa sobre prevenció de riscos laborals ja que, habitualment, i com a conseqüència de la voràgine en què es troba immersa l'activitat constructora, l'operador no arriba a rebre el manual d'instruccions i, en cas de rebre'l, no sol disposar del temps necessari per poder llegir i comprendre les instruccions de seguretat contingudes en el mateix.

Aseamac, conscient de la problemàtica que presenta el subministrament d'informació en el sector de la construcció, porta una dècada treballant en el desenvolupament de noves eines didàctiques que permetin d'una banda, facilitar el trasllat d'informació entre empreses arrendadores i arrendatàries, i, per altra banda, potenciar i millorar la informació que, en matèria preventiva, reben els usuaris de maquinària de lloguer.

Aquesta col lecció de fitxes no només és útil com a eina informativa en matèria preventiva, sinó que també pot ser emprada com a suport per a impartir formació als operadors
Fusmopyc cobreix un ampli ventall de màquines, així com les principals operacions en el sector de la construcció (moviment de terres, compactació...
Fusmopyc cobreix un ampli ventall de màquines, així com les principals operacions en el sector de la construcció (moviment de terres, compactació, fabricació i posada en obra del formigó, tall, demolició, elevació, generació d'energia, etc.).

Entitats participants

Les entitats que han participat en aquest projecte han estat: Aseamac (Associació Espanyola de lloguer de maquinària per a la Construcció i Indústria sense Operador), Anmopyc (Associació espanyola de Fabricants Exportadors de Maquinària per Construcció, Obra Pública i Mineria), CNC (Confederació Nacional de la Construcció) i MCA-UGT (Metall, Construcció i afins. Federació Estatal). Per al desenvolupament del projecte s'ha comptat amb el suport econòmic de la Fundació per a la Prevenció de Riscos Laborals.

Senzill i pràctic

El projecte Fusmopyc 2 suposarà una gran ajuda en el camp de la prevenció de riscos laborals, ja que tant les empreses arrendadores com les empreses arrendatàries van a disposar d'una eina senzilla i fàcilment aplicable que els facilitarà el compliment del seu deure d'informar als operadors que utilitzen en el seu treball maquinària llogada.

D'aquest text s'ha aconseguit concentrar de forma clara i fàcilment comprensible l'àmplia informació continguda en els manuals d'instruccions en matèria de seguretat i salut. D'aquesta manera, l'operador d'una màquina llogada podrà conèixer d'una forma ràpida i senzilla com haurà d'utilitzar d'una manera segura la màquina al seu càrrec. Cada fitxa ha estat organitzada seguint l'esquema 'operació de risc-mesura preventiva', de manera que per a cadascuna de les diferents operacions o accions que es poden realitzar amb una determinada màquina, s'enumeren els riscos associats a les mateixes i s'assenyalen les mesures preventives que s'han d'adoptar per poder eliminar o reduir al mínim cada un d'ells.

La informació subministrada en les fitxes no contempla tots els riscos específics que puguin existir en una obra determinada (per exemple, riscos derivats de treballs realitzats amb un altre tipus de maquinària a l'obra), de manera que l'empresari arrendatari haurà de completar aquesta informació amb la relativa a les mesures que hagin d'adoptar pel que fa a la seva seguretat i la seva salut en l'obra (per exemple, punts d'accés i sortida de l'obra, procediments de treball, conjunt de mitjans i mesures de protecció col·lectiva, equips de protecció individual, etc.). Tampoc s'inclou informació sobre els riscos i les mesures preventives relatives a les operacions de transport, manteniment i reparació de les màquines, ja que aquest tipus d'operacions són realitzades habitualment per personal qualificat que pertany a l'empresa arrendadora.

Aquesta col·lecció de fitxes cobreix un ampli ventall de màquines i les seves varietats, així com les principals operacions en el sector de la construcció (moviment de terres, compactació, fabricació i posada en obra del formigó, tall, demolició, elevació, generació d'energia, etc.). Aquestes màquines han estat escollides tenint en compte els seus elevats índexs de lloguer i que el seu 'facilitat' de maneig fa que en la majoria de les ocasions siguin utilitzades per treballadors no qualificats. En aquest text no s'han inclòs aquelles màquines el grau de complexitat obliga que només puguin ser utilitzades per operaris altament qualificats (grua torre, grua mòbil autopropulsada, etc.)

El projecte Fusmopyc 2 presenta una novetat important. A partir d'ara, la col·lecció de fitxes estarà disponible en cinc idiomes. Aquest és un avantatge important a tenir en compte per part de les empreses arrendatàries, ja que depenent de la nacionalitat i idioma dels seus treballadors podria resultar de major utilitat demanar la fitxa en un idioma diferent a l'espanyol per poder garantir que els seus treballadors comprenguin clarament les instruccions contingudes en la fitxa.

Totes aquestes qualitats fan que aquesta col·lecció de fitxes no només sigui útil com a eina informativa en matèria preventiva, sinó que també pugui ser emprada com a suport per impartir formació als operadors de maquinària per a construcció. Encara que el principal destinatari d'aquesta col·lecció de fitxes és l'operador de la màquina, la informació continguda en les mateixes també serà útil per a tots aquells responsables i tècnics de prevenció de riscos laborals que desenvolupin la seva activitat en el sector de la construcció (serveis de prevenció, instituts de seguretat laboral, inspecció de treball, agents socials, etc.).

Cada fitxa ha estat organitzada seguint l'esquema 'operació de risc-precaució'
Cada fitxa ha estat organitzada seguint l'esquema 'operació de risc-precaució'

Consulta gratuïta

La col·lecció de fitxes pot consultar gratuïtament des de les webs de les associacions participants en el projecte: Aseamac ( www.aseamac.es ) i Anmopyc ( www.anmopyc.es ).

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasAsefaveCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)PiscinaSpainRebuild Rehabilita - NebextMatelec - IFEMAFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis