Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Arfrisol inaugura su tercer edificio totalmente renovable en Asturias
Aquest projecte, coordinat pel Ciemat , demostra que és possible obtenir edificis d'energia convencional zero

ARFRISOL inaugura el seu tercer edifici totalment renovable a Astúries

Ciemat25/11/2008

25 novembre 2008

El secretari d'Estat d'Investigació, Carlos Martínez Alonso, i el president del Principat d'Astúries, Vicente Álvarez, van inaugurar a finals de novembre l'edifici de la Fundació Barredo a Sant Pere de Anes, Siero, Astúries. Pertanyent al 'Projecte Singular i Estratègic', finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, sobre 'Arquitectura Bioclimàtica i Fred Solar (ARFRISOL)', l'edifici té per objecte demostrar que és possible estalviar d'un 80 a un 90 per cent d'energia convencional emprant criteris bioclimàtics en el disseny i construcció.

Van estar acompanyats per altres autoritats com el director general de Planificació i Coordinació, Juan José Moreno Navarro, el director general de l'Ciemat, Juan Antonio Rubio Rodríguez, i l'alcalde de Siero, Juan José Corrales, i l'alcalde de Mieres, Luis María García.

El president del Principat d'Astúries va inaugurar a finals de novembre el tercer edifici ARFRISOL...
El president del Principat d'Astúries va inaugurar a finals de novembre el tercer edifici ARFRISOL, un projecte singular i estratègic impulsat pel Ministeri de Ciència i Innovació i coordinat pel Ciemat.

Un projecte singular

L'edifici inaugurat correspon al Centre d'Investigació de Focs i Ventilació en túnels de la Fundació Barredo. Aquest edifici, anomenat en el projecte com 'contenidor-demostrador de recerca (C-DDI)', combina estratègies solars passives, manifestes en el disseny, i tècniques actives com captadors solars i mòduls fotovoltaics. A més, substitueix l'energia convencional amb l'obtinguda de biomassa, aconseguint les millors condicions d'eficiència energètica i tot això amb l'adequat condicionament tèrmic al clima d'Astúries.

El disseny de l'edifici, que ha hagut d'ajustar a la forma 'I' per a respondre a la seva naturalesa de túnel d'assaigs, presenta alguns aspectes ressenyables com el recobriment exterior, amb façanes ventilades amb pedra vermella de Covadonga i fusta de castanyer. Òbviament s'han tingut en compte les diferents orientacions pel que fa a inèrcia tèrmica i gruix de l'aïllament tèrmic, la galeria acristalada, a semblança dels hórreos asturians, en què els cristalls s'han substituïts per mòduls fotovoltaic, i, per descomptat, la integració en coberta dels captadors solars.

L'activitat normal de les oficines permetrà prendre dades experimentals que es prolongaran fins al 2010, any en què està prevista la finalització del projecte Arfrisol i moment en què es podran contrastar les dades teòriques d'estalvi d'energia amb els obtinguts en condicions normals d'ús.

L'edifici, de tres plantes, ocupa un total de 1.475 metres quadrats, dedicats a oficines i espais exteriors. Incorpora sota la seva fonamentació tubs per a la refrigeració de l'aigua calenta de les bombes d'absorció, controlant la temperatura gràcies als 68 sensors situats sobre les canonades i al terra.

Ubicat a Sant Pere de Anes, l'edifici és propietat de la Fundació Barredo
Ubicat a Sant Pere de Anes, l'edifici és propietat de la Fundació Barredo.
Estratègies utilitzades en la construcció d'aquest centre

Els aspectes bioclimàtics, establint la diferència entre les estratègies passives (basades exclusivament en el disseny) i les actives, més ressenyables són les següents:

Passives:

  • Aprofitament de la inèrcia tèrmica.
  • Disseny diferenciat de façanes segons orientació.
  • Guany directa a través de buits envidrats.
  • Guany indirecta a través d'opacs.
  • Guany semidirecta mitjançant galeria hivernacle, ventilada automàticament a l'estiu.
  • Façanes ventilades.
  • Diferent gruix d'aïllament segons orientació.
  • Control solar mitjançant a ombra de façanes amb safates para-sols de longituds diferents.
  • Ventilació natural creuada.
  • Cobertes lliurement ventilades
  • Intercanviador de calor amb el terreny sota l'edifici: serpentí horitzontal segmentat en circuits gestionables automàticament i aigua com a fluid caloportador.

Actives:

  • Camp solar tèrmic.
  • Camp solar fotovoltaic.
  • Fred solar.
  • Climatització per fancoils i terra radiant.
  • Eliminació de torre de refrigeració.
  • Producció de calor convencional utilitzant biomassa com a combustible

Cap a un ús racional de l'energia en els edificis

Un dels objectius de ARFRISOL és contribuir al necessari 'canvi de mentalitat' sobre el consum energètic en edificis, tasca en la qual col·laboren professors de la Reial Societat Espanyola de Física mitjançant l'elaboració i edició de material educatiu dirigit als alumnes d'ensenyament primària i Secundària, a més de la divulgació al públic en general.

Les empreses participants en el Consorci són: Acciona, Atersa, ClimateWell, Drace, Dragados, FCC Construcciones, Fundació Barredo, Gamesa, Isofotón, OHL, Unisolar, universitats i centres de recerca de la Universitat d'Almeria, la Universitat d'Oviedo i el Ciemat que és, a més, el coordinador general d'ARFRISOL.
La contribució asturiana es concreta en aquest edifici de la Fundació Barredo i en la participació de l'ETS d'Enginyers Industrials i Enginyeria Química, en relació a l'anàlisi del comportament energètic tant teòric com experimental, així com en el grup de docents de Secundària.

Resultats previstos

Al final del projecte, s'hauran construït cinc edificis d'oficines singulars pel que fa a disseny, instal·lacions i resultats energètics cuatinficados en condicions reals d'ús. Seran edificis d'oficines energèticament eficients, amb un consum entre un 80 i un 90 per cent menys que els actuals, "mesurat, analitzat i quantificat".

El projecte ARFRISOL suposarà comptar amb instal lacions i equips solars com captadors, mòduls fotovoltaics i bombes d'absorció ("estudiats i optimitzats") per a l'ús racional de l'energia en el mercat.

 La construcció de l'edifici de la Fundació Barredo ha tingut en compte la seva situació a la cornisa cantàbrica...

La construcció de l'edifici de la Fundació Barredo ha tingut en compte la seva situació a la cornisa cantàbrica, una zona amb un alt índex pluviomètric i hiverns i estius suaus.

Empreses o entitats relacionades

Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Colocación de formatos grandes de cerámica sobre lamina de desolidarización y perfiles de remate

    Colocación de formatos grandes de cerámica sobre lamina de desolidarización y perfiles de remate

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    09/05/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    07/05/2024

Enllaços destacats

Pamplona (5 - 6 junio 2024)Casa Decor Decor 2024 (11 abril - 26 mayo)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis