Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los plazos de pago del sector público y de las empresas disminuyen un 21% y un 9%

Dues noves normatives posen en perill aquesta millora de la morositat

Els terminis de pagament del sector públic i de les empreses disminueixen un 21% i un 9%

Redacció Interempresas28/03/2014

Segons l'informe anual de la PMcM, el 68,1% dels empresaris va tenir en 2013 contractes o acords comercials amb clients que els exigien terminis de pagament superiors als 60 dies que establia la Llei. El termini mitjà de pagament del sector privat va passar de 93 dies en 2012 a 85 en 2013, enfront dels 60 dies que marca la llei.  Per la seva banda, el període de pagament del sector públic va millorar en 30 dies, reduint-se de 141 dies en 2012 a 111 l'any passat, xifra que, així i tot, gairebé cuadruplica el màxim legal (30 dies).

Portaveus de la PMcM

Portaveus de la PMcM.

La Plataforma Multisectorial contra la Morositat impulsora de la Llei 15/2010 de Lluita contra la Morositat en les Operacions Comercials, ha denunciat a través del seu president, Antoni Cañete, que “aquests canvis legislatius del Govern podrien significar un pas enrere en la bona adreça que havia seguit fins al moment en matèria de morositat”, instant-li al fet que “suprimeixi les noves normes que permeten tornar a allargar els terminis de pagament discrecionalment”.

Una d'elles és l'avantprojecte de Llei de Foment del Finançament Empresarial, concretament dos de les seves disposicions, que permeten, en els casos en els quals el deute o el crèdit se cedeixin a un tercer, el pacte entre les empreses superant els 60 dies establerts per llei. D'engegar-se, s'encaririen els costos de les pimes per cobrar en termini, empitjorant una vegada més la seva situació financera.

L'altra modificació que demana la PMcM és la de l'article 216 de la Llei de Contractes del Sector Públic, amb l'objectiu que les Administracions Públiques respectin el termini de 30 dies per aprovar les certificacions d'obra tal com marca la Llei de morositat, i acabar així amb la possibilitat que puguin allargar els terminis de pagament mitjançant acord entre les parts. En opinió de Cañete, “si no es rectifiquen aquestes normes sens dubte empitjorarà la situació de pimes i autònoms per cobrar d'acord als terminis legals”.

Informi Morositat: es registren millores, però encara lluny dels terminis legals

El president de la PMcM ha presentat l'estudi anual de l'entitat, del que es desprèn que en 2013 van millorar els terminis de pagament tant per part del sector privat (-8,6%) com del públic (-21,3%), però encara s'està lluny dels períodes establerts en la llei.
Imagen

Segons l'informe de la PMcM, elaborat a partir de prop d'1.000 enquestes realitzades a les seves organitzacions associades, les AA.PP. van trigar en 2013 a pagar als seus proveïdors gairebé quatre vegades més que el que marcava la Llei (30 dies), a una mitjana de 111, un registre inferior en 30 dies al que es va estimar per a l'any anterior, que va anar de 141 dies. Per la seva banda, en 2013 el termini mitjà de pagament en el sector privat va ser de 85 dies (enfront dels 60 que establia la Llei), la qual cosa va suposar una disminució de vuit dies respecte a les estimacions efectuades per 2012 (93 dies).

Imagen

Aquestes millores es perfilen “encara insuficients perquè les xifres disten molt dels terminis permesos per la llei”, assegura el president de la PMcM, Antoni Cañete, qui recorda que “cal acabar al més aviat possible amb aquest tipus d'abusos; la xacra de la morositat ha causat el tancament d'un terç de les 500.000 empreses que han desaparegut des de l'inici de la crisi”.

Dades de l'estudi han desvetllat que el 68,1% de les empreses enquestades (solament 2,7 punts percentuals menys que l'any anterior), va tenir durant 2013 contractes o acords comercials amb clients del sector privat que els exigien terminis de pagament superiors als 60 dies que establia la Llei 15/2010, “una situació d'abús que des de la PMcM denunciem l'any passat en reiterades ocasions”, assenyala Cañete.

L'informe també apunta que el ràtio de morositat (percentatge d'impagaments respecte al total de facturació), es va xifrar en el 5,1%, la qual cosa va significar una reducció d'1,9 punts percentuals respecte a 2012 (7%).

En cas de sofrir impagaments, solament una cambra dels enquestats va exigir als seus clients morosos els interessos de demora, enfront del 75% restant que mai o gairebé mai ho van fer durant 2013. Entre les causes que apunta Cañete, podria haver-se de “sobretot més a la por que al propi desconeixement”, basant-se que el 79,5% dels enquestats ha assegurat conèixer l'existència de la Llei 3/2004 de 29 de desembre i de les modificacions introduïdes per l'art. 33 de la Llei 11/2013, de 26 de juliol, encara que bé és cert que “no deixa de sorprendre que un 20,5% de les empreses encara la desconegui”.

En alguns sondejos previs a l'enquesta d'elaboració de l'informe anual, la PMcM va constatar el fet que determinades companyies estaven comunicant als seus proveïdors que si s'acollien a l'IVA de caixa no els contractarien més, per així optar per aquells proveïdors amb els quals poden deduir-se l'IVA sense haver pagat. Tal va anar així, que l'informe de la PMcM ha desvetllat que del 40% de les empreses que complien els requisits per acollir-se a l'IVA de caixa, tan solament ho van fer el 15% d'elles.

Per acabar amb aquest abús, la PMcM recorda una de les seves propostes, que consisteix que el Govern inverteixi el subjecte passiu perquè el proveïdor (en la seva majoria pimes) quedi exonerat de la bestreta de l'impost i es posi de manifest quins clients (molts són grans empreses) no paguen les seves factures a temps.

Si s'analitzen els últims anys s'observa que les accions realitzades en diferents àmbits han comportat una millora progressiva dels terminis de pagament. En total, la mitjana va descendir de 2009 a 2013 un 27,9% en el sector públic, i un 15,8% en el privat. Entre altres mesures, destaquen l'engegada de la Llei de Lluita contra la Morositat en les Operacions Comercials i de la Directiva Europea, el pagament del deute històric per part de CC.AA. i Ajuntaments a través dels plans de pagament del Govern i també la mesura que va permetre acabar amb el tracte de favor dels contractistes d'obra pública.

En aquesta línia, la PMcM planteja propostes alternatives per reduir de forma efectiva la morositat, per exemple, implantar mesures no coercitives d'intermediació extrajudicial com la figura del mediador que tant èxit cull a França; que hi hagi un mecanisme que asseguri que els contractistes paguin als seus subcontractats; crear l'Observatori contra la Morositat, que contempla la participació activa i explícita de la PMcM, i que la seva engegada permetria conèixer amb rigurosidad el comportament en els pagaments al nostre país; i establir un règim sancionador.

En aquest sentit, l'informe de la PMcM recull l'opinió de les empreses sobre si creuen necessari implantar aquest sistema per solucionar el problema de la morositat. Gairebé la totalitat dels enquestats (94%) va manifestar estar a favor. Des dels inicis de la PMcM, una de les seves majors reivindicacions ha estat l'engegada del règim sancionador, amb el qual es pretén normalitzar els pagaments entre companyies amb multes des de 30.000 fins a 900.000 euros. En aquests moments es troba en tràmit parlamentari de la mà de CiU i a petició de la PMCM, a l'espera que tiri endavant amb el suport de la resta de grups parlamentaris, tal com van avançar durant l'II Cim de Morositat organitzada per la PMcM. El president de l'entitat ha recordat que “és necessari que es compleixi aquest compromís per posar fi a la morositat”.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Colocación de formatos grandes de cerámica sobre lamina de desolidarización y perfiles de remate

    Colocación de formatos grandes de cerámica sobre lamina de desolidarización y perfiles de remate

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    09/05/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    07/05/2024

Enllaços destacats

Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasCasa Decor Decor 2024 (11 abril - 26 mayo)Pamplona (5 - 6 junio 2024)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis