Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a José Palacios, Asoma: “Si de verdad queremos consumir menos energía, debemos optimizar la envolvente”

José Palacios, Apunta: “Si de debò volem consumir menys energia, hem d'optimitzar l'envolupant”

12/03/2014

12 de març de 2014

La finestra és un element crucial en l'envolupant de qualsevol edifici, a l'hora de mesurar la seva eficiència energètica. Les finestres de fusta són idònies per contribuir a aconseguir l'estàndard Passivhaus de casa passiva o consum energètic gairebé nul.

Així es va expressar ahir José Palacios Monteagudo, gerent de l'Associació Espanyola de Fabricants de Finestres de Fusta i Mixtes Fusta-Alumini (Apunta), en la jornada tècnica La finestra en el Passivhaus. Solucions per a rehabilitació, celebrada ahir en el Viver d'empreses de Vicálvaro, promoguda per la Plataforma d'Edificació Passivhaus (PEP), i organitzada per Apunta, Asparavel i Vand Arquitectura, en col·laboració amb la Universitat Rei Juan Carlos i Madrid Emprèn.

José Palacios, gerent d'Apunta, durant la seva presentació
José Palacios, gerent d'Apunta, durant la seva presentació.

“Incomprensiblement, a l'hora d'abordar i prevaler la rehabilitació dels edificis, les administracions deixen a un costat el concepte passiu de la pròpia envolupant o limitació de la seva demanda energètica, en favor d'instal·lacions tèrmiques que redueixin el consum d'energia primària d'un edifici. Ara com ara, no volem consumir d'una altra manera. Si de debò volem consumir menys energia, hem d'optimitzar l'envolupant”, va afirmar rotund el gerent d'Apunta.

Si bé intervenen molts agents, en l'envolupant d'un edifici és protagonista la finestra. “En si mateixa, la finestra és un enorme pont tèrmic”, considera José Palacios. Perquè una finestra contribueixi a aconseguir l'estàndard Passivhaus, ha d'incidir en diversos aspectes:

Ha d'estar molt bé dissenyada i fabricada, així com correctament instal·lada, per ser estanca i adequar-se perfectament a la resta de la façana.

Procedeix evitar condensacions, per motius de higiene, combinant correctament les necessàries variables d'hermeticidad i permeabilitat. En aquest punt, el ponent va destacar el paper del denominat “intercalar-ho” del tancament.

La seva capacitat de aïllament tèrmic és crucial. El que es tradueix en innovació i desenvolupament entorn del disseny dels marcs i perfils, en la qualitat dels vidres i, una vegada més, en una correcta instal·lació. José Palacios va exposar nombrosos exemples de perfils optimitzats mitjançant càmeres i aïllants de diverses maneres i amb diferents materials, per dissipar l'energia en el seu interior i incrementar la seva eficiència tèrmica.

Òbviament, la fi última és el confort de l'usuari de l'habitacle, controlant la temperatura en tot l'espai, i evitant l'estratificació de la temperatura en el seu interior (fenomen “peus freds”) com a conseqüència de la falta d'aïllament en les finestres.

El disseny de la finestra ha de servir perquè l'edifici registri un balanç energètic net, això és, que les pèrdues que es produeixen a través de les finestres, es guanyin també a través de les mateixes finestres.

La importància d'una correcta instal·lació

No per reiterar-ho deixa de ser cert: De gens serveix disposar d'una magnífica finestra, si no s'instal·la correctament. Apunta compte en la seva junta directiva amb una signatura de referència en aquest camp: Soudal.

Manuel Medina, responsable de desenvolupament de negoci en Soudal Quimica, S.L. va parlar als assistents a la jornada sobre el segellat correcte de la finestra al buit; apte per a l'optimització del rendiment tèrmic de la finestra passiva.

“A través de la finestra podem trobar ponts tèrmics i falta d'estanqueïtat, la qual cosa comporta tot tipus d'infiltracions en l'habitacle i pèrdues d'energia de fins al 25% i també de confort, per condensacions, problemes acústics i circulació d'aire no desitjada. Fins i tot perden eficàcia els sistemes de ventilació -va exposar Manuel Medina-. No obstant això, una correcta instal·lació del tancament elimina o redueix els ponts tèrmics i infiltracions i permet reduir la demanda d'energia i augmentar el confort interior”.

Exposició d'una finestra de fusta de Ventaclim instal·lada amb Soudal Window System, en un àrea de stands annexa al saló de ponències...
Exposició d'una finestra de fusta de Ventaclim instal·lada amb Soudal Window System, en un àrea de stands annexa al saló de ponències.

El ponent va exposar les prestacions del Soudal Window System i va explicar les diferents fases del segellat d'una finestra, amb l'objectiu d'obtenir un aïllament tèrmic i acústic durador, estanqueïtat a l'aire i al vapor i enfortir la resistència del tancament a la intempèrie. “Les escumes de poliuretà i cintes de poliuretà acte expansives ens proporcionen aïllament més estanqueïtat. Per la seva banda, contribueixen a reforçar l'estanqueïtat i també a controlar la difusió del vapor les membranes d'estanqueïtat (per a interior i exterior) i les ja citades cintes de poliuretà acte expansives. Els adhesius per a membranes i selladores complementen als esmentats materials per aconseguir els resultats desitjats”.

Manuel Medina va subratllar que, com succeeix amb tots els productes químics, “és important respectar les temperatures, tant de magatzematge com d'aplicació, perquè el producte rendeixi al nivell pel qual ha estat concebut”. “La instal·lació és determinant perquè el tancament pugui complir el seu valor O i les seves prestacions de transmitància tèrmica”, va concloure José Palacios, gerent d'Apunta.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Fabricantes de Ventanas de Madera y Mixtas Madera-Aluminio

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

PiscinaSpainAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasRebuild Rehabilita - NebextCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)AsefaveFeria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Matelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis