Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La innovación y la formación marcan la seguridad en el sector de las plataformas
19ª Convenció d'Anapat

La innovació i la formació marquen la seguretat en el sector de les plataformes

David Muñoz27/05/2013
L'Hotel Emperador de Madrid va acollir els dies 23 i 24 de maig la 19ª Convenció de Anapat, l'Associació Nacional d'Alquiladores de Plataformes Aèries de Treball, que va tenir aquest any per lema ‘Innovació i Formació: Claus de la Seguretat’. Innovació que va tornar a estar ben present a través de les ponències realitzades pels diferents patrocinadors de la trobada així com per una nova iniciativa de l'Associació: els Premis a la Innovació i Promoció de les PEMP. I Seguretat, un concepte intrínsec a Anapat, que s'ha tornat a posar de manifest amb la seva participació en l'elaboració de la nova norma de formació d'operadors de PEMP UNEIX-58923.

El programa de la 19ª Convenció d'Anapat va incloure com un dels seus actes més destacats el lliurament oficial a l'Associació, per part d'Aenor, del certificat d'Entitat Especialitzada segons norma UNEIX-58923, un assoliment que, com assenyalava Raquel Rodríguez, d'Aenor, serveix per aportar “confiança” al sector, tant als clients que empren plataformes en els seus treballs com a la pròpia Administració. Després de diversos anys de treball conjunt entre Anapat i Aenor, aquesta nova norma posa en valor la formació dels operadors de PEMP, i dota, sens dubte, de major qualitat i professionalitat a aquest mercat.

Raquel Rodríguez, d'Aenor, lliurament al president d'Anapat, Javier Gómez, el certificat d'Entitat Especialitzada segons norma UNEIX-58923...
Raquel Rodríguez, d'Aenor, lliurament al president d'Anapat, Javier Gómez, el certificat d'Entitat Especialitzada segons norma UNEIX-58923.

Els objectius de la nova norma UNEIX-58923 els definia així Jorge J. Ferrando, responsable de Formació en Anapat: presentar unes directrius mínimes que proporcionin a l'operador una formació adequada en l'ús i maneig segur de les PEMP; fixar els requisits i procediment d'aquesta formació; garantir una formació regulada i de qualitat; combatre l'intrusisme i una formació de baixa qualitat; i, el més important, millorar la seguretat dels treballadors i de les empreses.

Com a associació sectorial, Anapat ha rebut el certificat de ‘Entitat Especialitzada’ segons la norma UNEIX-58923, mentre que les empreses associades que vulguin donar aquesta formació segons aquesta norma adquireixen la qualificació de ‘Entitat Formadora’.

Per ser ‘Entitat Formadora’ l'empresa ha de complir una sèrie de requisits, entre els quals s'inclouen: disposar d'espais i llocs adequats per donar la formació teòrica i pràctica, comptar amb el material pedagògic requerit, disposar de les PEMP apropiades (revisades conforme a la UNEIX-58921), tenir un responsable de formació i un formador (han de complir determinades característiques), comptar amb segur de RC amb unes condicions ja fixades, i poder acreditar tots aquests requisits.

Anapat ha creat tres tipus de cursos, d'acord a la norma UNEIX 58923: un de Bàsic de 8 hores (4 teòriques i 4 pràctiques), un Ampliat de 32 hores (28 teòriques i 4 pràctiques) i un tercer per a la Renovació (6 hores) ja que el certificat caduca als cinc anys.

Jorge J. Ferrando, responsable de Formació en Anapat
Jorge J. Ferrando, responsable de Formació en Anapat.

Per a la gestió de la formació, Anapat ha habilitat un procediment molt senzill que comença amb la introducció (o modificació) de les dades dels formadors i dels alumnes/operadors a través de la web www.anapatformacion.org, la qual també permet la creació dels cursos (cal subministrar informació de quan, on i com es va realitzar aquesta formació).

S'imparteix el curs amb el material didàctic subministrat per l'associació (manual, power point i video) i una vegada desenvolupat, s'introdueixen en el sistema els resultats dels assistents. Es tanca el curs i se sol·licita a Anapat l'emissió dels carnets i certificats corresponents, els quals compten amb la garantia del segell d'Aenor. En aquest carnet també s'inclou el logo de l'Entitat Formadora, el tipus de PEMP en el qual s'ha format a l'operador i el temps de validesa, entre altres informacions.

Antonio Casado, secretari general d'Anapat
Antonio Casado, secretari general d'Anapat.
La nova norma UNEIX-58923 proporciona unes directrius mínimes per rebre una formació adequada en l'ús i maneig segur de les PEMP

Després de l'esmorzar i les relacions comercials lliures, la Convenció va tornar a comptar amb les presentacions dels patrocinadors, que aquest any tenien com a principal novetat l'optar als I Premis a la Innovació i Promoció de les PEMP.

Smopyc

A través d'un video, Smopyc, Saló Internacional de Maquinària per a Obres Públiques, Infraestructures, Construcció i Mineria, va resumir les claus de la qual va a ser la seva propera edició, que tindrà lloc de l'1 al 5 d'abril de 2014, en Fira de Saragossa.

Una vegada més, Smopyc 2014 buscarà aglutinar, durant cinc jornades, a signatures de tot el món, que trien aquest certamen com el centre ineludible del segment de la construcció i les obres públiques.

En la seva anterior edició, celebrada en 2011, Smopyc va comptar amb més de 114.000 metres quadrats de superfície coberta, a la qual cal afegir l'àrea exterior i la zona de demostracions, donant una superfície total propera als 300.000 metres quadrats.

Axesor

Axesor, empresa especialitzada en la provisió de qualificacions, coneixement empresarial i sistemes de gestió de risc (primera empresa espanyola que és registrada com a Agència de Qualificació Europea), va presentar el seu sistema de gestió integral de risc Monitoriza Business, que permet controlar en temps real tot el cicle de risc, des de l'admissió fins al seguiment, posant a la disposició de l'usuari la informació més actualitzada i l'experiència d'aquesta companyia.

Amb aquesta solució, l'empresa redueix el risc d'impagat, la qual cosa suposa  un gran avantatge tenint en compte, com assenyalava Miguel Ángel Ruiz, d'Axesor, que des de l'inici de la crisi el nombre d'empreses fallides ha augmentat considerablement, fins a aconseguir taxes mitjana anuals entorn del 6%.

La Convenció d'Anapat va tornar a comptar amb una zona per a relacions comercials lliures
La Convenció d'Anapat va tornar a comptar amb una zona per a relacions comercials lliures.

AP Aerial Platforms

Com a última gran novetat, AP Aerial Platforms, empresa fundada en 1995, aporta la seva designació com a distribuïdor oficial d'Hinowa a Espanya i Portugal, podent comercialitzar en tots dos països no només la gamma de plataformes del fabricant italià sinó també la resta dels seus productes (minidumpers, transpaletas…). Per mostrar les possibilitats que se li obren a aquesta companyia amb la nova representació, AP Aerial Platforms té previst organitzar pròximament una jornada de portes obertes en les seves instal·lacions.

Precisament les seves instal·lacions constitueixen una altra de les novetats de la companyia, en haver estat ampliades recentment amb la incorporació de dues noves naus, la qual cosa facilita el desenvolupament de totes les seves activitats: centre de formació IPAF, cursos tècnics, assistència postvenda, estoc de recanvis, venda de maquinària nova i usada JLG i Hinowa…

A nivell tècnic, José Luis González, d'AP Aerial Platforms, va destacar com a grans innovacions les noves plataformes d'erugues LighLift Sèrie Performance IIIS, amb altures de treball màximes de 17 i 20 m, especialment indicades per al negoci de lloguer.

Genie

Com començava assenyalant Pedro García, cap de Vendes de Genie Ibèrica para Espanya i Portugal, “Genie segueix apostant pel mercat espanyol”, amb una estructura de vuit persones dedicades exclusivament a donar servei als professionals d'aquests dos països, que es veuen recolzats a tot moment pel personal del Grup a Europa.

Pedro García, cap de Vendes de Genie Ibèrica
Pedro García, cap de Vendes de Genie Ibèrica.

Com a nous productes, aquesta signatura del Grup Terex especialitzada en plataformes aèries i manipuladors telescòpics, incorpora tres grans innovacions. La primera, per millorar els nivells de seguretat de les seves plataformes, és una protecció anti-aixafament (OPS) que s'activa per pressió (sense electrònica) i que no necessita d'homologacions ni certificacions. La segona és la nova sèrie GS-69 DC de tisores elèctriques, molt compactes i amb capacitat per superar grans pendents gràcies al seu sistema de tracció especial. I com última gran innovació, Genie presenta la plataforma que s'ha convertit en el "vaixell almirall" de la seva gamma, la telescòpica autopropulsada SX-180, la primera al mercat que aconsegueix arribar als 57 metres d'altura de treball.

TVH

TVH Parts és una de les majors empreses del món en el subministrament de recanvis, amb una facturació superior als 800 milions d'euros. També compte, com indicava el seu representant a Espanya Javier González, amb una línia de negoci dedicada al lloguer de maquinària (té una flota de prop de 17.000 plataformes), que representa aproximadament una quarta part dels ingressos de la companyia.

Disposa d'una plantilla de 4.000 professionals i en les seves instal·lacions de Waregem (Bèlgica) gestiona una mitjana de 5.500 comandes al dia. Disposa de recanvis per a una àmplia varietat de màquines, des de carretons fins a barredoras, passant per plataformes, manipuladors telescòpics, etc. Només en plataformes té més de 450.000 referències.

Com una de les seves últimes novetats, TVH ha llançat ‘MyTotalSource’, el canal online de la companyia que permet obtenir resposta immediatament a qualsevol consulta/operació: preu i termini de lliurament, foto enviada de forma automàtica, informació tècnica, llista de favorits, arxiu d'ofertes, cerca de recanvis per dades de la màquina o per especificacions tècniques…

Haulotte

Iván Morodo, director general de Haulotte Ibèrica, va anar l'encarregat d'explicar els avantatges de dos de les últimes plataformes incorporades a la gamma del fabricant francès. Es tracta de les telescòpiques HT21RT i HT23RTJ, que ja en la seva nomenclatura aporten una nova línia d'actuació per part d'aquesta marca: ‘HT’ fa referència a ‘Haulotte Telescopic’, '21’ i ‘23’ a les altures màximes de treball en metres, i ‘RT’ a ‘Rough Terrain’ – Tot Terrè. En el cas de la HT23RTJ la ‘J’ final indica que té Jib (plumín) incorporat.

Iván Morodo, director general d'Haulotte Ibèrica
Iván Morodo, director general d'Haulotte Ibèrica.

Els quatre conceptes que caracteritzen a aquestes noves plataformes són “rendiment, productivitat, robustesa i facilitat de manteniment”. Rendiment perquè són capaços d'aconseguir fins a 22,5 m d'altura de treball i 18,3 m d'abast lateral, arribant a la màxima altura en menys d'un minut. Productivitat, aconseguida en poder realitzar diferents moviments de forma simultània. Robustesa, gràcies a una ploma reforçada i a la incorporació de nous sistemes de seguretat. I facilitat de manteniment amb un nou disseny que agilita totes les tasques de servei.

Iván Morodo va voler també aprofitar la seva intervenció per recordar que Haulotte segueix apostant pel mercat espanyol amb un equip de 25 persones (entre interns i externs), molt enfocats al servei al client, i amb unes modernes instal·lacions a Alcalá d'Henares (Madrid) des de les quals ofereixen tot tipus de serveis: formació, reacondicionamiento de màquines, reparació, reposats…

Com una de les seves últimes novetats, TVH ha llançat ‘MyTotalSource’, el canal online de la companyia que permet obtenir resposta immediatament a qualsevol consulta/operació

JLG

Com a responsable de Servei Postvenda de JLG a Espanya, Jordi Canet va repassar les dues principals novetats que ha incorporat aquesta signatura al seu catàleg. En primer lloc, i afermant la tradicional seguretat de les seves plataformes, JLG presenta el ‘Skyguard’, una protecció optimitzada del panell de control per a braços elevadors, el qual proporciona a l'operador més seguretat sense limitar l'espai disponible en la plataforma o la visibilitat. Aquest sistema s'activa en detectar una pressió a partir de 22 kg, que pot ser aplicada des de múltiples angles. En activar-se deté la funció en ús en menys d'un segon i sona una alarma (opcionalment es pot instal·lar una llum destellante) i s'inverteix temporalment la funció que s'estigués executant. A més, el dispositiu arriba a trencar-se en casos extrems, oferint així espai addicional a l'operador.

A nivell de gamma, l'última gran novetat de JLG són les tisores elèctriques 6RS i 10RS, que reben el nom de ‘RS’ (Rental System) per estar especialment indicades per al sector del lloguer: gran robustesa, fàcil manteniment i senzill ús. Presenten altures de treball de 8 i 12 metres i, gràcies a les seves baranes abatibles, es facilita el seu transport i accés per portes.

Jordi Canet, responsable de Servei Postvenda de JLG Ibèrica
Jordi Canet, responsable de Servei Postvenda de JLG Ibèrica.

Cicor

Al llarg dels últims anys, la corredoria d'assegurances Cicor Internacional, que aquest any celebra la seva 25º aniversari, ha anat llançant al mercat diferents i avançades solucions per al negoci del lloguer de maquinària. Precisament el seu Mòdul de Maquinària aglutina tota l'experiència recollida per l'empresa en aquest sector al llarg de tots aquests anys, permetent a l'alquilador a través d'aquesta aplicació gaudir de nombrosos serveis ajustats a la seva activitat: assegurar una màquina al moment, emetre de forma immediata un certificat de segur, consultar els condicionats de les companyies, exportar llistat de maquinària a Excel, unificar els venciments, filtrar màquines per vigor/anul·lades, actualitzar les dades de l'empresa, canviar dades d'accés, extorno automàtic de la cosina no consumida…

Jordi Campos, de Cicor, també va assenyalar en la seva intervenció altres solucions que ha anat llançant la companyia, com el seu programa complet d'assegurances, amb quotes mensuals, o la inclusió de la RC de formació per a la part teòrica i pràctica.

Tallers Velilla

Tallers Velilla, fabricador espanyol amb una llarga llista d'innovacions en el sector de les plataformes aèries al llarg dels últims 30 anys, presenta ara com a principal novetat la sèrie TLF de plataformes muntades sobre furgó. Són màquines molt compactes (el braç es plega en la longitud del vehicle) que habiliten una gran capacitat de càrrega a l'interior del vehicle i que eviten així robatoris de material. Gràcies a aquests nous models, Tallers Velilla, a través de la seva marca Movex, està enfortint la seva presència internacional.

Xavier Vega, responsable comercial de Tallers Velilla (Movex)
Xavier Vega, responsable comercial de Tallers Velilla (Movex).

Les plataformes per a furgons de 2,8 tones (TLF9 i TLF10) sense estabilitzadors, són ideals per a treballs com a manteniment de pals telefònics, semàfors, càmeres CCTV o enllumenat de baixa altura. També la TLF11, d'11,60 metres d'altura de treball sense estabilitzadors i cistella per a una persona, destinada a furgons de 3,5 tones, és perfecta per a treballs d'enllumenat públic, manteniment de gasolineres i telefonia, entre molts altres treballs, amb l'avantatge de poder equipar amb armaris l'interior del furgó i tenir el material tancat. La gamma es tanca amb un nou model de 14 metres, amb el qual Movex ha fet realitat un projecte que venia des de lluny.

Beltrán Corrals Assessoris

Beltrán Corrals Assessoris, empresa especialitzada en gestió de programes d'assegurances i gerència de riscos, va anunciar a través d'un dels seus fundadors, Isidoro Beltrán, la seva intenció de presentar en breu novetats en productes i sistemes que agilitin i fitin els costos per cobertures.

Ritchie Bros. Auctioneers

A dues setmanes de la celebració a Espanya d'una nova subhasta, Ritchie Bros. Auctioneers, el subastador industrial més gran del món, va acudir a la 19ª Convenció d'Anapat per promocionar aquesta nova cita en la qual es vendrà una selecció de més d'1.360 equips pesats (entre els quals s'encontrabán 29 grues mòbils). Aquesta nova subhasta pública sense reserves tindrà lloc simultàniament a Ocaña (Toledo) i Moncofa (Castelló), els dies 6 i 7 de juny de 2013.

Raúl Castany, responsable de Grans Comptes de Ritchie Bros. per a Europa, també va aprofitar per recordar als assistents els avantatges que proporciona Ritchie Bros. amb la seva eina per valorar parcs de maquinària: inclou els preus de venda d'equips d'elevació dels últims 24 mesos (actualment més de 617 mil equips valorats). “És l'eina més actualitzada per determinar el valor de mercat actual/real d'un parc de maquinària, aconseguint en 2012 més de 29 milions de cerques”. Permet buscar per sector, marca, model, any, país, subhasta, paraula clau o rang de preus. Es tracta d'un servei gratuït que es pot gaudir registrant-se a la web de la companyia.

Raúl Castany, responsable de Grans Comptes de Ritchie Bros. per a Europa
Raúl Castany, responsable de Grans Comptes de Ritchie Bros. per a Europa.

Ritchie Bros. Auctioneers va tornar a aconseguir registres històrics en 2012 amb 287.000 lots venuts, 389.500 postors registrats i 99.250 compradors. A Espanya, a través dels seus dos llocs permanents (Ocaña i Moncofa) va aconseguir vendre el passat any, 13.830 lots, amb 8.149 postors registrats i 3.344 compradors.

Power Towers

L'empresa Power Towers acudia per primera vegada a una Convenció d'Anapat amb la intenció de presentar als alquiladores les seves solucions d'accés fins a 5 m d'altura de treball, productes amb una gran demanda al mercat britànic (aquesta empresa copa el 80% d'aquest mercat) però que a Espanya encara amb prou feines tenen presència.

Són màquines molt lleugeres i de dimensions molt compactes que permeten treballar amb seguretat sobre superfícies delicades i fins i tot accedir per un ascensor. A Espanya, aquests productes van a ser comercialitzats per l'empresa Liftisa, amb instal·lacions a Montmeló (Barcelona) i Getafe (Madrid).

Foto de grup amb els guanyadors dels I Premis Anapat a la Innovació i Promoció de l'ús de les PEMP
Foto de grup amb els guanyadors dels I Premis Anapat a la Innovació i Promoció de l'ús de les PEMP.

Guanyadors dels I Premis Anapat a la Innovació i Promoció de l'ús de les PEMP:

- Premio a la Innovació en plataformes de tisores o mastelers verticals: JLG.

- Premio a la Innovació en plataformes telescòpiques i articulades: Genie.

- Premio a la Innovació en plataformes sobre vehicles: Tallers Velilla.

- Premio a la Innovació en seguretat: Haulotte.

- Premio a la Innovació en eficiència energètica: AP Aerial Platforms..

- Premio a la Innovació en el manteniment de les PEMP: TVH.

- Premio al Producte o Servei més Innovador per al sector del lloguer: Axesor.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Alquiladores de Plataformas Aéreas de Trabajo

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Matelec - IFEMAAsefaveCEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Rebuild Rehabilita - NebextPiscinaSpain

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis