Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La biomasa permite a un edificio de León reducir notablemente su factura energética
Substitueix la seva antiga instal·lació de gasoil per una nova de pellet

La biomassa permet a un edifici de León reduir notablement la seva factura energètica

David Muñoz18/04/2013
La biomassa avança amb pas ferm al mercat espanyol. Un dels últims exemples dels avantatges que ofereix aquesta fórmula energètica la trobem en un edifici de León de més de 40 habitatges situat al carrer Juan Madrazo, en el qual l'empresa Calor Erbi ha realitzat recentment una instal·lació que està permetent als veïns gaudir d'un estalvi en la seva factura del 10% (com a mínim) sense haver hagut de realitzar cap inversió inicial.

Aquest edifici lleonès explicava fins ara amb una antiga instal·lació de gasoil per al sistema de calefacció i d'aigua calenta sanitària (ACS), que ha estat substituïda fa uns mesos per una nova de biomassa composta per cinc calderes de 280 kW i dues sitges de pellets.

Óscar Cela Cobo, de Calor Erbi, durant la visita a la nova instal·lació de biomassa
Óscar Cela Cobo, de Calor Erbi, durant la visita a la nova instal·lació de biomassa.

Entre altres aspectes, aquesta instal·lació destaca perquè s'ha realitzat seguint un model de gestió energètica pel qual els veïns no paguen pels pellets subministrats sinó pels kWh reals consumits per l'edifici. A més, ha estat la pròpia empresa Calor Erbi la que ha assumit la inversió que suposava la nova instal·lació de biomassa, sol·licitant únicament a la comunitat de veïns com a contraprestació comptar amb els serveis d'aquesta empresa durant un determinat nombre d'anys.

D'aquesta forma els inquilins s'han estalviat els diners que havien de destinar a la substitució de les calderes de gasoil, que havien quedat ja obsoletes, i a això sumen que amb el nou sistema s'estan estalviant un mínim del 10% respecte a la factura en calefacció que pagaven fins a fa uns mesos. Això es deu a dues raons fonamentalment: al fet que el preu del pellet és menys de la meitat que el del gasoil i al fet que el rendiment energètic de les noves calderes és molt superior al que oferien les que empraven fins ara. L'edifici consumia amb les seves anteriors calderes entre 45.000 i 50.000 litres de gasoil a l'any, sofrint d'aquesta forma les contínues pujades de preu del combustible. Ara, amb el nou sistema basat en el pagament per kWh consumit (es mesura a través d'un comptador), la seva factura és molt més estable, depenent únicament del consum energètic que faci l'edifici (el preu del pellet només varia anualment per la pujada de l'IPC).

Vista exterior de l'edifici, situat al carrer Juan Madrazo de León
Vista exterior de l'edifici, situat al carrer Juan Madrazo de León.

Gràcies a aquest model de gestió energètica, la comunitat de veïns també gaudeix de l'externalización de tots els serveis: subministrament de pellets, manteniment, etc. Les cinc calderes, que s'activen en cadena d'acord a la major o menor demanda d'energia de l'edifici, compten amb un sistema de telegestión i d'alarma en cas d'incidències. A més, mitjançant el dispositiu de neteja automàtica, es redueixen les tasques de manteniment, explicant les pròpies calderes amb uns dipòsits per a les cendres, les quals poden ser emprades fins i tot pels veïns per abonar les seves plantes.

Avantatges i inconvenients

A més de l'esmentat estalvi econòmic (que pot arribar en alguns casos al 30%), de la comoditat que suposa comptar amb aquesta modalitat de servei integral i de poder evitar els tradicionals sobresalts de la factura de gas (per la contínua pujada del preu del gas/gasoil) les instal·lacions de biomassa també ofereixen altres significatius avantatges.

Una d'elles és que amb la recent aprovació del Reial decret sobre certificació de l'eficiència energètica dels edificis existents, els habitatges que apostin per aquesta modalitat basada en la biomassa van a veure millorat el seu nivell d'eficiència energètica i amb això, revaloritzaran el preu del seu immoble en cas de voler vendre-ho o llogar-ho.

Un altre avantatge és la seguretat, sobretot si es té en compte que a Espanya moren a l'any entre 20 i 30 persones per explosions o males combustions en calderes de gas. En el cas de les instal·lacions de biomassa, un vessi l'única cosa que requereix és una escombra per escombrar el material que hagi pogut sortir de la sitja.

També és significatiu, com s'ha demostrat en aquest cas de León, que la substitució de l'antiga instal·lació de gasoil per la nova de biomassa amb prou feines ha suposat molèsties per als veïns. Es va fer en poc més d'un mes i durant aquest temps l'edifici va seguir comptant amb calefacció i ACS gràcies a una instal·lació auxiliar.

La instal·lació compta amb cinc calderes de biomassa de 280 kW
La instal·lació compta amb cinc calderes de biomassa de 280 kW.

Quant als inconvenients per instal·lar aquestes calderes de biomassa, en primer lloc està evidentment la dificultat per trobar finançament. Malgrat els avanços assolits, segueix sent una tecnologia que requereix importants inversions i, amb la falta de crèdit que existeix actualment en aquest país, resulta difícil trobar entitats financeres que recolzin aquest tipus d'iniciatives. Això fa que les pròpies empreses de serveis energètics, en una clara aposta de futur per aquest sector, estiguin treballant actualment amb marges de beneficis molt reduïts.

Una altra dificultat per a l'expansió de la biomassa és de tipus espacial. Les reduïdes dimensions que tenen les sales de calderes de molts edificis fan que sigui pràcticament impossible instal·lar en elles les calderes de biomassa i les sitges de pellets. Per això cada vegada és més habitual condicionar nous espais a les zones exteriors per poder realitzar aquestes instal·lacions.

Tampoc ajuden al creixement del sector les distorsions que es donen el mercat motivades, sobretot, per la combinació del ràpid creixement que està experimentant aquesta activitat i la poca experiència que té encara a Espanya. Això podria comportar una pèrdua de confiança en la societat que ha de ser combatuda amb la prestació de serveis completament professionals. Amb una major experiència s'evitaran situacions com la viscuda recentment, quan a causa d'una mala collita d'os d'oliva va augmentar considerablement la demanda de pellet fins a arribar a crear alguns inconvenients en el subministrament d'aquest material (la capacitat productiva de pellets a Espanya és de 900.000 t/any, es produeixen 650.000 t/any i al nostre país es consumeixen 250.000 t/any – la resta va a l'exterior).

Aposta per la biomassa

Enfront del corrent d'opinió interessada que es vol generar des d'alguns àmbits, sobretot des de les grans gasistes, la indústria de la biomassa “no crema els boscos”. Tot el contrari, lluita per netejar i mantenir en les millors condicions les nostres muntanyes para evitar els incendis.

A més, suposa una bona fórmula per generar ocupació en un país com Espanya massacrat per l'atur. S'estima que per cada persona que empra la indústria del gas, la biomassa podria donar treball a 15 persones, sent a més aquestes ocupacions locals, la qual cosa evitaria en molts casos la despoblació de les àrees rurals i augmentaria els ingressos de l'Estat.

Les sitges de pellets estan connectats a les calderes a través d'un sistema pneumàtic
Les sitges de pellets estan connectats a les calderes a través d'un sistema pneumàtic.

Malgrat tots aquests avantatges, la indústria de la biomassa està trobant precisament en l'Administració una de les principals barreres per a la seva expansió, posant-li en molts casos dificultats tant tècniques com a polítiques. Per acabar amb aquestes reticències, iniciatives com el projecto 'bio-en-àrea', en el qual es comparteixen experiències positives de diferents parts d'Europa, resulten molt adequades per a la bona marxa del sector.

Calor Erbi

El Grup Viloria és una empresa amb més de cent anys treballant al món de l'energia i la venda de calor. Els seus inicis es van situar en la mineria extractiva de carbó on encara conserva una presència important, i en la venda de calor en comunitats sent l'empresa que més instal·lacions de carbó ha servit històricament en ciutats com Madrid, Salamanca o León.

En els anys 80 l'empresa va començar la seva marxa en les energies renovables amb instal·lacions de minihidráulica, instal·lacions solars, parcs eòlics. Per aquests anys es van començar a tramitar les primeres llicències per a obres de biomassa i van començar les activitats en la mineria de pissarra.

Amb les successives crisis del petroli i la necessitat de substituir progressivament les fonts de combustible fòssil, el Grup Viloria aposta per l'ús de fonts de combustió alternatives orientant els seus equips d'enginyeria al camp de la biomassa.

Es crea l'any 2001 un equip de tècnics que el seu objectiu és substituir el combustible fòssil per un combustible més barat i ecològic, a partir d'aquest moment es preparen les instal·lacions prototip, magatzems i camions necessaris per sortir al mercat oferint al client els avantatges associats a aquest tipus de combustibles.

Neix així Calor Erbi SL com a empresa hereva de tots aquests mitjans tecnològics i experiència en la gestió de calor. D'altra banda Combustible Viloria històrica i Empresa de Serveis Energètics (AQUEST) de Madrid manté la seva estructura canviant el combustible utilitzat per biomassa.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Valorización Energética de la Biomasa
Expobiomasa

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    12/09/2024

Enllaços destacats

Rebuild Rehabilita - NebextMatelec - IFEMAAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y VentanasAsefavePiscinaSpain27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis