Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Puesta a punto de las licencias de actividades con el Control Periódico
L'ajuntament de Madrid implanta un mecanisme per exercir el control en les activitats lúdiques.

Posada a punt de les llicències d'activitats amb el Control Periòdic

Borja García Palencia, Director Tècnic d'EQA Llicències Urbanístiques03/04/2013
L'objectiu d'aquesta implantació és regular el compliment de les normatives vigents en matèria de protecció d'incendis i mitjà ambientals, amb la finalitat de protegir als usuaris, ocupants i verificar que les activitats afectades mantenen les condicions amb les quals se'ls va atorgar la llicència.
L'esquema del Control Periòdic s'assembla molt a la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) o la Inspecció tècnica d'Edificis (ITE), que porten ja temps implantats, i la fi dels quals és la seguretat dels conductors en el primer cas i dels ocupants i vianants en el segon cas. Les activitats obligades a sotmetre's a aquesta ordenança són molt àmplies, i van des de locals d'oci i hostaleria (bars i restaurants en funció de superfície, discoteques i locals nocturns sense limitació de superfície, hotels i hostals amb més de 25 habitacions…), fins a centres educatius en funció de la seva grandària.

Com sabem les llicències urbanístiques i d'activitats tenen una vigència indefinida, sempre que no es realitzin obres que puguin afectar al seu funcionament. Quan es concedeix una llicència d'activitat, els serveis municipals verifiquen que l'activitat pretesa compleix la normativa vigent al moment de la sol·licitud. Aquesta normativa a grans trets es pot resumir en urbanística, mitjà ambiental, de protecció d'incendis i una altra sectorial. No obstant les regulacions sofreixen multitud de modificacions al llarg del temps, s'adapten a les realitats socials i tendeixen a millorar els paràmetres de seguretat sent mes restrictives en molts casos, sobretot les que tendeixen a vetllar per la seguretat. És lògic pensar que activitats amb llicències antigues, obtingudes amb normatives també antigues, a dia d'avui no complirien amb les normatives actuals, sobretot pel que fa a la seguretat dels seus ocupants.

D'altra banda, també és lògic pensar que no té la mateixa incidència en la seguretat o el medi ambient un petit comerç on és rar que s'ajuntin mes de 15-20 persones i hi ha una petita maquina d'aire condicionat a un bar de copes, o un restaurant on en un espai semblant al del comerç es poden ajuntar més de 100 persones. Aquests establiments a més de generar olors molestes per les cuines, emissions de cabals de maquines d'aire condicionat o de renovació d'aire molt superiors als del comerç, que poden molestar a veïns, vianants i fins i tot els usuaris de l'activitat, àdhuc complint la normativa de la data de la sol·licitud de la llicència, actualment no la complirien.
Amb la intenció de vetllar per la seguretat dels usuaris de l'activitat d'una banda i dels quals sofreixen les conseqüències de l'activitat per un altre, el Control Periòdic d'Activitats busca que aquestes s'adaptin a la normativa vigent en matèria de protecció d'incendis i mediambiental. El Control Periòdic d'Activitats aquesta normalitzat a través de l'Ordenança per la qual s'estableix el Règim de Gestió de Control de les Llicències Urbanístiques d'Activitats (OGLUA) vigent des d'Abril de 2010 i posterior modificació de Julio de 2012, i és en l'articulat de l'ordenança on l'ajuntament introdueix aquest mecanisme d'obligat compliment per als titulars de les activitats afectades.
Borja García Palencia, Director Tècnic d'EQA Llicències Urbanístiques sobre aquesta imatge, informa de la normativa 'Control Periòdic'...
Borja García Palencia, Director Tècnic d'EQA Llicències Urbanístiques sobre aquesta imatge, informa  de la normativa 'Control Periòdic', que ha implantat l'Ajuntament de Madrid.

Empreses Col·laboradores de Llicències Urbanístiques (Eclu) s'encarregaran de realitzar inspeciones regularment

En aquesta mateixa ordenança ja s'incorpora la col·laboració públic-privada a través de les Empreses Col·laboradores de Llicències Urbanístiques (Eclu), que són empreses privades que treballen juntament amb l'ajuntament de Madrid en la gestió i tramitació de les llicències urbanístiques i el Control Periòdic d'Activitats. D'aquesta forma la inspecció la realitzessin les Eclus, que emetran un informe que pot ser favorable o desfavorable en funció de les deficiències detectades. En tractar-se d'un nou procediment, els imports que s'abonaran a les Eclus s'estableixen en funció de la superfície de l'activitat en 4 trams: fins a 300 m2, de 301 a 500 m2, de 501 a 1500 m2 i de 1500 d'ara endavant, amb un màxim de 2.500 . Així per exemple per a una cafeteria de 300m2 el cost seria d'uns 350 més IVA.

L'informe favorable implica que el local s'ajusta a la llicència concedida i a més compleix amb els requisits actuals en matèria d'incendis i medi ambient, per la qual cosa s'haurà de sol·licitar un altre control en un termini de 7 anys. L'informe desfavorable bàsicament implica haver d'adaptar l'activitat a la llicència concedida i/o a la normativa actual d'aplicació en matèria mediambiental i seguretat d'incendis. Es poden donar fins a diversos supòsits que van des de simplement fer petites obres per regularitzar l'activitat a legalitzar obres executades sense llicència, o que aquestes obres impliquin una modificació de la llicència original, l'obligació d'adaptar-se a les normatives vigents en matèria mediambiental o de protecció d'incendis, i fins i tot la més desfavorable que impliqui que amb les deficiències detectades no es pot exercir l'activitat.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

CEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)PiscinaSpainAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Rebuild Rehabilita - NebextAsefaveMatelec - IFEMA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis