Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Eficiencia energética, competitividad, tecnología y smart meters
Els dispositius de sensorización i control tenen una gran capacitat de monitoratge i control dels sistemes, processos i instal·lacions industrials

Eficiència energètica, competitivitat, tecnologia i smart meters

Jesús I. Gabaldón, doctor en Ciències Físiques. Dynamical Systems jgab@dsyst.net08/10/2012
La tecnologia és un dels factors que més contribueix a una gestió de recursos eficient i a una reducció de costos de manteniment d'equipaments en edificis i instal·lacions esportives. Un aspecte positiu és que en molts casos aquesta tecnologia no és ni cara ni molt complexa. En aquest sentit l'article ens parla dels dispositius de sensorización i control, que disposen de diversos avantatges, entre elles una gran capacitat de monitoratge i control dels sistemes, processos i instal·lacions industrials, a tots els nivells.

Des de la dècada dels vuitanta alguns països europeus han anat desenvolupant les seves pròpies polítiques de suport a l'ús d'energies renovables com a font alternativa a la utilització de combustibles fòssils, i al mateix temps com a mesura per a la lluita contra l'escalfament global. No obstant això, no ha estat fins als noranta i especialment a partir de la primera dècada del segle XXI, més concretament a partir de l'entrada en vigor de l'euro, que la Unió Europea ha estat capaç de desenvolupar i promulgar una mica més que meres recomanacions. Des de llavors, s'han succeït diverses directives d'obligat compliment sobre aquest tema. L'última directiva de 2006/32/CE sobre eficiència en l'ús final de l'energia i serveis energètics incloïa l'obligatorietat de presentar un segon Pla d'Acció d'eficiència energètica als estats membres abans del 30 de juny del passat any. A Espanya, aquest pla es coneix com a 'Pla d'Acció d'Estalvi i Eficiència Energètica 2011-2020' la finalitat fonamental de la qual és aconseguir l'objectiu comú comunitari conegut com '20-20-20': reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 20%, reduir el consum primari d'energia en un 20% a través de la implantació de noves mesures d'eficiència energètica, i finalment aconseguir una contribució mínima del 20% d'energies renovables en el consum energètic total abans del 2020.

Els dispositius de sensorización i control poden monitorizar i controlar instal·lacions esportives
Els dispositius de sensorización i control poden monitorizar i controlar instal·lacions esportives.

Eficiència energètica: tecnologia i gestió

El factor que en bona mesura més contribueix en l'actualitat a una gestió de recursos eficient i en concret a una major reducció de costos de manteniment d'equipaments en edificis i instal·lacions esportives és sense cap dubte la tecnologia. No en va són els països tecnològicament més avançats els que aconsegueixen majors nivells d'eficiència. Espanya no està molt bé posicionada en aquests aspectes, com indiquen els valors d'intensitat energètica dels últims anys.

Un aspecte positiu és que en molts casos la tecnologia necessària per pujar els primers nivells d'eficiència que necessitem aconseguir no és ni cara ni extraordinàriament complexa. No es tracta doncs de realitzar grans inversions sinó aplicar el que ja està al mercat des de fa alguns anys. Els dispositius dels quals estem parlant són els sensors intel·ligents, el cost dels quals pot ser inferior als 50 euros, i els preus del maquinari segueixen baixant encara –és imprescindible comptar amb el personal qualificat i amb la formació necessària per poder configurar-los adequadament. Les exigències provenen doncs de la pròpia capacitació personal més que del seu cost directe–.

Un dels principals reptes és maximitzar els recursos energètics, i la tecnologia és nostra gran aliada
Un dels principals reptes és maximitzar els recursos energètics, i la tecnologia és nostra gran aliada.

Des del punt de vista tecnològic els dispositius de sensorización i control estan experimentant una ràpida i progressiva evolució. Fins a fa uns anys els sensors, posem per exemple, de temperatura, humitat, etc., consistien merament en un sensor específic connectat a un registrador constituït d'amb un elevat nombre de components electrònics, sent cadascun d'ells capaç de realitzar únicament la funció per la qual havia estat dissenyat. Actualment això ja no és així. Des de fa anys aquests dispositius es construeixen de manera molt més integrada i en l'actualitat són pràcticament petits ordinadors, cadascun d'ells capaç de llegir un gran nombre de sensors diferents i realitzar accions. Aquesta increïble versatilitat comporta al mateix temps i inevitablement a una cada vegada més elevada ‘softwarización’ dels dispositius. El dispositiu físic en si arriba a les nostres mans amb un immens potencial però sense amb prou feines configuració, per la qual cosa és necessari adaptar-los específicament a les nostres necessitats, és a dir, configurar-los mitjançant la introducció de programari que ho transformi en l'eina de precisió que necessitem.

Les principals característiques d'aquests dispositius són vàries. En primer lloc, fins i tot els més simples compten amb una capacitat de càlcul equivalent o superior als primers ordinadors personals. Són per tant no solament capaços de promediar, filtrar lectures i autorecalibrarse, sinó que són també capaces de realitzar complexes sèries de càlculs amb les dades, detectar patrons, etc. En segon lloc disposen d'una elevada capacitat de control podent realitzar accions relativament complicades en funció dels mateixos. No obstant això, la característica que resulta potser més revolucionària és la seva elevada capacitat i interconnexió. La majoria d'ells pot comunicar-se amb altres sensors, prendre decisions de manera conjunta i transmetre les dades a la central de manera autònoma o fins i tot a través d'altres sensors. A més, poden fer-ho utilitzant protocols de comunicació actuals i estàndard, ja sigui per cable (Ethernet) o mitjançant tecnologia sense fil (bluetooth, Wi-Fi, GPRs, inclusivament 3G). Al mateix temps, aquests protocols i les seves pròpies característiques de disseny els permeten una comunicació bidireccional de manera que transmeten dades i els reconfiguran de forma remota sense necessitat que un tècnic es desplaci fins a les instal·lacions. El cost d'aquests dispositius segueix sent relativament baix (un mòdem 3G pot costar menys de 40 euros per posar un exemple, i el seu preu seguirà disminuint una mica més encara). Totes aquestes característiques, entre unes altres, els converteixen en dispositius extraordinàriament potents que tenim a la nostra disposició per realitzar funcions que fins a no fa molt resultaven cares i insegures.

Competitivitat, estalvi i seguretat

La utilització d'aquest tipus de dispositius ofereix entre altres avantatges una extraordinària capacitat de monitoratge i control dels sistemes, processos i instal·lacions industrials, a tots els nivells. Un dels principals reptes en l'actualitat és maximitzar l'eficiència en l'ús de recursos, especialment els energètics, perquè el seu preu va a seguir incrementant-se fins a l'extrem de condicionar o limitar la producció i el seu funcionament. I el criteri que va a determinar la capacitat de supervivència tant d'empreses com d'instal·lacions esportives és la seva pròpia sostenibilitat. Així, els menys competitius tendiran progressivament a desaparèixer i les instal·lacions esportives més ineficients van a haver de clausurar-se en convertir-se en insostenibles pel seu elevat cost de manteniment i les exigències en matèria de seguretat activa i passiva.

No obstant això, no hi ha motiu per tirar la tovallola ni alarmar-se a l'excés. La tecnologia és una creació humana destinada a ajudar-nos i fer-nos la vida més fàcil, però cal saber utilitzar-la i treure-li el màxim partit. Tot això per evitar que l'actual crisi econòmica acabi cronificándose i convertint-se en una crisi de competitivitat.

(*) Aquest índex macroeconòmic s'utilitza habitualment per avaluar l'eficiència energètica d'un país. S'expressa com la relació entre consum energètic i activitat econòmica, i es calcula com el quocient entre el consum d'energia i el producte interior brut (PIB). Ve a ser com una mesura del rendiment econòmic que s'extreu per unitat d'energia. Es tracta doncs d'un índex econòmic d'eficiència energètica però en sentit invers. Per tant, una reducció de la intensitat energètica indica un major rendiment econòmic i competitivitat.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

    Diseñado, construido y probado por Schlüter-Systems

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    19/09/2024

  • Newsletter Arquitectura y Construcción

    17/09/2024

Enllaços destacats

AsefaveMatelec - IFEMACEVISAMA (24- 25 febrero, Valencia)Feria de la Construcción (17 a 19 Octubre 2024)PiscinaSpainAsociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas27&28 Noviembre IFEMA (Madrid)Rebuild Rehabilita - Nebext

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis