Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a En seguridad, no corremos riesgos
Responsible Care s'ha manifestat com el millor sistema de gestió integrada de la seguretat i el medi ambient

En seguretat, no correm riscos

Maria Escribano01/08/2004
Ha passat més d'una dècada des que el 1993 la indústria química espanyola, a través d'Feique, s'adherís al programa Compromís de Progrés, una iniciativa de la indústria química mundial amb la qual es comprometia a dur a terme voluntàriament millores contínues en matèria de seguretat, salut i medi ambient.
Imagen
El programa Compromís de Progrés és una iniciativa voluntària, pública i activa de les companyies químiques l'objectiu és aconseguir que les empreses adherides, en el desenvolupament de les seves activitats, aconsegueixin assolir millores contínues en relació amb la seguretat, la protecció de la salut i del medi ambient d'acord amb els principis del desenvolupament sostenible.

Compromís de Progrés, denominat internacionalment "Responsible Care", és un programa de caràcter global que s'aplica en 47 països de tot el món, i que a Espanya està gestionat i coordinat per la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique).

Més del 60 per cent del sector químic espanyol està ja adherit al programa, i des de la seva implantació al nostre país, el 1993, les companyies que l'apliquen han experimentat importants avanços en la gestió de la seguretat, i en la protecció de la salut i del medi ambient.

Aquests avenços són, a més qualitatius, quantificables. Cada dos anys, Feique publica els resultats assolits en les empreses que apliquen el programa, elaborant un informe de realitzacions que es difon públicament.

Actualment, 47 federacions nacionals de tot el món gestionen i desenvolupen en els seus respectius països Responsible Care, un programa que va néixer al Canadà el 1985. Espanya el va adoptar el 1993, i el 2001 es va incorporar l'últim país fins al moment, Israel.

Sis codis per a sis àrees

Hi ha sis codis que permeten desenvolupar el programa en sis àrees diferents. Aquest desenvolupament necessita la implicació de tots els treballadors de la companyia, començant pel seu primer executiu.

• Protecció del medi ambient. Aquest codi està dissenyat per aconseguir la reducció permanent del volum de contaminants emesos i de residus generats a les instal·lacions de les companyies. Per aconseguir aquest objectiu s'ha dividit el mateix en un conjunt de pràctiques de gestió que segueixen un model lògic seqüencial per completar un projecte de reducció. En la seqüència de reducció de residus i emissions es dóna preferència, en primer lloc, a la reducció en origen, en segon al reciclatge i / o reutilització, i finalment al tractament per recuperació energètica o eliminació.

El codi de protecció del medi ambient constitueix un sistema de gestió anàleg als sistemes EMAS i Iso 14001, els quals poden ser instruments de suport per al desenvolupament de Compromís de Progrés.

• Seguretat i salut en el treball. L'objectiu del codi consisteix en protegir i salvaguardar la salut i seguretat de les persones presents a les instal·lacions de l'empresa, siguin o no treballadors. Per aconseguir-ho, el codi presenta unes pràctiques de gestió destinades a millorar les condicions de salut i seguretat en l'empresa, les quals faciliten una sèrie de mesures multidisciplinaris per avaluar, identificar i controlar els riscos, evitar condicions i manipulacions insegures, mantenir i millorar la salut dels empleats, i subministrar una major formació i informació en les matèries descrites.
• Seguretat en els processos i resposta davant emergències. El codi de seguretat en els processos permet a les empreses adherides al programa establir adequats sistemes de prevenció i control de riscos derivats de la fabricació, emmagatzematge i manipulació.
La seva finalitat és evitar qualsevol tipus d'incident en aquestes fases (incendis, abocaments o emissions accidentals), aconseguint amb això operacions segures, i protegint així als empleats, la població i el medi ambient.
Així mateix, aquest codi promou que cada instal lació disposi d'un pla d'emergència per respondre ràpida i eficientment davant qualsevol incident.
• Distribució. La finalitat d'aquest codi és reduir els riscos que implica la distribució de productes químics per al públic en general, el transportista, el distribuïdor, el contractista, els empleats i el medi ambient.
Així mateix, les pràctiques promouen la preparació i conscienciació dels empleats per prevenir emergències i incrementar la seguretat dels transportistes i altres subministradors.
• Tutela de producte. Aquest codi permet integrar cadascuna de les fases del cicle de vida dels productes químics (des del disseny i la fabricació, fins el reciclatge o l'eliminació) per aconseguir que siguin segurs i respectuosos amb l'entorn. Aquests principis es traslladen, mitjançant sessions informatives, als subministradors, contractistes i clients.
Dins de les pràctiques de gestió d'aquest codi, adquireix especial rellevància la difusió de tota informació sobre els productes, elaborant fitxes de seguretat de cada un d'ells.
• Comunicació. L'objectiu d'aquest codi és millorar la comunicació i el diàleg de les empreses amb la societat en general i amb el seu públic en particular (empleats, veïns, mitjans de comunicació, autoritats...) i assegurar que a les instal·lacions es disposa d'un programa per comunicar obertament tota aquella informació que respongui a les demandes i preocupacions del públic sobre la seguretat, la salut i el medi ambient.

L'objectiu de Compromís de Progrés és aconseguir millores contínues en relació amb la seguretat, la protecció de la salut i del medi ambient
Imagen

Resultats assolits

L'aplicació del programa ha permès, des de la seva implantació, aconseguir importants èxits en pro de la seguretat i de la protecció del medi ambient i de la salut. Cada empresa ha aconseguit avenços específics en els sis codis del programa, molts d'ells quantificables, i especialment rellevants en les àrees de protecció del medi ambient i seguretat. Així mateix, la col·laboració entre les companyies, que comparteixen les seves millors pràctiques amb la resta, provoca una acceleració en la consecució d'objectius, en benefici del sector i de la societat.

En el període 1993-2002 i per unitat produïda, les empreses adherides al programa van aconseguir, de mitjana, reduir els abocaments contaminants a les aigües un 78 per cent i les emissions un 50 per cent.

En matèria de seguretat, l'índex de freqüència d'accidents (nombre d'accidents amb baixa cada milió d'hores treballades) s'ha reduït un 41 per cent en el mateix període, sent aquest índex, de mitjana, sis vegades menor al registrat per al conjunt de les activitats industrials.

Empreses o entitats relacionades

Federación Empresarial de la Industria Química Española

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

Enllaços destacats

Smagua - Feria de ZaragozaEcofira - Feria ValenciaAWA Show2beProfei, S.L.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis