Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El Proyecto Ecosat representa una alternativa para la gestión del agua de riego en condiciones de escasez
Els empresa andalusa VerdTech Nou Camp lidera el projecte

El Projecte Ecosat representa una alternativa per a la gestió de l'aigua de reg en condicions d'escassetat

Javier Montes d'Oca Rodríguez08/03/2011

08 de març de 2011

La metodologia, en el desenvolupament de la qual han treballat múltiples organitzacions regionals, nacionals i internacionals, busca que l'agricultor pugui regular adequadament la quantitat d'aigua que col·loca en els seus regadius, sent possible estalviar fins a en un 50% en zones on normalment impera la sequera.
Imatges del procés pel qual s'obtenen els mesuraments que permeten regular l'aigua de reg
Imatges del procés pel qual s'obtenen els mesuraments que permeten regular l'aigua de reg.

En temps on la variació climàtica li ha tret el son a més d'un agricultor, apressa que les innovacions científiques que optimitzin tant les plantacions com l'ús racional i òptim de l'aigua, es facin presents cada vegada més en tots els racons del planeta i uns preus assequibles per a totes les comunitats rurals.

Andalusia, una comunitat autònoma conscienciada en aquesta matèria, ajuda a emprendre aquesta lluita contra el canvi climàtic en l'agricultura. Ecosat és un dels projectes als quals ens referim per la seva vàlua en el tema transcendental de la gestió de l'aigua de reg en situacions d'escassetat, com ara les que se solen viure en regions àrides com la pròpia Andalusia, Múrcia, Extremadura o La Manxa. Ecosat va començar a desenvolupar-se en el 2006 i es va estendre fins al 2010 amb un pressupost de 1,2 milions d'euros, dels quals l'Agència d'Innovació i Desenvolupament d'Andalusia (Idea) va aportar el 40%, i la Corporació Tecnològica d'Andalusia (CTA) un altre 32%.

Aquest finançament s'ha destinat bàsicament a estudiar cultius estratègics andalusos i que són extrapolables a gairebé tota la regió mediterrània, entre els quals podem comptar l'olivera, els cítrics, la vinya o la maduixa. Les locaciones escollides per al treball van ser unes 16 finques agrícoles, cooperatives i Denominacions d'Origen, localitzades a les províncies de Huelva i Sevilla, algunes fins i tot molt pròximes a l'emblemàtic entorn natural del Parc Doñana. La investigació va comptar amb importants organismes com el IFAPA-da 'Les Torres', de Sevilla, el Imida de Múrcia, l'Institut de Recherches en Sciences et Technologies pour l'Environnement francès (Cemagref) i les universitats de Huelva i Sevilla.

La metodologia creada en el si de Ecosat es basa en generar informació de suport a la decisió de reg, adaptant-se a les difícils condicions de treball del tècnic del camp

Desenvolupament pràctic del Ecosat

La metodologia creada en el si de Ecosat es basa en generar informació de suport a la decisió de reg, adaptant-se a les difícils condicions de treball del tècnic del camp i aconseguint així una millor gestió de l'aigua coincidint amb la millora dels resultats agronòmics. Però per aconseguir això, era necessari un programari que integrés la informació creada per punts fixos amb els sensors de planta-clima-sòl i imatges de teledetecció que permetessin mesurar la variabilitat en les explotacions. En aquest moment, l'equip tècnic de Ecosat es va posar en contacte amb l'empresa andalusa VerdTech, amb 10 anys d'experiència, qui va ser l'encarregada de dissenyar metòdicament aquest innovador programari d'intel ligència artificial 'E-Verd', que facilita l'aprenentatge de cada un dels punts de mesurament.

Les conclusions de Ecosat, que van ser presentades aquest mes a Sevilla pels presidents, coordinadors i directors de totes les institucions responsables del projecte, inclosa la World Wild Fund (WWF) i la Caixa Rural del Sud, passen pel desenvolupament de les experiències en diferents cultius destinats a aprofundir l'ús d'eines que han tingut en compte la fisiologia de la planta i l'aigua de reg emprada en contextos de canvi climàtic com el que vivim.

Aquest útil mètode per a l'agricultor s'ha centrat primer en el seguiment de la resposta agronòmica de la planta després de diversos estats de reg deficitari (és a dir, diferents quantitats de líquid), després es procedeix a comparar aquests estadis, així com la lògica resposta del cultiu i s'introdueixen diferents eines de gestió per detectar l'estat fisiològic de la planta sotmesa a l'estrès hídric. Els sensors col·locats en el tronc de la planta mesuren el seu progressiu creixement, oferint d'aquesta manera una informació òptima i en temps real de l'estat fisiològic de tot el cultiu. Per tant, poden ajustar les estratègies de reg escàs en les situacions que el poc flux hidrològic l'amerita.

La combinació d'aquestes eines unides a la restricció controlada del reg permet, per tant, estalviar quantitats d'aigua properes al 50%, dins d'uns límits productius sostenibles per a l'agricultor, de manera que els experts tècnics estan aconsellant l'expansió d'aquest mètode per aconseguir l'ús eficient de l'aigua en l'agricultura en zones de sequeres freqüents, com sol esdevenir en la conca mediterrània.

Durant el 2010 i per la importància que ha revestit Ecosat en l'espai agrari, es van posar en marxa tres projectes presentats a les convocatòries de 'Fons Tecnològics de la Unió Europea', els quals van ser aprovats prèviament per una comissió del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), per tal de disposar de 16 empreses referents emmarcades en els sectors oliverers, vinícoles i citrícoles que implantin en les seves respectives explotacions la metodologia Ecosat.

Ecosat s'albira com un èxit en les zones seques de la Mediterrània
Ecosat s'albira com un èxit en les zones seques de la Mediterrània.

Locals i forans de la mà per la mateixa causa

L'empresa Huelva VerdTech Nou Camp, dedicada a l'estudi de tecnologies de reg en finques agrícoles, la Fundació Caixa Rural del Sud, que promou el desenvolupament socioeconòmic i ambiental de la zona, així com l'associació conservacionista internacional per excel·lència WWF, van ser les encarregades d'arrencar aquest gran projecte al mateix temps que de vetllar per l'ús eficient de l'aigua en zones on la importància del vital líquid és intrínseca en la conservació de zones humides d'interès.

WWF-Adena, al costat de la Caixa Rural del Sud i VerdTech van prendre les regnes d'aquest projecte tècnic agrícola
WWF-Adena, al costat de la Caixa Rural del Sud i VerdTech van prendre les regnes d'aquest projecte tècnic agrícola.

Entrevista amb María Jiménez Ruiz, responsable del projecte Ecosat de VerdTech Nou Camp

- ¿Què va motivar a VerdTech a participar en el projecte Ecosat?

Després d'anys d'experiència pràctica Verdtech ha elaborat un mètode de treball per disposar d'informació àgil sobre el cultiu, el qual integra les més modernes tecnologies oferint tots els elements necessaris per optimitzar la presa de decisions en el camp. Però, per facilitar la comercialització del mètode VerdTech, necessitàvem dotar-lo de base científica, la qual cosa ens va impulsar a iniciar les negociacions i plantejar el projecte a l'Agència Idea ja Caixa Rural de Huelva, WWF / Adena i el CTA. L'objectiu general de la nostra participació en el projecte ha estat la d'estudiar el comportament dels cultius com l'olivera, vinya, maduixa i cítrics, enfront del estrès hídric, caracteritzar i posar a punt els indicadors.

- ¿En què consisteix i com funciona l'innovador programari d'intel ligència artificial E-Verd de Verdtech?

El programari de visualització de dades 'E-Verd' permet al client disposar d'un informe diari de l'estat del cultiu. Es processen i interpreten les dades recollides pels sensors de camp generant un informe amb alarmes preventives que avisen de situacions de perill per als objectius del cultiu, ajudant al tècnic en la presa de decisions. Així mateix permet visualitzar l'evolució del cultiu i establir comparacions amb referències d'anys anteriors.

- ¿Pretenen aplicar-lo a posteriors projectes o el seu disseny va ser exclusiu per al projecte Ecosat?

Ho hem aplicat en els nostres clients des de fa anys i seguim fent-ho. Durant el 2010 s'han posat en marxa tres grans projectes que la inclouen, els quals han estat presentats a les convocatòries de Fons Tecnològics de la Unió Europea i han estat aprovats pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), prenent com a referència científic -tècnica els resultats del projecte Ecosat.

- ¿Com és possible, a través d'aquestes eines, estalviar fins a un 50% la quantitat d'aigua usada en cultius?

S'aconsegueix mitjançant l'optimització de la decisió de reg utilitzant les eines del Mètode VerdTech:

• La caracterització del comportament de cada varietat del cultiu en les condicions micro climàtiques del client.

· La informació diària de l'estat de la planta i les alarmes que prevenen de situacions de risc que proporciona l'informe del 'E-Verd'.

En resum, la presa de la decisió de reg estarà molt més ajustada a les necessitats de la planta.

- Parli 'ns sobre els 3 projectes presentats a les convocatòries de Fons Tecnològics de la Unió Europea. Com es va efectuar aquest procés de selecció i disposició de les 16 empreses de referència olivereres, vinícoles i cítriques a implementar la metodologia Ecosat?

Els projectes que han estat ja aprovats, tenen títols que defineixen clarament els objectius a aconseguir: 'Simulació de clima futur a escala local per viticultura amb implicacions pràctiques en la gestió de vinya', 'Estratègia per millorar l'eficiència en la gestió de reg en explotacions d'oliverar 'i' Projecte optimització de la nutrició en explotacions de cultius llenyosos '.

Les empreses participants van ser presentades per VerdTech al CDTI que les va seleccionar en base a les seves característiques agrícoles i financeres.

- ¿Quins són els plans futurs de l'empresa VerdTech?

Tenim molts temes en curs, com la participació en un gran projecte de plantació de blat de moro per a plantes de biogàs a Extremadura, la internacionalització dels nostres serveis mitjançant l'expansió al Marroc i Amèrica, i el desenvolupament amb grans clients d'entitat multinacional que tenen o assessoren finques en diferents països.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSmagua - Feria de ZaragozaEcofira - Feria ValenciaProfei, S.L.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis