Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La acidificación total de los océanos tendrá consecuencias imprevistas en la salud del planeta

L'acidificació total dels oceans tindrà conseqüències imprevistes en la salut del planeta

10/12/2010

10 des 2010.

L'augment de les emissions de CO2 empitjorarà la situació dels mars i oceans, i l'impacte sobre la seguretat alimentària podria ser més complex del que es pensava. Així ho ha revelat un nou informe del Programa de Nacions Unides sobre Medi Ambient (Pnuma) durant la XVI Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic a Cancún (Mèxic).

L'estudi 'Conseqüències mediambientals de l'acidificació dels oceans' recull diverses investigacions científiques sobre l'acidificació dels mateixos, un procés desencadenat per l'augment de les concentracions de CO 2 dissolt, i que està canviant la química de la mar a causa d'un descens del pH del medi marí. "L'acidificació de l'oceà és una altra senyal d'alerta que s'ha aixecat i que comporta advertències sobre la salut del planeta pel creixement incontrolat de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. És una peça nova i emergent en el trencaclosques científic, però que està provocant una creixent preocupació ", declara Achim Steiner, sotssecretari general de l'ONU i director executiu del Pnuma.

Prop del 25% de les emissions de CO2 en el món és absorbit pels mars i oceans, el pH dels oceans ha disminuït en un 30% i ha afectat el seu química a una velocitat que no es veia en 65 milions d'anys, des de l'extinció dels dinosaures. Segons les taxes actuals d'emissions de CO2, a finals del segle XXI, el pH dels oceans es reduirà en 0,3 unitats més, el que representa un augment de l'acidesa total del 150%. Els esculls tropicals que proporcionen refugi i aliment per aproximadament el 25% de les espècies conegudes de peixos marins, també es veurien afectats. Com representen a més entre el 9 i el 12% dels desembarcaments mundials de peix són la seguretat alimentària i el suport d'unes 500 milions de persones a tot el món.

L'informe preveu que la futura acidificació de l'oceà afecti el creixement del corall tant en fases adultes com juvenils, el creixement d'algues vermelles coralinas, la integritat estructural dels esculls i, potencialment, la densitat dels "bio-erosionadors" i depredadors. Segons el treball, realitzat en col·laboració amb el Laboratori Marí de Plymouth (Regne Unit), i amb científics d'altres organitzacions com el Centre Nacional d'Oceanografia de Southampton i la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO i presentat a la Cimera del Clima a Cancún ( Mèxic), en les pròximes dècades, corals i marisc podrien trobar cada vegada més dificultats per formar els seus esquelets. La seva supervivència es veurà per tant afectada.

Amb l'acidificació de l'oceà, els crancs dependrien d'un reduït rang de temperatures on poder prosperar. Però l'acidificació també podria perjudicar la captura de crancs, musclos i altres mariscs, espècies que depenen dels esculls de coral, i d'altres espècies com ara el salmó que s'alimenta de microorganismes amb petxina que estan en el nivell més baix de la cadena.

"A mesura que els científics de tot el món comencen a investigar els possibles impactes de l'acidificació de l'oceà, estem veient un impacte general negatiu directament sobre els organismes i alguns ecosistemes clau que ajuden a proporcionar aliments a milers de milions de persones. Hem de pensar en el risc que això comporta per a la seguretat alimentària ", assenyala Carol Turley, autor principal de l'estudi, científica sènior al Laboratori Marí de Plymouth, i coordinadora de l'Intercanvi de Coneixements del Programa d'Investigació de l'Acidificació de l'Oceà del Regne Unit.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades