Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a 'Innoriego' o cuando la tecnología ofrece riego automatizado, a través del móvil
El projecte de la UPCT aconsegueix el primer premi nacional en el concurs Emprenedor Universitari EOI

'Innoriego' o quan la tecnologia ofereix reg automatitzat, a través del mòbil

Anna Lleó04/12/2009

4 desembre 2009

Què tenen en comú el reg automatitzat i un telèfon mòbil? De la sinergia entre ambdós sorgeix el projecte 'Innoriego', guanyador del primer premi nacional en el concurs Emprenedor Universitari EOI. En opinió del president de Microingenia i estudiant de la Universitat Politècnica de Cartagena, Jaume Fernández-Caro, el sistema es podria estendre a qualsevol instal lació de reg (agrícola, esportiva i parcs i jardins) existent.
'Innoriego' es podria aplicar a qualsevol instal lació de reg (agrícola, esportiva o parcs i jardins), existent. Foto: Anthony Thomas...
'Innoriego' es podria aplicar a qualsevol instal lació de reg (agrícola, esportiva o parcs i jardins), existent. Foto: Anthony Thomas.

"Després de realitzar un estudi de mercat, observem una necessitat social i mediambiental, respecte a aquest tipus de productes. En primer lloc, s'exigeixen productes cada vegada més intel ligents, capaços de controlar més paràmetres, per control remot i que consumeixin el mínim possible. En segon lloc, hi ha una clara necessitat d'una gestió intel ligent de l'aigua, de productes sostenibles i no perjudicials per al medi ambient i que aquests funcionin a base d'energies renovables ". Així va sorgir el projecte 'Innoriego', guardonat amb el primer premi nacional en el concurs Emprenedor Universitari, organitzat per l'Escola de Negocis del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç EOI. en energies renovables. En paraules del president de Microingenia i estudiant de la UPCT, Jaime Fernández-Caro, aquest sistema va néixer per "establir una nova unitat estratègica dins de la companyia".

Autòmats de reg controlats a través del telèfon mòbil

En síntesi, Fernández-Caro relata el procés de disseny del prototip del 'Innoriego': "Creem una unitat estratègica de negoci social, mediambiental i econòmicament rendible per al disseny, fabricació i comercialització d'autòmats per a reg que utilitzen l'energia del flux de l'aigua per funcionar ". "Es laran petites centrals hidroelèctriques per alimentar-continua-els sistemes electrònics que controlaran la instal lació hidràulica. A més, tot el sistema es supervisarà a través d'un telèfon mòbil amb el sistema operatiu Android de Google ".

Pel que fa a la implantació del 'Innoriego' en explotacions i cultius agraris, Fernández-Caro assegura que intenta solucionar inconvenients i problemes actuals. Tot i això, insisteix que no es tracta d'una solució única, sinó de la possibilitat de tractar a cada instal·lació de reg amb un sistema personalitzat. És a dir, 'a mida'. "Respecte a la instal lació, utilitzem sistemes de control sense fil amb el que no serà necessari cablejar llargues extensions de terreny: el sistema no es paralitzarà davant un trencament en el cable i la inversió en la instal lació serà menor", argumenta. El president de Microingenia també fa referència al factor energètic: "A l'utilitzar el mateix flux de l'aigua per generar electricitat, ens independitzem de la xarxa elèctrica. No emprem bateries sol ús i plantegem una alternativa a l'energia solar per a aquest tipus d'instal • lacions ".

"En utilitzar el mateix flux de l'aigua per generar electricitat, ens independitzem de la xarxa elèctrica. No emprem bateries sol ús i plantegem una alternativa a l'energia solar per a aquestes instal·lacions "
HTC Magic amb Google Android executant el programari per gestió de camps de golf a través del sistema 'Innoriego'
HTC Magic amb Google Android executant el programari per gestió de camps de golf a través del sistema 'Innoriego'.

Respecte a la gestió del sistema 'Innoriego', aquest es controla des d'un telèfon mòbil, el que atorgarà a l'usuari llibertat per gestionar el seu instal lació des de qualsevol lloc. No obstant això, en opinió de Fernández-Caro, hi ha altres raons per instal lar aquesta tecnologia: "S'ha calculat un estalvi econòmic del 30% comparada amb una instal lació convencional. Això es deu als costos d'instal lació, manteniment, consum energètic i d'aigua, ja que s'implantaran xarxes de sensors que facilitaran informació per detectar fuites, així com les diferents variables ambientals i del terreny que indicaran, quan és o no necessari regar " .

"L'estalvi econòmic és d'un 30% respecte d'una instal·lació convencional. Amb les xarxes de sensors es detectaran fugues, així com les variables ambientals i del terreny per saber quan és o no necessari regar "

Un projecte en via de comercialització

El concurs Emprenedor Universitari EOI ha servit de 'llançadora' al sistema 'Innoriego' que va sorgir amb la "clara intenció de ser comercialitzat". "A partir de la difusió mediàtica del premi, hem donat a conèixer l'empresa i el projecte. En conseqüència, ens hem reunit amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) per establir un marc de col·laboració. Actualment, estem pendents de reunir-nos amb el govern regional per obtenir el finançament necessari que ens permeti fer-ho ", reconeix Fernández Caro. Si és realitat la fabricació i producció d'aquests dispositius, el seu camp d'aplicació seria tan ampli com instal·lacions de reg existents. "Ens dirigim a reg agrícola, esportiu i parcs i jardins".
Dispositiu central del projecte 'Innoriego', encarregat de controlar la instal lació
Dispositiu central del projecte 'Innoriego', encarregat de controlar la instal lació.

D'estudiant de la UPCT a fundador d'Microingenia

Com a societat, l'empresa Microingenia es va constituir fa sis mesos, tal com relata Fernández-Caro. "Abans d'això, treballava com a autònom. Vam començar com consultoria i enginyeria electrònica, i no vam trigar a ser conscients que el primer pas havia de ser determinar les diferents unitats estratègiques dins de la companyia. Així va néixer el projecte 'Innoriego' i les altres tres 'potes' de la firma ". Fer el salt d'estudiant de la Universitat Politècnica de Cartagena a emprenedor, ha representat un canvi laboral i personal no exempt de dificultats per al seu president. "Com molts altres, he estat dels que va saltar al buit abans d'obtenir cap tipus de finançament: sense un pla definit, amb uns limitats recursos propis, però amb una força i unes ganes de fer coses que potser d'una altra manera no s'haguessin donat ". Un procés que encara té les seves compensacions: "És gratificant aprendre dia a dia coses noves, veure com 'la criatura' creix a poc a poc i sentir que el teu treball és valorat per persones i empreses alienes a tu. Ara per ara no conec millor treball que el meu, encara que sí que se'm ocorren centenars de coses que millorar ".
Part de l'equip de Microingenia amb el seu president, Jaime Fernández-Caro, al centre de la imatge
Part de l'equip de Microingenia amb el seu president, Jaime Fernández-Caro, al centre de la imatge.
Mòduls electrònics de desenvolupament de Microingenia Electronics
Mòduls electrònics de desenvolupament de Microingenia Electronics.

Microingenia i els seus pròxims reptes per a l'any 2010

"En Microingenia creiem en la innovació com la força d'avanç que necessita una Pime per viure en el mercat, així que de tant en tant mantenim reunions per generar idees"., Matisa el president de la companyia. Sota aquesta filosofia, i amb l'arribada de l'any 2010, l'empresa Microingenia es proposa una sèrie d'objectius. "El proper repte passa per obtenir el finançament necessari per desenvolupar un prototip comercial del 'Innoriego', consolidar el nostre dia a dia mitjançant el desenvolupament de productes amb Microingenia Enginyeria i amb la venda dels nous productes de Microingenia Electronics i Innovivienda, i seguir invertint en R + D + i per generar coneixement i transformar després en innovacions ".
A més del projecte 'Innoriego', l'empresa Microingenia compta amb tres divisions: Microingenia Enginyeria, com consultoria i enginyeria electrònica per a empreses, universitats, centres tecnològics i centres de recerca, Microingenia Electronics, que engloba disseny, fabricació i comercialització de mòduls electrònics de desenvolupament per a universitats i centres de formació i, finalment, Innovivienda que comprèn la creació, producció i comercialització de comptadors digitals d'aigua i electricitat per a habitatges i edificis.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    24/07/2024

Enllaços destacats

Smagua - Feria de ZaragozaProfei, S.L.AWA Show2beEcofira - Feria Valencia

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis