Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La química en España reduce un 63% sus emisiones
Feique presenta l'informe Responsible Care 2008, "un marc idoni per a promoure la Responsabilitat Social del sector a escala internacional"

La química a Espanya redueix un 63% les seves emissions

Redacció Interempreses21/01/2009

21 gener 2009

Fernando Iturrieta, president de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola ( Feique ), va presentar el passat 20 de gener, en el Ministeri de Medi Ambient i al costat de la Secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, l'Informe Responsible Care 2008, el qual recull l'evolució de la indústria química espanyola en matèria de seguretat i protecció del medi ambient des de 1993, any en què es va iniciar l'aplicació de la iniciativa Responsible Care.

Responsible Care és un programa implantat i desenvolupat a Espanya per la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique) des de 1993, que té com a objectiu millorar la seguretat i la protecció del medi ambient a les empreses químiques. Està basat en l'aplicació d'un estricte sistema de gestió integrat i en l'intercanvi de les millors pràctiques i actuacions entre les empreses.

El programa s'aplica avui en 53 països de tot el món, sent el químic l'únic sector que disposa d'un programa d'aquestes característiques a escala global, i que ja va ser reconegut per les Nacions Unides a la Cimera de la Terra de Johannesburg per la seva contribució al Desenvolupament Sostenible. A Espanya, les empreses que apliquen aquest programa representen dues terceres parts de la producció química del nostre país, les vendes superen els 50.000 milions d'euros anuals, generant el 10 per cent del Producte Industrial Brut i més de 500.000 llocs de treball directes i indirectes.

Resultats en protecció del medi ambient

La indústria química lidera les inversions ambientals a Espanya

Segons les últimes dades disponibles i proporcionats per l'Institut Nacional d'Estadística (2006), la indústria química espanyola és el sector que més despeses i inversions destina a la protecció del medi ambient, superant els 411 milions d'euros anuals, fet que suposa el 16 per cent del total nacional.

Font: Institut Nacional d'Estadística (publicat l'octubre de 2008).

Les emissions contaminants es redueixen un 63%

El conjunt d'emissions gasoses, inherents als processos de fabricació i combustió, ha experimentat un descens continu des de l'inici del Programa. La causa principal d'aquesta millora rau en la utilització de tecnologies cada vegada més netes i mètodes de recuperació i tractament de contaminants.

Si considerem el conjunt del tipus d'emissions mesures (Òxids de sofre, Òxids de Nitrogen, Compostos Orgànics Volàtils i partícules sòlides), la reducció d'emissions per cada tona produïda és del 63 per cent, és a dir, les empreses emeten avui gairebé la tercera part dels contaminants que emetien el 1993 per produir el mateix. Pel que fa a cada contaminant en concret, la major reducció per cada tona produïda es registra en els Òxids de sofre (disminueixen un 83 per cent), seguida de les partícules sòlides (70 per cent), els compostos orgànics volàtils (51 per cent) i els Òxids de Nitrogen (34 per cent).

Quilograms de contaminants emesos per tona produïda
Quilograms de contaminants emesos per tona produïda.
Quilograms de òxids de sofre emesos per tona produïda
Quilograms de òxids de sofre emesos per tona produïda.

Els gasos d'efecte hivernacle es redueixen un 24%

En l'àmbit de les empreses adherides a Responsible Care, la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) per tona produïda des de 1999 ha arribat al 24 per cent, mentre que les emissions absolutes-considerant tant les de procés com les de combustió - han baixat un 8 per cent, passant de 8,4 milions de tones a 7,7, tot i el notori increment productiu experimentat en el període.

Pel que fa al sector en el seu conjunt, les estimacions assenyalen que el 2012, últim any d'aplicació del Protocol de Kyoto, la reducció absoluta arribarà al 24 per cent respecte a 1990, fet especialment destacable si considerem l'increment generalitzat d'emissions que s'estima per al conjunt d'Espanya.

Tones de GEH emesos per tona produïda
Tones de GEH emesos per tona produïda.

Aportació del sector químic a la reducció d'emissions de GEH

L'aportació del sector químic al compliment del Protocol de Kyoto no només rau en la pròpia reducció de les seves emissions, sinó també, i de manera decisiva, en la generació de productes que permeten a la resta d'àrees d'activitat reduir les seves. Precisament, en dues de les àrees que actualment estan més allunyades del compliment, el transport i el consum energètic en els habitatges i edificis, el sector químic aporta solucions eficaces.

Transport

En el cas del transport, la utilització de polímers lleugers en substitució de materials tradicionals en la fabricació d'automòbils permet reduir el consum de combustible per quilòmetre recorregut i, per tant, les emissions. Així mateix, la inclusió d'additius químics en els combustibles permet millorar la seva eficiència i disminuir la generació de contaminants. De fet, i fonamentalment gràcies als productes químics, un cotxe actual emet el 10 per cent dels contaminants que emetia el 1950.

Consum Energètic en Edificis

La indústria química genera aïllants tèrmics que permeten reduir dràsticament el consum energètic de calefacció i refrigeració d'habitatges i edificis. Per cada Tona de CO2 generada en la producció d'aïllants s'estalvien 200 tones d'emissions. Així, la utilització generalitzada a Europa d'aïllants estàndard permetria la reducció de 370 milions de tones de CO2, pràcticament el 40 per cent de l'estalvi d'emissions que proposa el Protocol de Kyoto a la Unió Europea.

Els contaminants abocaments es redueixen el 83%

Possiblement sigui la reducció dels contaminants en els abocaments l'aspecte en el qual els esforços realitzats per les empreses adherides a Responsible Care han obtingut un major fruit. Així, tant en els Metalls Pesats com en el Fòsfor, les reduccions s'han acostat a l'horitzó de l'abocament zero, mentre que la Demanda Química d'Oxigen baixa un 80 per cent, i els abocaments de nitrogen un 79 per cent. Comptabilitzant tot tipus d'abocament (DQO, fòsfor, nitrogen, i Metalls Pesats), la reducció aconseguida per cada tona produïda ha estat del 83 per cent entre 1993 i 2007.

Quilograms de contaminants abocats per tona produïda
Quilograms de contaminants abocats per tona produïda.

La generació de residus es redueix un 17%

La variació en els criteris legals de classificació de residus, significatius el 1998, impedeixen apreciar de manera homogènia les dades al llarg del període. Malgrat aquesta heterogeneïtat, els residus generats per tona produïda s'han reduït un 17 per cent des de 1993.

Quilograms de residus generats per tona produïda
Quilograms de residus generats per tona produïda.

Es redueixen els consums d'energia i aigua

En el cas de l'energia, les empreses han aconseguit reduir un 21 per cent el seu consum per tona produïda, bàsicament mitjançant l'augment del rendiment tèrmic de les instal·lacions de producció i transport d'energia, la major utilització de combustibles nets i el foment de les instal·lacions de cogeneració. En el cas del consum de l'aigua, les reduccions arriben al 29 per cent.

Resultats en seguretat

Les inversions i despeses en seguretat creixen un 116%

Les inversions i despeses en seguretat s'han incrementat un 116 per cent des de l'inici de Responsible Care, superant en 2007 els 94 milions d'euros, que constitueix la xifra més elevada de la sèrie històrica. La major part d'aquest creixement es deu a l'evolució de les inversions, àrea en què les empreses pràcticament han triplicat el seu esforç des de 1993.
Inversió i despesa en seguretat (en milions d'euros)
Inversió i despesa en seguretat (en milions d'euros).

La sinistralitat laboral es redueix un 56%

L'Índex de Freqüència d'Accidents (IF), que mesura el nombre d'accidents amb baixa per cada milió d'hores treballades, s'ha reduït un 56 per cent des de 1993, fruit tant de l'esforç inversor com de les estrictes polítiques de seguretat aplicades i els plans de formació desenvolupats per les empreses.
Evolució de l'Índex de Freqüència d'Accidents
Evolució de l'Índex de Freqüència d'Accidents.
Pel que fa als índexs comparats entre els diferents sectors, les empreses del sector químic adherides al Programa mostren uns notables índexs de seguretat. Així, les companyies que apliquen Responsible Care registren un índex de sinistralitat 8 vegades menor que la mitjana industrial espanyola, 5 vegades menor que la mitjana nacional, i fins i tot més baix que el registrat per altres branques d'activitat aparentment més segures com el sector serveis, l'administració pública, el personal domèstic o l'educació.
Índex Comparat de Freqüència d'Accidents - 2007
Índex Comparat de Freqüència d'Accidents - 2007.

Conclusions

En paraules del president de Feique, "les dades mostren el significatiu avanç aconseguit pel sector gràcies a Responsible Care, un programa que ja intervé de manera decisiva en la gestió sostenible de les plantes industrials, ja que no només cobreix els aspecte mediambientals o de seguretat laboral, sinó que incorpora pràctiques avançades en tots els àmbits operatius de l'empresa, com la seguretat industrial, el transport, o la tutela de producte, i una transparència i diàleg constant en les seves actuacions ".

Iturrieta també assenyala que "un dels grans objectius globals del programa és la gradual incorporació al mateix dels sectors químics de països que han assolit un alt grau d'industrialització o que ho faran en els propers anys, com és el cas de la Xina o els Països del Golf Pèrsic, així com la consolidació d'aquest en aquells que l'han adoptat recentment ".

En definitiva, Responsible Care és una iniciativa que permet desenvolupar un marc idoni per a promoure la Responsabilitat Social del sector a escala internacional, oferint així mateix una plataforma d'intercanvi de millors pràctiques essencial perquè els avenços es produeixin no només a cada empresa en particular, sinó en tot el teixit de la seva indústria.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSmagua - Feria de ZaragozaEcofira - Feria ValenciaProfei, S.L.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis