Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Cada gota importa
Estalvi d'aigua en hotels

Cada gota importa

Óscar Alonso, tècnic de l'Àrea de Sostenibilitat i Eficiència Energètica d'ITH11/04/2014
Imagen

Un hotel pot reduir dràsticament el seu consum d'aigua fent inversions mínimes. Com? Gràcies als sistemes de reducció de cabal, molt efectius en termes de costos i d'estalvi d'aigua.

Imagen

Des del punt de vista d'un hotel, reduir i fer més eficient el consum d'aigua requereix considerar tres entorns complementaris: el canvi en l'organització i l'adopció de plans de gestió integrals; la inclusió d'equips i sistemes més eficients; i l'esforç per involucrar al client, reorientant-li cap al consum responsable d'aigua, a través de tecnologia i amb l'ajuda de campanyes de conscienciació.

El primer pas és mesurar i auditar, plantejant les necessitats específiques de les seves instal·lacions, les infraestructures disponibles, les particularitats climàtiques de l'entorn, la legislació vigent i l'estacionalidad o becs d'ús d'aigua en temporades altes. Coneixent les necessitats, instal·lar equips i sistemes més eficients contribuirà a augmentar la productivitat, l'eficiència i la fiabilitat, i reduirà els costos operatius, tant energètics com d'aigua; especialment en la producció d'ACS i bombament, fonamentals per al confort dels hostes i per a les operacions més essencials a l'hotel.

Finalment, l'equipament que està en contacte amb els hostes i usuaris de l'hotel també juga un paper molt rellevant en la gestió eficient de l'aigua. És fonamental involucrar al client, reorientant-li cap al consum responsable d'aigua, ajudant-se de campanyes de conscienciació i de la tecnologia disponible, perquè en el seu contacte amb les instal·lacions de l'hotel sigui conscient de l'impacte del seu consum.

Precisament, un dels punts crítics de consum d'aigua als hotels són els espais de bany, en els quals es poden incloure dispositius que permeten fer ús racional de l'aigua i l'energia, però sense que es reflecteixi en la qualitat percebuda pel client, com és el cas dels sistemes d'estalvi de cabal.

Imagen

On poden els hotels estalviar aigua?

Existeixen diverses àrees i departaments en les quals els hotels poden estalviar aigua, tal com reflecteix la 'Guia de Recomanacions per a la Gestió Sostenible de l'Aigua', publicada per el Institut Tecnològic Hoteler (ITH) i la signatura Aqualogy, que inclouen les habitacions, cuines, instal·lacions d'oci i zones comunes, en les quals es pot instal·lar perlizadores, dutxes de baix consum i equipament més eficient en el consum d'energia i aigua; el manteniment de zones verdes, amb sistemes de reg amb aigües recuperades, que s'adaptin a la climatologia i l'estació; els protocols de neteja i optimització d'aigua; i el control de pèrdues d'aigua en climatització.

Com es pot veure són moltes les iniciatives en les quals els hotels poden treballar, i han de tendir a la gestió centralitzada i integrada, dels equips i recursos que intervenen en el subministrament, distribució i ús de l'aigua en les seves instal·lacions. No obstant això, la gestió de l'aigua està encara, i excepte excepcions notables en el sector, donant els seus primers passos.

El que sí han fet alguns hotels a Espanya és optar per equips de bombament, climatització i producció d'ACS més eficients, la qual cosa ha ajudat a reduir les seves factures energètiques associades al consum d'aigua, i instal·lar sistemes d'estalvi de cabal, que certament generen estalvis molt rellevants en la factura de l'aigua dels hotels. De fet, segons una recent anàlisi d'ITH i de Stalvia, si els més de 14 mil hotels espanyols instal·lessin dispositius com perlizadores i dutxes de baix consum en les seves instal·lacions, en un any s'estalviarien l'equivalent a l'aigua que consumeix una ciutat amb un nombre d'habitants similar a Màlaga o Zaragoza.

Imagen

53 milions d'euros d'estalvi per als hotels espanyols

En general, els dispositius d'estalvi d'aigua, que precisen inversions molt baixes, es tradueixen en reduccions directes en el consum, encara que depenent del sistema aquests estalvis poden incrementar-se, com en el cas de la tecnologia sobre la qual s'han fet aquesta anàlisi.

Els sistemes convencionals d'estalvi d'aigua es basen en la barreja d'aigua amb aire, per efecte Venturi (un fluid en moviment dins d'un conducte tancat disminueix la seva pressió en augmentar la velocitat després de passar per una zona de secció menor). La sortida d'aigua de les dutxes amb aquests sistemes consta de petits orificis; per això, en cas de falta de pressió, surt molt poca aigua, amb una difusió molt pobra; però si es dóna un excés de pressió, els rajos d'aigua arriben a ser molests sobre la pell. Models amb orificis només en la part perimetral del capçal, el confort d'ús és molt baix (el raig d'aigua està buit al centre); mentre que si l'aigua té mitjana o alta concentració de calç, s'acumula en els orificis, tant externament, com internament, la qual cosa redueix el confort amb el pas del temps. D'altra banda, en barrejar aigua amb aire, augmenta el risc de propagació de legionel·la, en cas que estigués present.

A més, els sistemes de reducció convencionals requereixen d'operacions freqüents de neteja, tant per a desinfecció com per a eliminació de calç incrustada i acumulada. Amb el temps, la calç acumulada interiorment deteriora el funcionament del dispositiu, i s'ha de substituir, amb major freqüència que els dispositius no estalviadors.

Per a l'estudi elaborat per ITH i Stalvia es van usar els sistemes d'estalvi de cabal d'última generació, de Bathlia, que disposen d'un sistema patentat, amb un nucli format per un cargol-turbina, que, en combinació amb una precámara d'expansió, genera polsos de pressió alta i baixa de forma imperceptible (30 vegades per segon), aconseguint d'aquesta forma un estalvi d'aigua de fins al 60%. Altres avantatges addicionals són que ofereix un confort d'ús superior, la difusió de l'aigua és sempre uniforme i amb una pressió i temperatura correctes, compensa les fallades de pressió; redueix els riscos de legionel·la al no barrejar l'aigua amb l'aire; i elimina els problemes de calcificació.

Així, a partir del rendiment aquest tipus de sistemes d'estalvi de cabal, ITH i Stalvia han calculat el volum d'aigua que un hotel podria estalviar en comptar amb un equipament com aquest. D'aquesta forma, un hotel amb 103 places (mitjana nacional segons l'INE), s'estalviaria a l'any aproximadament l'equivalent a l'aigua que necessitaria per omplir una piscina olímpica (fins a 2.243 metres cúbics), la qual cosa para tota la planta hotelera espanyola, formada per més de 14 mil hotels, es tradueix en uns 31 milions de metres cúbics anuals d'estalvi, la qual cosa equival al consum total anual d'una ciutat d'uns 600 mil habitants, de grandària entre Màlaga i Zaragoza.

En termes de costos, la disminució de consum d'aigua en hotels que s'aconseguiria instal·lant sistemes d'estalvi de cabal també és molt rellevant. Considerant que, segons dades de 2013 de l'Associació Espanyola d'Abastecedores d'Aigua i Sanejaments (AEAS), el preu mitjà per metre cúbic de l'aigua a Espanya és d'1,7 euros, els hotels espanyols podrien estalviés més de 53 milions d'euros a l'any instal·lant aquest tipus d'elements. També es poden aconseguir estalvis indirectes en concepte de l'energia necessària tant per escalfar l'aigua com per al bombament.

Des del punt de vista econòmic, la instal·lació d'aquests sistemes d'estalvi i consum eficient d'aigua tenen un cost molt baix (una mitjana de 2.300 euros per a un hotel tipus de 103 places), són molt fàcils d'instal·lar, el seu impacte en l'operativa normal de l'hotel és pràcticament nul, i la inversió es pot recuperar en un termini de sis a set mesos.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Hotelero

Comentaris de l'article/notícia

#2 - Vicki, Heatsavr
05/07/2014 15:48:57
Buenas soluciones. También pueden ahorro agua, energía, químicos, perdida de calor y reducen su huellas hídrica y carbono utilizando una cubierta térmica en las piscinas reduciendo la evaporación. Encontrará más información www.heatsavertenerife.com/es. Email: info@heatsavertenerife.com
#1 - Fernando Cuervo-Arango.f
25/04/2014 22:01:17
Totalmente de acuerdo Oscar, no solamente el agua es vital y un ahorro importante sino también la energía asociada, que derrochamos todos los días esperando hasta que nos llegue caliente, ahi el ahorro que le puede suponer a un hotel es muy importante, AquaReturn tiene soluciones muy notables para reducir el gasto energético que genera la recirculación y a medida de cada hotel sin necesidad de obras y de forma muy sencilla te facilito mí correo por si te interesa fcuervo@aquareturn.com

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria del Agua

    18/09/2024

  • Newsletter Industria del Agua

    04/09/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSmagua - Feria de ZaragozaEcofira - Feria ValenciaProfei, S.L.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis